Μια συνταγή για γρήγορους και αφράτους κουραμπιέδες, ένα παραδοσιακό γλύκισμα, που δεν λείπει τις γιορτιές ημέρες που έρχονται από κανένα σπίτι, και απολαμβάνουν όλοι.
Υλικά
250 γραμμάρια βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι γλυκού βανίλια
1 κ.γ. ανθόνερο
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
50 γρ. αμύγδαλα ωμά
150 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, σπασμένα
1 πρέζα αλάτι
Για το πασπάλισμα
ανθόνερο
ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175° C στον αέρα. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το βούτυρο (καλό είναι να το έχουμε εκτός ψυγείου από νωρίτερα), τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και το ανθόνερο. Ανακατεύουμε, με ένα σύρμα χειρός, πολύ καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα μας και να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Αλέθουμε τα ωμά αμύγδαλα στο μούλτι και τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα, που τα έχουμε ψήσει στους 180 C στον αέρα για 10-15 λεπτά, και το αλάτι. Ανακατεύουμε με τα χέρια μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. Πλάθουμε τους κουραμπιέδες μας είτε σε στρογγυλό σχήμα, είστε σε σχήμα μισοφέγγαρου με τη βοήθεια ενός ποτηριού. Πιέζουμε με το δάκτυλό μας ώστε να κάνουμε μία λακκούβα στο κέντρο του κάθε κουραμπιέ. Τοποθετούμε σε 2 ταψάκια με λαδόκολλα και ψήνουμε στον φούρνο για 18-22 λεπτά. Προσέξτε μην τους ψήσετε παραπάνω, γιατί θα σκληρύνουν πολύ και θα είναι σαν μπισκότο, βγάζοντάς τους λόγω του βούτυρου που περιέχουν θα πρέπει να είναι πολύ μαλακοί. Όταν ψηθούν, αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά. Τέλος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.