Καλεσμένος σε τηλεοπτική εκπομπή που προβλήθηκε την παραμονή των Χριστουγένων ήταν ο Ντέιβιντ Μπλατ. Ο τεχνικός των Πειραιωτών ήταν για μία ακόμη απολαυστικός μιλώντας για διάφορα θέματα με το γνωστό χιούμορ και τις αφοπλιστικές ατάκες του.
Για το σχόλιό του για την απόλυση του Τσάβι Πασκουάλ: «Όταν το είπα αυτό ένιωθα, οι προπονητές είναι υποτιμημένοι κι έτσι ένιωσα την ανάγκη να πω ορισμένα πράγματα. Όταν απολύθηκα από τους Καβαλίερς επικοινώνησαν μαζί μου πολλοί προπονητές του ΝΒΑ. Εγω έφερα στο Κλίβελαντ και τον Τάιρον Λου και τον Λάρυ Ντρου που είναι τώρα προπονητής. Όταν προπονούσα την Εφες είχα δυο επισκέπτες από βοηθούς στο ΝΒΑ που ήθελαν πάρουν ιδέα από το ευρωπαϊκό μπάσκετ ώστε να τις δουλέψουν το ΝΒΑ. Ο Τέρι Στατς, προπονητής των Μπλέιζερς και ο Ντουέιν Κέισι που τώρα είναι στους Πίστονς. Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».
Για τα σχόλια των προπονητών του ΝΒΑ όταν είχε απολυθεί ο ίδιος από τους Καβαλίερς: «Όταν απολύθηκα έλαβα μηνύματα και τηλεφωνήματα από κάθε προπονητή του ΝΒΑ. Ήταν πολύ ωραίο για εμένα. Με κάλεσε και ο Τάιρον Λου. Εγώ τον έφερα στο Κλίβελαντ, όπως και τον Λάρι Ντρου. Εγώ τους είχα προσλάβει.
Θα σας πω μια ιστορία που θα σας αρέσει και θα σας εξηγήσω πώς γυρίζει ο προπονητικός κόσμος και γιατί μίλησα για τον κόουτς Πασκουάλ. Όταν ήμουν προπονητής της Εφές πριν από πολλά χρόνια είχα δύο επισκέπτες από επιτελεία του ΝΒΑ. Ήθελαν να έρθουν να δουν πώς πάνε τα πράγματα στην Ευρώπη και να βρουν ιδέες που θα πάρουν μαζί τους στο ΝΒΑ. Ο ένας ήταν ο Τέρι Στοτς, προπονητής των Μπλέιζερς και ο άλλος ήταν ο Ντουέιν Κέισι, που έγινε προπονητής της χρονιάς με τους Ράπτορς, μετά τον απέλυσαν και τώρα είναι στους Πίστονς.
Και ο Λάρι Ντρου ήταν στους Χοκς και είχε έρθει μαζί μου στο Τελ Αβίβ για να μάθει κάποια πράγματα. Τον προσέλαβα ως βοηθό στο Κλίβελαντ, τώρα είναι πρώτος στο Κλίβελαντ. Έτσι λειτουργεί. Υπάρχουν πολλοί που βιώνουν υποτίμηση. Όμως, μιλάμε για φοβερούς προπονητές, που κάνουν σκληρή δουλειά. Είμαστε οικογένεια, πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλον».
Για το πώς τον έπεισε ο Ολυμπιακός το φετινό καλοκαίρι: «Δεν ήταν μια τόσο δύσκολη διαδικασία. Γνώριζα τον Ολυμπιακό, είχα παίξει εναντίον του. Ήξερα το περιβάλλον του. Έζησα στην Ελλάδα, ξέρω την ελληνική κουλτούρα και τον κόσμο. Τα αγαπάω. Όταν έρχεται μια ομάδα σαν τον Ολυμπιακό, με τέτοια ιστορία και με τέτοιο κορμό Ελλήνων παικτών, όπως οι Σπανούλης, Πρίντεζης, Παπανικολάου και Μάντζαρης, δεν ήταν δύσκολη η απόφαση».
