Εφ’ όλης της ύλης επίθεση κατά του Προέδρου της ΝΔ εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.
Αναφερόμενος στο επεισόδιο που είχαν νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής με τον πρόεδρο της ΝΔ ο πρωθυπουργός είπε ότι «Η Βουλή των Ελλήνων δεν είναι τσιφλίκι σας αλλά ο ναός της Δημοκρατίας. Αυτή η έπαρση είναι επικίνδυνη για ανθρώπους που διεκδικούν εξουσία».
Ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε στην ομιλία του τον ίδιο ολισθηρό δρόμο κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας ότι έκανε συναλλαγή στο θέμα του μακεδονικού, ανέφερε. Η συναλλαγή θέλει δυο. Γιατί δεν κατονομάζετε; Με ποιον έκανα αυτή τη συναλλαγή. Αυτό το ολίσθημα αποδεικνύει και την ψεύτικη πίστη του κ. Μητσοτάκη στην Ευρώπη και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Δεν είστε ευρωπαϊστής κ. Μητσοτάκη αλλά ευρωπαϊστής με όραμα Σαλβίνι και Όρμπαν και συνθήματα Μιχαλολιάκου, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Στο συνέδριό σας μετά τον κ.Σαμαρά που αναπαρήγαγε τα συνθήματα της Χρυσής Αυγής και μετά είπατε εσείς αυτό που δεν ξέρω αν το καταλάβατε ότι το είπατε. Είπατε να τελειώνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ όχι γι αυτά που κάνει αλλά γι’αυτά που πιστεύει, είπε ο Αλέξης Τσίπρα προσθέτοντας ότι τελευταία φορά που ειπώθηκε κάτι ανάλογο ήταν όταν άνοιξαν τα ξερονήσια, κάνοντας λόγο για εκφράσεις μίσους.
Ο πρωθυπουργός καταδίκασε την επίθεση στον ΣΚΑΙ και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Βουλής είπε ότι «αν λέτε ότι όποιος κάνει πολιτική κριτική είναι ηθικός αυτουργός ανάλογων επιθέσεων. Αν ισχύει αυτή η θεωρία τότε εσείς είστε ο ηθικός αυτουργός για τις επιθέσεις που δέχεται κάθε εβδομάδα στο σπίτι του ο κ.Φλαμπουράρης».
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε καταστροφική την πενταετία 2010-2014, τονίζοντας ότι «η δική σας δημοσιονομική προσαρμογή υπήρξε δέκα φορές πιο σκληρή».
«Τρία χρόνια τώρα διαρκώς καταστροφολογείτε, έχετε επιλέξει το αφήγημα της καταστροφής», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ θα κρίνουν οι πολίτες.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση όπως είπε που άφησε η ΝΔ τη χώρα το 2015.
«Είχατε παραδώσει άδεια δημόσια ταμεία, ασφαλιστικά ταμεία με υπέρογκα ελλείμματα πάνω από 1 δισ, υλοποιώντας το σχέδιο Σαμαρά για Αριστερή παρένθεση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δύο φορές ο ελληνικός λαός σας έστειλε σε αυτά τα έδρανα.
Αναφερόμενος στο θέμα της ανεργίας είπε ότι «εσείς την ανεβάσατε 17 μονάδες ενώ εμείς την ρίξαμε σχεδόν δέκα», τονίζοντας ότι στόχος μας είναι μέσα στην επόμενη διετία να φτάσουμε στο 15%.
Σε ότι αφορά τις επενδύσεις είπε ότι το 2017 η χώρα κατέγραψε, ρεκόρ δεκαετίας και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος και αναφέρθηκε στην πώληση του ΔΕΣΦΑ, στην ολοκλήρωση των συναλλαγών για τις εταιρείες εμπορίου και υποδομών φυσικού αερίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και στο νέο θεσμικό πλαίσιο των ΑΠΕ.
Για το έργο στο Ελληνικό είπε ότι θα ξεκινήσει την Ανοιξη του 2019, μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το καζίνο.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των επιτοκίων είπε πως κυμαίνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πάνω του 4%.
«Εχουμε δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα που ξεπερνάει τα 26 δισ.€, αντί να πάρουμε προληπτική γραμμή που κάποιοι επέμεναν, και από ότι βλέπω επιμένουν, χωρίς ωστόσο να λένε ότι αυτή θα συνοδευόταν από νέο μνημόνιο και νέες δεσμεύσεις», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν θα κινηθούμε με επικοινωνιακούς όρους».
Αναφερόμενος στο θέμα φορολογίας και του ασφαλιστικού είπε ότι «με το νέο πλαίσιο στο φόρο εισοδήματος, το 19% των φυσικών προσώπων πληρώνει το 90% του συνολικού ποσού».
«Να λοιπόν γιατί στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί ποτέ να αναπτυχθεί κίνημα αντίστοιχο των κίτρινων γιλέκων της Γαλλίας», είπε και πρόσθεσε ότι «εμείς δε καταφέραμε απλά να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια, αλλά το καταφέραμε μοιράζοντας δίκαια τα βάρη.
Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό είπε ότι 9 στους 10 πληρώνουν λιγότερα.
Ανακοίνωσε ότι εντός των πρώτων μηνών του 2019 θα τεθεί σε εφαρμογή νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που θα φθάνουν έως τις 120 δόσεις.
Οσον αφορά την πρώτη κατοικία, είπε ότι σχεδιάζουμε ένα νέο, μόνιμο πλαίσιο προστασίας, με τη συμβολή του κράτους μέσω του προϋπολογισμού.