Ολοκληρώθηκε το πρωί της Τρίτης, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, η νέα συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με την απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, του διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμυ κα του διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κυριάκου Κούρου.

Η κα Λουτ αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις, με τον κ. Προδρόμου να αναφέρει από την πλευρά του στους δημοσιογράφους ότι «συνεχίστηκαν σήμερα οι διαβουλεύσεις με την κα Λουτ μέσα στο ίδιο δημιουργικό και παραγωγικό κλίμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με την κα Λουτ με σκοπό τη διαμόρφωση των όρων αναφοράς για να ξεκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις. Η συζήτηση θα συνεχιστεί και η κα Λουτ θα επανέλθει στις αρχές του επόμενου χρόνου».

Σε ερώτηση αν άρχισαν να συζητούνται λεπτομέρειες σε σχέση με τους όρους αναφοράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «συζητείται η διαμόρφωση των όρων αναφοράς. Γίνεται η συζήτηση που χρειάζεται και όσον αφορά τις γενικές αρχές και τις λεπτομέρειες. Η συζήτηση μία είναι».

Ερωτηθείς αν έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για τους όρους αναφοράς, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «γίνεται συστηματικά και μεθοδικά η προσπάθεια να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Όταν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση θα το ανακοινώσουμε». Πρόσθεσε ότι «γίνεται μια δημιουργική και παραγωγική εργασία».

Κληθείς να πει αν η κα Λουτ μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κάποιο μήνυμα από τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ έχει αναλάβει εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ να διαμορφωθούν οι όροι αναφοράς. Δεν κομίζει μηνύματα».

Να σημειωθεί ότι η κ. Λουτ θα έχει επίσης νέα συνάντηση στις 10.30, στα κατεχόμενα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ενώ θα επιστρέψει στην Κύπρο τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται η ιστοσελίδα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος», συνάντηση με την κ. Λουτ ζήτησε να έχει ο ‘Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, Στίβεν Λίλι. Η συνάντηση αναμένεται να γίνει το απόγευμα πριν την αναχώρηση της κ. Λουτ από το νησί.

Εν τω μεταξύ, θα ενημερώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και θα συνεχίσει την προσπάθεια για διαμόρφωση των όρων αναφοράς.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα η διαδικασία των διαπραγματεύσεων δεν αναμένεται να επαναρχίσει πριν τον Μάιο.