Για το τι θα τον δέσει με τον Ολυμπιακό και θα τον έκανε να απέρριπτε πρόταση από το ΝΒΑ: «Είμαι τυχερός που βρίσκομαι σε ένα στάδιο της καριέρας μου, που μπορώ να πάω και να μείνω εκεί που είμαι χαρούμενος. Έχω μια καλή οικογένεια και είμαι χαρούμενος. Δεν ψάχνω κάτι άλλο. Θέλω να κάνω τους ανθρώπους γύρω μου πιο χαρούμενους».
Για το τι είναι ο Ολυμπιακός του Μπλατ με λίγα λόγια: «Μια ομάδα που δουλεύει σκληρά για να λειτουργήσει όλο αυτό».
Για τον βαθμό που βρίσκεται ο Ολυμπιακός στην… κλίμακα Μπλατ: «Αυτή την περίοδο πιστεύω είμαστε σε καλό επίπεδο. Δεν είμαι άνθρωπος των αριθμών. Είμαστε στον σωστό δρόμο και πάμε σε ένα ακόμα καλύτερο μέρος».
Για το πώς ορίζεται το «μπάσκετ Μπλατ»: «Για εμένα πάντα έχει να κάνει με την κατανόηση του δυναμικού σου και πώς μπορείς να κάνεις όλες τις μονάδες καλύτερες, για να δουλεύουν όλοι μαζί ως σύνολο. Αυτό προσπαθώ να κάνω. Έτσι βλέπω το μπάσκετ. Είναι ομαδικό άθλημα».
Για την Princeton offense: «Πρέπει πρώτα να γίνει κατανοητό πως η Princeton offense που έπαιξα εγώ εφαρμόστηκε όταν δεν υπήρχε χρόνος για την επίθεση. Στην Ευρώπη και στο ΝΒΑ ο χρόνος επίθεσης είναι 24” τώρα. Ειδικά στην Ευρώπη, βλέποντας τα ρόστερ, δεν έχεις τα ίδια ρόστερ κάθε σεζόν. Η διδαχή και η συνέχεια που χρειάζεται η Princeton offense είναι σπουδαία. Είναι δύσκολο να την περάσεις μέσα σε μια σεζόν. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποια στοιχεία της, πάντα χρησιμοποιούσα. Όμως, όχι ολόκληρη την επίθεση. Είναι σχεδόν αδύνατον».
Για το αν ο Ολυμπιακός ποντάρει περισσότερο στον προπονητή του, παρά σε ηχηρές μεταγραφές παικτών: «Δεν το πιστεύω αυτό, δεν πιστεύω πως είμαι το βασικό όπλο. Έχουμε εξαιρετικούς παίκτες, σαν τον Σπανούλη, τον Πρίντεζη και τον Μιλουτίνοφ. Εκείνοι είναι τα βασικά κομμάτια της ομάδας. Με έφεραν εδώ γιατί έχω διαφορετική προσέγγιση του μπάσκετ, από τους εξαιρετικούς προπονητές που ήταν πριν στον Ολυμπιακό. Υπήρχαν πολλοί καλοί προπονητές στον Ολυμπιακό».
Για το αν είναι προπονητής των συστημάτων του ή των παικτών του: «Θα απαντήσω κάπως διαφορετικά. Πιστεύω πως υπάρχουν δυο ειδών προπονητές. Εκείνοι που είναι αφοσιωμένοι στα συστήματα και εκείνοι που κοουτσάρουν βάσει προσωπικότητας. Νομίζω είμαι περισσότερο το δεύτερο. Τα τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά που έχει ένας προπονητής για εμένα είναι να είσαι άνθρωπος, να ξέρεις πώς να φέρεσαι στους παίκτες σου και να καταλάβεις πως είναι άνθρωποι. Πρώτα άνθρωποι και μετά παίκτες μπάσκετ».
Για τις καλοκαιρινές επιλογές του (Ουίλιαμς – Γκος, ΛεΝτέι) και αντίστοιχες επιλογές που έκανε στο παρελθόν: «Βλέπω παίκτες που δεν έχουν τόσο πλούσιο background, αλλά είναι πεινασμένοι να εξελιχθούν, όπως ο Κάιλ Χάινς. Αυτοί οι παίκτες είναι ευλογία. Θέλουν να προπονηθούν, θέλουν να γίνουν καλύτεροι, θέλουν να πετύχει η ομάδα τους».
