Ξεκίνησε από χθες επί θαλάσσης η προετοιμασία για ακόμα πέντε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, πέραν αυτής στη «Δελφύνη-1» που αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο δεκαπενθήμερο, αλλά και της επόμενης σε έναν από τους στόχους «Γλαύκος» ή «Ανθείας». Την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί πολιτική και στρατιωτική πίεση με την έκδοση νέας Navtex για ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού νότια της Κύπρου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόσθετες έρευνες και η δειγματοληψία σε σειρά σημείων εντός των τεμαχίων 6, 7, 8, 10 και 11 με το ερευνητικό σκάφος «Nautical Geo». Οι συγκεκριμένες έρευνες θα οδηγήσουν σε τελικές αποφάσεις σε σχέση με τα ακριβή σημεία που αφορούν τις τέσσερις από τις πέντε επόμενες γεωτρήσεις. Το πέμπτο σημείο έχει ήδη καθοριστεί και υπάρχουν όλα τα δεδομένα ώστε να γίνει σε κατάλληλο χρόνο η γεώτρηση.
Πρόκειται για τρία τεμάχια (6, 7 και 11) των οποίων τα δικαιώματα έρευνας έχουν οι ΤΟΤΑL και ΕΝΙ μαζί ή χωριστά, ένα τεμάχιο (το 8) για το οποίο τα δικαιώματα αναμένεται σύντομα να διατεθούν στη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία που το διεκδικεί, όπως και για μέρος του τεμαχίου 10 για το οποίο τα δικαιώματα έχουν οι ExxonMobil –Qatar Petroleum. Τα στοιχεία που θα συλλέξει το Nautical Geo, αναμένεται ότι θα «κλειδώσουν» τα σημεία που θα πραγματοποιηθούν οι επόμενες τέσσερις γεωτρήσεις, αλλά και θα οδηγήσουν σε σειρά μελετών που αφορούν στις τεχνικές πτυχές τους. Ακόμα, θα δώσουν ένα σημαντικό μέρος των δεδομένων που απαιτούνται για τις περιβαλλοντικές μελέτες και τις διάφορες εγκρίσεις που απαιτούνται.
Οι μέρες των Χριστουγέννων και του νέου έτους, είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και στο γεωτρύπανο Stena Icemax στον στόχο «Δελφύνη -1» όπως επισημαίνει το δημοσίευμα και σημειώνει ότι η ολοκλήρωση της γεώτρησης αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εξειδικευμένες έρευνες εντός του στόχου για να διαπιστωθούν οι παράμετροί του.
Παράλληλα, με τις γεωφυσικές, γεωτεχνικές και δειγματοληπτικές και άλλες έρευνες που ξεκίνησε το υπό σημαία Μάλτας ερευνητικό «Nautical Geo» και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 5 Ιανουαρίου 2019, από σήμερα απλώνει καλώδια για έναρξη σεισμογραφικών ερευνών από την πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ και το σεισμογραφικό Ramform Titan, που θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Η πλεύση του Ramform Titan, σύμφωνα και με σχετική Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, με ανοικτό όλο τον σεισμογραφικό εξοπλισμό, θα γίνει σε περιοχή που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 6, 7, 10, 11 και 12. Ακολούθως το σεισμογραφικό θα προχωρήσει σε νέες σειρές σεισμογραφικών ερευνών εντός της ΑΟΖ του Ισραήλ.
Το ενδιαφέρον προκαλεί και το γεγονός ότι θα είναι η πρώτη φορά που θα περάσει σεισμογραφικό και πάνω από την ευρύτερη περιοχή του τελευταίου κοιτάσματος που ανακαλύφθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, πριν έναν ακριβώς χρόνο στο τεμάχιο 6 από τις ΕΝΙ-ΤΟΤΑL, δηλαδή το «Καλυψώ». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι επιστήμονες σε Ιταλία, Γαλλία και Κύπρο ξεκαθαρίζουν ακόμα τα δεδομένα που διαπιστώθηκαν στο κοίτασμα, πριν προχωρήσουν σε ανακοινώσεις σχετικά με τις ποσότητες αερίου στο κοίτασμα. Επίσης, ξεκαθαρίζουν και στοιχεία σε σχέση με τη διαμόρφωση του κοιτάσματος που εκτείνεται στα τεμάχια 7, 10 και 11.
Ασκήσεις στο τεμάχιο «8» από Τουρκία
Σύμφωνα με το «Φιλελεύθερο» με νέα παράτυπη «Navtex» για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού σε περιοχή νότια της Κύπρου, που σχεδόν συμπίπτει πλήρως με τα όρια του τεμαχίου «8» της Κυπριακής ΑΟΖ, προχώρησε χθες η Τουρκία. Πρόκειται, εμφανώς, για άλλη μια κίνηση πολιτικών σκοπιμοτήτων από την Άγκυρα, αφού αυτή την περίοδο η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει την αίτηση των ΤOTAL-ΕΝΙ που διεκδικούν από κοινού τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου 8.