Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλης Πλαγιανάκος, αναλαμβάνει το «τιμόνι» του ΕΟΠΥΥ, έπειτα από την παραίτηση του Σωτήρη Μπερσίμη.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργού Υγείας, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου για τον οικογενειακό γιατρό, για τη θέση εκδήλωσαν ενδιαφέρον 13 υποψήφιοι. Τελικά, τη θέση του νευραλγικού αυτού φορέα δεδομένου ότι διαχειρίζεται ετησίως περί τα 5 δις ευρώ, κατέλαβε τελικά ένας επίσης νέος σε ηλικία καθηγητής με πλούσιο βιογραφικό.
Ειδικότερα και όπως αναφέρεται ιστοσελίδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Βασίλης Πλαγιανάκος έλαβε από το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών πτυχίο Μαθηματικού και Διδακτορικό Δίπλωμα (1996 και 2003, αντίστοιχα).
Επιπρόσθετα, το χρονικό διάστημα 1998 μέχρι 2005 εργαζόταν και στον ιδιωτικό τομέα σαν μηχανικός συστημάτων και δικτύων.
Μετά το πέρας των σπουδών του ήταν ιδρυτικό μέλος και βασικός μεταδιδακτορικός ερευνητής (μέχρι το 2005) στο Εργαστήριο Υπολογιστικής Νοημοσύνης του Πανεπιστημίου Πατρών, όπου συμμετείχε σε πολλά ερευνητικά έργα που χρηματοδοτήθηκαν από δημόσιους και ιδιωτικούς Οργανισμούς.
Έχει διατελέσει Διδάσκων με σύμβαση βάσει του Π.Δ. 407/80 στα Πανεπιστήμια Αιγαίου (2003), Πατρών (2004), και Στερεάς Ελλάδας (2005-2008).
Σήμερα, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν νέους αλγόριθμους εκπαίδευσης Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων και Μηχανικής Μάθησης, μελέτη νέων Εξελικτικών Αλγόριθμων, παράλληλοι και κατανεμημένοι υπολογισμοί, και εφαρμογές στην βιοϊατρική, βιοπληροφορική, ομαδοποίηση, και επίλυση προβλημάτων του πραγματικού κόσμου.
Είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 30 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και περισσότερες από 70 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Το δημοσιευμένο έργο του έχει λάβει περισσότερες από 500 ετεροαναφορές.
Έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (2010-2014) της Ελληνικής Εταιρείας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΕΕΤΝ) και είναι ενεργός μέλος της IEEE Neural Networks Society και του IEEE Bioinformatics and Bioengineering Technical Committee (BBTC).