Για τον Ζακ ΛεΝτέι και το ότι αγωνίζεται τόσο στο «4» όσο και στο «5»: «Δεν υπάρχουν πια θέσεις στο μπάσκετ. Πείτε μου τι είναι ο Κέβιν Ντουράντ, ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο Λεμπρόν Τζέιμς. Δεν ξέρω. Δεν υπάρχουν πια θέσεις. Υπάρχουν μόνο παίκτες».
Για τα συστήματα που παίζει με τον έναν γκαρντ και αν μπορούν να είναι αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου: «Στο μυαλό μου το ύψος των παικτών δεν είναι ο παράγοντας που κρίνει την επιτυχία ή όχι. Ο Σπανούλης δεν είναι 2μ., αλλά είναι πάρα πολύ καλός».
Για αυτά που βρήκε στον Ολυμπιακό από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ως παρακαταθήκη, πάνω στα οποία πάτησε: «Ήταν για καιρό στον Ολυμπιακό. Προφανώς, έκανε πολλά πράγματα σωστά. Οι παίκτες έχουν τις βασικές αρχές και είναι εργατικοί. Σέβονται, είναι επαγγελματίες. Όλα αυτά είναι πολύ θετικά».
Για την κουβέντα που γίνεται για το γεγονός πως ο Βασίλης Σπανούλης πολλές φορές δεν ξεκινάει στην αρχική πεντάδα: «Νομίζω πως ο παίκτης και η προσέγγιση δεν έχουν να κάνουν στο μυαλό μου με την αρχική πεντάδα ή με την second unit. Το παιχνίδι έχει να κάνει με τα ματς-απ και τον προγραμματισμό, το πώς θα κρατήσεις τον παίκτη υγιή και με το να κάνεις αυτά που πρέπει να κάνεις τώρα, αλλά και κοιτάς όσα θα ακολουθήσουν στη σεζόν. Πρέπει να τα συνδυάσεις όλα αυτά και να βοηθούν όλοι. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση».
Για αυτά που είπε με τον Σπανούλη πριν ξεκινήσει η σεζόν: «Είχαμε μερικές καλές συζητήσεις το καλοκαίρι. Νομίζω πως μαζί καταφέραμε να είμαστε ειλικρινείς και να θέσουμε σωστά τον πήχη των προσδοκιών και από τις δύο μεριές. Βλέπεις ότι αυτό δουλεύει. Ο Μπίλι δεν είναι ένας απλός παίκτης, αλλά ένας από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία της Ευρώπης. Είναι καλός πατέρας, αυτό είναι το βασικό».
Για το αν ο Ολυμπιακός είναι «η ομάδα του Σπανούλη»: «Είναι αυτό τόσο σημαντικό; Το θέμα είναι τι κάνει η ομάδα. Ο Μπίλι είναι τεράστιο κομμάτι της ομάδας, ως ηγέτης μας».
Για το ματς με τη Φενέρ, που δεν αγωνίστηκε ο Σπανούλης στο φινάλε: «Δεν θυμάμαι αν το ματς ήταν ισόπαλο ή όχι. Ήταν μια αίσθηση βάσει των ματς-απ, ότι έτσι έπρεπε να παίξουμε τότε. Τίποτα παραπάνω. Δεν έχει να κάνει με το πώς νιώθω για εκείνον ή το πόσο τον σέβομαι».
Για το αν ένιωσε πίεση στις τρεις ήττες με Φενέρ, ΤΣΣΚΑ, ΠΑΟ και τις δύο σερί ήττες από τον Παναθηναϊκό: «Μιλάτε για πολύ καλές ομάδες. Όταν χάνεις στη Μόσχα για λίγους πόντους, για ένα ριμπάουντ ή ένα άστοχο σουτ… Ή όταν χάνεις από την Φενέρ, που τώρα είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, με ένα σουτ, το οποίο είχες εσύ… Ή όταν χάνεις από τον “αιώνιο” αντίπαλο σε ένα ντέρμπι στην έδρα του… Περιμένεις ότι θα έχεις δύσκολες εβδομάδες ή δύσκολες περιόδους σε μια μεγάλη σεζόν. Το σωστό είναι να μείνεις στις δύσκολες περιόδους και να καθοδηγήσεις τους παίκτες. Η μοναδική πίεση που νιώθω μέχρι σήμερα είναι μόνο από εμένα. Από μέσα μου».