Μια εύκολη στην παρασκευή συνταγή για χοιρινό με αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερύκοκα και όποιο αποξηραμένο φρούτο σας ταιριάζει γευστικά, π.χ. ανανάς ή μήλο) και πατάτες, που έχει θέση στο γιορτινό τραπέζι.

Υλικά

1 κιλό χοιρινό μπούτι (ολόκληρο το κομμάτι)

4 πατάτες ή 14-16 μικρές γαλλικές

400 γραμμάρια αποξηραμένα φρούτα ανάμεικτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, ανανάς, μήλα)

1/2 ποτήρι του κρασιού κονιάκ

1/2 ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκάλι

2 σκελίδες σκόρδο

1 κλαράκι δενδρολίβανο

2 κουταλιές της σούπας μέλι

αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250 °C. Τοποθετούμε το χοιρινό στο πυρέξ, το χαράζουμε και μπήγουμε το σκόρδο στις σχισμές. Αλατοπιπερώνουμε και λαδώνουμε ελαφρά και προσθέτουμε μόνο τις πατάτες. Ψήνουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Σε ένα μπολάκι διαλύουμε 2 κουταλιές μέλι με 1 κουταλιά χλιαρό νερό. Όταν πάρει χρώμα το βγάζουμε και το σβήνουμε με το κονιάκ και τον χυμό και το αλείφουμε με το διαλυμένο σε νερό μέλι. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε και το δενδρολίβανο. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 °C και ξαναβάζουμε στον φούρνο για περίπου 1 ώρα ακόμα. Το παρακολουθούμε και μόλις χρυσίσει είναι έτοιμο.