Ο «Κλεισθένης» και τα προβλήματα που αναμένεται να φέρει στην Αυτοδιοίκηση μονοπώλησε τη συζήτηση στο 6ο τακτικό συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, που ξεκίνησε στα Ιωάννινα, με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Νέες δομές…Νέες απαντήσεις…Σταθερή αξία».
Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με δήλωση του προέδρου της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού για την επίθεση στον τηλεοπτικό ΣΚΑΙ. «Είμαστε συγκλονισμένοι αλλά όχι τρομοκρατημένοι. Η επίθεση αυτή είναι επίθεση εναντίον της Δημοκρατίας και της ενημέρωσης».
Το «παρών» στο συνέδριο έδωσαν μεταξύ άλλων η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης και ο αντιπρόεδρος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης.
«Ο 21ος αιώνας είναι η εποχή της Αυτοδιοίκησης, ο αιώνας των πόλεων και των περιφερειών. Παντού στον πλανήτη διερωτάται κάποιος; Όχι ακριβώς. Υπάρχει μια χώρα, η οποία πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα, δε συμβαδίζει με την εποχή της. Μια χώρα, η οποία μετά από μια μεγάλη κρίση και τρία μνημόνια δείχνει να μη διδάχθηκε τίποτα. Θέλω να είμαι κατηγορηματικός: Δε ζητάμε χάρη ή ευνοϊκή μεταχείριση. Αξιώνουμε το προφανές: Να ισχύσει και στην Ελλάδα ό, τι ισχύει στις ώριμες Δημοκρατίες και τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες του πλανήτη», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κ. Αγοραστός.
Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά, πως το προσωπικό της Αυτοδιοίκησης έχει μειωθεί κατά 60 – 65% συνολικά ενώ σε ορισμένες Περιφέρειες και υπηρεσίες αιχμής δεν υπάρχει καν προσωπικό. Είναι ενδεικτικό πως στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου λείπουν πάρα πολλές ειδικότητες.
«Τι έχει κάνει η σημερινή κυβέρνηση; Προσλήψεις με το σταγονόμετρο και όχι βέβαια πάντα με βάση τις ανάγκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ το 2019 προβλέπεται να εφαρμοστεί ο κανόνας 1:1 στο δημόσιο τομέα, στους ΟΤΑ εφαρμόζεται ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 3 αποχωρήσεις καθώς προβλέπονται 1.641 αποχωρήσεις και μόλις 533 προσλήψεις», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ.
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, τόνισε πως ο Κλεισθένης έχασε την ευκαιρία να είναι μια μεγάλη τομή. «Έχω τοποθετηθεί κατά της απλής αναλογικής, που δε βοηθά ούτε στην αμεσότητα ούτε στην αποτελεσματικότητα. Δεν μπορεί ο καθένας να εκπροσωπήσει αύριο το περιφερειακό συμβούλιο. Με αυτόν τον νόμο μπορεί για εμπορικούς και ειδικούς λόγους να κατέβει ένα ψηφοδέλτιο που θα εκπροσωπεί εμπορικά ή ακόμη και άνομα συμφέροντα. Η Αυτοδιοίκηση είναι για να λύνει προβλήματα εκεί που το κεντρικό κράτος δεν μπορεί να δώσει βοήθεια».
Εκπροσωπώντας το υπουργείου Εσωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας, Κώστας Πουλάκης, ανέφερε πως σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η δεύτερη περίοδος της αιρετής περιφέρειας, οπότε είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να γίνει ο απολογισμός για όλη αυτή την οκταετία του θεσμού. Όπως υποστήριξε, από την πρώτη στιγμή ανακόψαμε την κατιούσα πορεία των ΟΤΑ, καθώς οι ΚΑΠ δε μειώθηκαν ούτε ένα ευρώ τα τρία πρώτα χρόνια της κυβέρνησης.
Οι Περιφέρειες έχουν πάντα ένα σύμμαχο και συνεργάτη, που δεν είναι άλλος από τους οργανισμούς α’ βαθμού, δήλωσε ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας. «Ο Καλλικράτης έκανε τον κύκλο και έπρεπε να εξελιχθεί. Με τον Κλεισθένη, όμως, χάσαμε μία ακόμη ευκαιρία να δυναμώσουμε τους δήμους και τις Περιφέρειες και να δώσουμε νόημα στη λέξη Αυτοδιοίκηση».
Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που η κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία και τι αφήνει στην Αυτοδιοίκηση, αναρωτήθηκε ο κ Βορίδης, απαντώντας «την απλή αναλογική και τις συνέπειες που πρόκειται να έχει, τις δυσκολίες που θα φέρει στη λειτουργία των οργανισμών της Αυτοδιοίκησης». Όπως τόνισε, η κυβέρνηση μείωσε τον προϋπολογισμό της Αυτοδιοίκησης και της αφαίρεσε αρμοδιότητες. «Άρα πώς ενισχύεται η Αυτοδιοίκηση; Εμείς θα ανοίξουμε τη συζήτηση με τους Περιφερειάρχες για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων».
Από το βήμα του συνεδρίου, ο δήμαρχος Αθηναίων και εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛ, κ Καμίνης, επεσήμανε πως η μεγάλη απογοήτευση ήταν ο «Κλεισθένης», «που αντί να προχωρήσει περαιτέρω την αποκέντρωση της χώρας, έφερε την απλή αναλογική. Αυτή θα οδηγήσει σε μεγάλο κατακερματισμό τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Στο μέλλον θα έχουμε πρόβλημα γιατί δε θα μπορούν ούτε αποφάσεις να πάρουν».
Ανάμεσα στις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για την Αυτοδιοίκηση, όπως τόνισε, είναι η πλήρης αποκέντρωση της Αυτοδιοίκησης αλλά και η αξιολόγηση παντού, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε. Παράλληλα, το ΚΙΝ.ΑΛ. προτάσσει τα σαφή κριτήρια για τις χρηματοδοτήσεις στις Περιφέρειες και τους δήμους.