Αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών που θα απαιτούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου θα προβλέπεται σε διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου.

Εντός του 2019 οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πραγματοποιήσουν περισσότερες συναλλαγές με πλαστικό χρήμα ή μέσω e-banking, με το ελάχιστο ποσό που θα απαιτείται για την εξασφάλιση του αφορολόγητου, να ανεβαίνει από 25% έως και 50%, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν δε ότι μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων, το 80% των φορολογουμένων δήλωσαν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που χρειαζόταν, εξέλιξη η οποια αποδεικνύει ότι τα σημερινά ποσοστά έχουν περιθώριο αύξησης.

Αλλωστε τα τελευταία χρόνια που έχει τεθεί σε ισχύ το μέτρο συλλογής αποδείξεων, διαπιστώθηκε ότι από τους πρώτους κιόλας μήνες του έτους οι φορολογούμενοι μαζεύουν τις απαραίτητες αποδείξεις για να κερδίσουν το αφορολόγητο και να τύχουν σημαντικής μείωσης φόρου. Το δεδομένο ότι οι πολίτες συνέλεγαν τις αποδείξεις που χρειάζονταν από τους πρώτους μήνες του χρόνου και στη συνέχεια σταματούσαν να ζητούν αποδείξεις για τις συναλλαγές τους ανοίγοντας νέο παράθυρο κρουσμάτων φοροδιαφυγής και μείωσης των δημόσιων εσόδων θορύβησε το ΥΠΟΙΚ.

Τα ακριβή ποσοστά της αύξησης των αποδείξεων δεν έχουν οριστικοποιηθεί, ωστόσο, εκτιμάται ότι από τα μέσα Ιανουαρίου, το ελάχιστο ποσοστό ηλεκτρονικών αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάποιος θα είναι:

-15% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα)

-20% για εισοδήματα από 10.001 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα)

-25% για εισοδήματα από 30.001 και άνω με το ανώτατο ποτό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%)

Να σημειωθεί ότι όποιος φορολογούμενος δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες αποδείξεις, το επιπλέον ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.