Πληρότητες που αγγίζουν κατά μέσο όρο το 80%, εμφανίζουν τα ξενοδοχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας για τις μέρες των Χριστουγέννων. Εξίσου θετικό είναι το κλίμα για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, ενώ οι εκδρομείς μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές στις ενδιάμεσες των γιορτών μέρες, όπου υπάρχουν αρκετά κενά δωμάτια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), η κίνηση είναι περισσότερο αυξημένη στους παραδοσιακούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς, ενώ ανοδικά κινούνται οι πληρότητες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Καλύτερη είναι η εικόνα σε προορισμούς όπου έχουν στηθεί θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα κυρίως για οικογενειακές αποδράσεις, ενώ «η κίνηση δεν είναι μέχρι στιγμής η αναμενόμενη» σε περιοχές όπου λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα. Στις συγκεκριμένες περιοχές οι ξενοδόχοι προσδοκούν αλλαγή των καιρικών συνθηκών, προκειμένου να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.
Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι στην Αρκαδία, την Ημαθία και τη Δράμα, οι πληρότητες των καταλυμάτων για τις μέρες των Χριστουγέννων κυμαίνονται γύρω στο 70%, ενώ οι επιχειρηματίες προσδοκούν ότι θα καταφέρουν να αναστρέψουν την εικόνα με τις κρατήσεις «της τελευταίας στιγμής» από Έλληνες επισκέπτες.
Στα Ιωάννινα, τα μικρά καταλύματα είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα, με την τάση να δείχνει ότι η κίνηση θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ενώ για την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες στα καταλύματα της περιοχής αγγίζουν ήδη το 70%.
Στα Καλάβρυτα, τα ξενοδοχεία είναι γεμάτα για τα Χριστούγεννα με τις πληρότητες των ξενοδοχείων να πλησιάζουν στο 100%, για την Πρωτοχρονιά οι πληρότητες φτάνουν στο 80%, ενώ για τα Φώτα βρίσκονται (βάσει των κρατήσεων) περίπου στο 65-70%.
Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα στη Λάρισα, ενώ ακόμα καλύτερο είναι στα Τρίκαλα όπου οι πληρότητες έχουν φθάσει στο ανώτερο σημείο. Αντίστοιχη φαίνεται να είναι η τάση για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα.
Στην Πιερία, όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, οι κρατήσεις αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, ενώ ήδη φθάνουν σε ποσοστό 80%. Για την Πρωτοχρονιά, η κίνηση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, καθώς την περιοχή, όπως και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, φαίνεται να επιλέγουν αρκετοί Βαλκάνιοι τουρίστες.
Στη Μαγνησία, στην πλειονότητα των ξενοδοχείων η κίνηση για τα Χριστούγεννα είναι αρκετά καλή, ενώ συνεχίζονται οι ανοδικές τάσεις για την Πρωτοχρονιά, αλλά και για τα Φώτα. Ειδικότερα ο Βόλος, εμφανίζει μεγάλες πληρότητες έως και τις 8 Ιανουαρίου.
Οι ξενοδόχοι δηλώνουν αισιόδοξοι ότι η τουριστική κίνηση κατά την εορταστική περίοδο θα αυξηθεί. Ωστόσο, η ΠΟΞ “χτυπά” το δικό της “καμπανάκι”, καθώς στους περισσότερους τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, η χειμερινή σεζόν δεν διαρκεί περισσότερο από 50 ημέρες συνολικά και κυρίως έχει οικονομικό αντίκρυσμα για τις επιχειρήσεις, μόνο μέσα στις γιορτές.
Για το λόγο αυτό και επαναφέρει την πρότασή της για καθιέρωση του θεσμού της “Λευκής Εβδομάδας” στα σχολεία, έτσι ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός και να πάρουν “ανάσα” οι τοπικές οικονομίες της επαρχίας.
Η ΠΟΞ επισημαίνει πως «δεν αρκεί από μόνη της η νομοθεσία για το θεματικό τουρισμό, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτική βούληση όλων των εμπλεκόμενων φορέων για αλλαγή και εκσυγχρονισμό του τουριστικού μοντέλου της χώρας, το οποίο θα δίνει προτεραιότητα σε μια πιο ισορροπημένη διασπορά των επισκεπτών από το εξωτερικό σε όλες τις περιφέρειες». Το ζήτημα, αναφέρει η ΠΟΞ, «είναι τι κάνουμε στην πράξη», τονίζοντας ότι «το πρώτο που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει μείωση της φορολόγησης του τουριστικού πακέτου στα επίπεδα του ανταγωνισμού, αρχικά στον ΦΠΑ και αντίστοιχα μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές».
Επίσης, πρέπει επιτέλους να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η παραξενοδοχία. Τα παραπάνω, τονίζει η Ομοσπονδία των ξενοδόχων, «έχουν γίνει “θηλιά στο λαιμό” για πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες για να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις τους, στρέφονται σε προγράμματα φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ».