Για επίσπευση των διαδικασιών όσον αφορά την κοινοβουλευτική κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκ μέρους της κυβέρνησης κάνουν λόγο δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλούνται διπλωματικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διαδικασίες στο ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μέχρι το Μάιο θα έχει επικυρωθεί και το πρωτόκολλο εισδοχής του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας καθώς όπως επισημαίνουν : «Όχι δεν θα αφήσουμε εκκρεμότητες στη ΝΔ. Έχουμε διπλή πλειοψηφία και για τις Πρέσπες και για ψήφο εμπιστοσύνης αν χρειαστεί».
Σύμφωνα πάντα με διπλωμάτες, οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν στο Σύνταγμα των Σκοπίων ικανοποιούν την ελληνική πλευρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετό καιρό το Μέγαρο Μαξίμου μετρά τις ψήφους που χρειάζεται η κύρωση της Συμφωνίας στη Βουλή, θέλοντας να αποφύγει ενδεχόμενη ήττα.
Το Ποτάμι δείχνει να είναι το κλειδί στις εξελίξεις και κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα τηρήσει τα όσα έχει πει.
Επί του παρόντος το Μαξίμου υπολογίζει σε θετικές ψήφους από την Κατερίνα Παπακώστα, το Θανάση Παπαχριστόπουλο και το Σπύρο Δανέλλη.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται να προκαλέσει αναταραχή στη συγκυβέρνηση και να ξεκινήσει πολιτική αντιπαράθεση εντός και εκτός του κυβερνητικού συνασπισμού, δεδομένων και των δηλώσεων του Πάνου Καμμένου περί αποχώρησης των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.
Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία της 15ης Ιανουαρίου έχει προκύψει και από την πρόσφατη δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών,Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή αμέσως μετά τις 15 Ιανουαρίου.
Την ημέρα εκείνη στο κοινοβούλιο της FYROM ολοκληρώνεται η συνταγματική αναθεώρηση και έρχεται η σειρά της Ελλάδας να υλοποιήσει τα προβλεπόμενα από τη συμφωνία.