Ξέρετε πόσες θερμίδες σάς παρέχουν τα ποτά που πίνετε; Το πιθανότερο είναι πως όχι, καθώς αλλεπάλληλες μελέτες έχουν δείξει πως συνηθίζουμε να τις υποτιμούμε και να μην τις υπολογίζουμε ούτε καν όταν κάνουμε δίαιτα.Αυτό όμως είναι μεγάλο λάθος. Όπως εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη, το αλκοόλ είναι το δεύτερο πιο παχυντικό συστατικό της διατροφής μας, πίσω από τα λίπη.

«Ανά γραμμάριο το αλκοόλ παρέχει 7 θερμίδες, όταν τα λίπη παρέχουν 9 θερμίδες», λέει. «Τελευταίες, από άποψης θερμίδων, είναι οι πρωτεΐνες και οι υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένης της ζάχαρης. Μας παρέχουν μόλις 4 θερμίδες. Παρότι, όμως, πολλοί κόβουν το ψωμί, τα μακαρόνια και τα γλυκά όταν θέλουν να χάσουν κάποια κιλά, τα ποτά παραμένουν στην ημερήσια διατροφή τους. Και συχνά, σε αρκετές υψηλές ποσότητες».

Μάλιστα μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά, προσλαμβάνουν από το αλκοόλ ποσοστό έως και 10% των ημερήσιων θερμίδων τους!

«Αυτό είναι λογικό, αν αναλογιστούμε ότι ένα κρασί με περιεκτικότητα 8% σε αλκοόλ, παρέχει 170 θερμίδες ανά 250 ml», λέει η κυρία Σταματάκη.

«Και αν έχει 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, θα παρέχει 230 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι, από άποψης θερμίδων, ένα μεγάλο ποτήρι “ελαφρύ” κρασί αντιστοιχεί σε δύο μπισκότα. Ένα μεγάλο ποτήρι “βαρύ” κρασί όμως αντιστοιχεί σε ένα… ντόνατς».

Ενδεικτικά παραδείγματα

Κατά προσέγγιση, τα διάφορα ποτά αποδίδουν τις εξής θερμίδες, κατά την κυρία Σταματάκη:

* Σαμπάνια (125 ml, περιεκτικότητα 12% σε αλκοόλ) = 90 θερμίδες

* Ούζο (45 ml) = 120-150 θερμίδες

* Κρασί κόκκινο (120 ml) = 90 θερμίδες

* Κρασί λευκό (120 ml) = 85 θερμίδες

* Μπύρα (ένα κουτάκι, με περιεκτικότητα 4-5% σε αλκοόλ) = περίπου 155 θερμίδες

* «Δυνατά» ποτά (λ.χ. ουίσκι, τζιν, ρούμι, βότκα, τσίπουρο κ.λπ., ένα «σφηνάκι» των 45 ml) = 100 θερμίδες

* Πίνα κολάντα (140 ml) = 245 θερμίδες

* Μοχίτο με πάγο (150 ml) = 170 θερμίδες

* Ντάκιρι φράουλα (120 ml) = 180 θερμίδες

Τι να κάνετε

Για να περιορίσετε την ποσότητα του αλκοόλ και τις θερμίδες που καταναλώνετε, η κυρία Σταματάκη συνιστά:

* Να πίνετε σκέτα ποτά

* Να πίνετε ποτά σε μικρότερα ποτήρια

* Να αραιώνετε τα ποτά με σόδα ή λάιτ αναψυκτικά

* Να πίνετε εναλλάξ ένα ποτό και ένα ποτήρι σόδα, ανθρακούχο νερό ή λάιτ αναψυκτικό.

* Να αφήνετε δύο ημέρες την εβδομάδα δίχως να πίνετε σταγόνα αλκοόλ.

* Να μην πίνετε με άδειο στομάχι (φροντίστε να τρώτε κάτι με λιπαρά πρώτα)

* Να προτιμάτε τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (όπως η μπύρα και το κρασί)

* Να αποφεύγετε τα κοκτέιλ με ζάχαρη. Αφενός έχουν περισσότερες θερμίδες, αφετέρου η ζάχαρη αυξάνει την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό.

* Να θυμάστε ότι το ήπαρ μπορεί να μεταβολίζει μόνο ένα ποτό την ώρα. Επομένως να πίνετε με αργό ρυθμό το ποτό σας.

* Αν πρόκειται να οδηγήσετε, μην πιείτε καθόλου. Ακόμα και ένα ποτό δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης και επιβραδύνει τους χρόνους αντίδρασης, ενώ μειώνει την εγρήγορση.

iatropedia.gr