Το Κυπριακό αποτελεί «εθνική υπόθεση» για την Τουρκία, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, Μπεκίρ Πακντεμιρλί, ο οποίος ανέφερε ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσει, όπως πάντα, να στηρίζει «την ύπαρξη, την ασφάλεια και την ευημερία της Κύπρου».
Ο τούρκος υπουργός, ο οποίος συναντήθηκε με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε ότι λόγω της στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν μπόρεσε να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Ο Πακντεμιρλί μίλησε για στρεβλή νοοτροπία της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, που βλέπει «τον τουρκοκυπριακό λαό ως μειονότητα». Οσο δεν το δέχονται αυτό οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι , άλλο τόσο δεν μπορούν να το αποδεχθούν οι Τούρκοι, πρόσθεσε.
«Χρειάζεται η αναζήτηση νέων δρόμων για τη λύση του Κυπριακού», τόνισε και διευκρίνισε ότι αυτοί οι δρόμοι θα πρέπει να αναζητηθούν «σε διαβούλευση μαζί με τη μητέρα πατρίδα, την Τουρκία».
Στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λέγοντας ότι δεν γίνεται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ποτέ το καθεστώς η μια πλευρά να είναι ο ιδιοκτήτης του νησιού και η άλλη πλευρά να αντικρίζεται ως «μπάλωμα», ως μειονότητα.
«Να αλλάξουν νοοτροπία οι Ελληνοκύπριοι»
Πλέον είναι προϋπόθεση η αλλαγή νοοτροπίας της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο θέμα αυτό, συμπλήρωσε.
Βρίσκεται σε εξέλιξη νέα προσπάθεια, ανέφερε ο Ακιντζί, σημειώνοντας ότι η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Λουτ, πραγματοποιεί επαφές με τους δύο ηγέτες και τις εγγυήτριες χώρες.
Σε αυτή την προσπάθεια, είπε, υπάρχουν ορισμένα σημεία που αποτελούν τη «λυδία λίθο» και σε αυτά προέχει η πολιτική ισότητα.
Στο σύστημα που προβλέπεται να δημιουργηθεί, είπε ο Ακιντζί, έχει καταγραφεί στα έγγραφα των ΗΕ ότι δεν θα υπάρχουν σχέσεις πλειοψηφίας – μειοψηφίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική ισότητα περιέχει και την «αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις».
Το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε, ο κ. Αναστασιάδης, στο θέμα της λειτουργικότητας του κράτους, «αναπτύσσει ένα αφήγημα, προσπαθώντας να περάσει την αντίληψη πως το κοινό κράτος (ομοσπονδιακό) θα το διοικούν οι ίδιοι (οι Ελληνοκύπριοι) και οι Τουρκοκύπριοι θα υπάρχουν εκεί ως μειονότητα.
«Οσο η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν ξεπερνά αυτή τη νοοτροπία, κρίμα που δεν θα μπορεί να υπάρξει πρόοδος», κατέληξε ο Μουσταφά Ακιντζί.