Λιτό χαρακτηρίζει τον πρώτο προϋπολογισμό μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εκτιμά ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις των προηγούμενων ετών.
«Ο προϋπολογισμός στο σύνολό του, χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη λιτότητα, από τις μεγάλες επιβαρύνσεις κάθε φορολογούμενου πολίτη, καθώς επίσης και την έλλειψη προοπτικής, καλυτέρευσης της ζωής της κοινωνίας» αναφέρει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του και τονίζει πως το «μεγάλο» πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022, είναι ένα πλεόνασμα το οποίο αφαιρεί εισοδήματα από τις τσέπες των εργαζόμενων πολιτών και έτσι μειώνει τις προσδοκίες για τη βελτίωση κάθε δραστηριότητας.
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, για τον οποίο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κατ’ επανάληψη, έχει ζητήσει να εξαιρεθεί από τις μνημονιακές περικοπές του παρελθόντος και τις δεσμεύσεις για το μέλλον, «εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ μικρός, γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται γύρω στο 7% και το όριο ασφάλειας κάθε συστήματος υγείας, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, βρίσκεται στο 6%», όπως αναφέρει.
Ο ΠΙΣ παραδέχεται πως ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας είναι αυξημένος για το 2019 (είναι 3,139 δισ. ευρώ από 2,897 που ήταν το 2018). Όμως αναφέρει πως οι δημόσιες επενδύσεις είναι στα 60 εκατ. ευρώ, πολύ μικρές για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της λειτουργίας των δημόσιων δομών υγείας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΙΣ, για τα νοσοκομεία θα διατεθούν το 2019, 1.154 εκατομμύρια ευρώ από 1.219 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2018. Η κρατική χρηματοδότηση για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη ενισχύεται με 35 εκατ. ευρώ, πλην όμως μειώνεται κατά 65 εκατ. ευρώ από τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ δεν προβλέπονται κονδύλια για νέες προσλήψεις.
Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εγγράφεται στον προϋπολογισμό χρηματοδότηση από την κοινωνική ασφάλιση ύψους 14 εκατ. ευρώ. Η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ παραμένει στο ποσό των 100 εκατομμυρίων. Ο προϋπολογισμός δαπανών του ΕΟΠΥΥ ανέρχεται σε 6,183 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες ιατρικών επισκέψεων ανέρχονται στα 75 εκατομμύρια ευρώ, οι δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων από τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια στα 302 εκατομμύρια ευρώ και η φαρμακευτική δαπάνη στα 2,2 δισ. ευρώ.
Το γενικό συμπέρασμα του προϋπολογισμού υγείας σηματοδοτεί τη διατήρηση αυξημένων δαπανών ιδιωτικής περίθαλψης, με αναλογία δημόσιων προς ιδιωτικές δαπάνες 60% προς 40%.
Ο ΠΙΣ επισημαίνει πως η επιβάρυνση των πολιτών για την υγεία τους, εξακολουθεί να είναι μεγάλη και στερεί από πολλούς πολίτες φάρμακα και εξετάσεις με τελικό αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της υγείας τους και το μεγάλο κοινωνικό κόστος το οποίο επιφέρει.
«Πρέπει επιτέλους στον τομέα της οικονομίας, που για τα επόμενα χρόνια η ζωή προβλέπεται να είναι δύσκολη, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεννοηθούν, προκειμένου να μη βιώσουμε περαιτέρω φτωχοποίηση της κοινωνίας, μετανάστευση του πλέον αξιόμαχου προσωπικού και ελάττωση των επενδύσεων που φέρνουν νέες δουλειές για τους εργαζόμενους, με ανάπτυξη και προοπτική για τη χώρα» επισημαίνει ο ΠΙΣ.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, καταλήγει τονίζοντας ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας, τόσο στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα, όσο και στα νοσοκομεία και στις υπόλοιπες δημόσιες δομές υγείας