Αποφασισμένη να θέτει καθημερινά σε δοκιμασία τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η Άγκυρα, καθώς μετά τις δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις με πραγματικά πυρά, προανήγγειλε ένα ακόμα προκλητικό «δρομολόγιο» τουρκικού σκάφους για έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι προγραμματίζει ποδαρικό τη νέα χρονιά με νέες προκλήσεις στο Αιγαίο.
Συνεχίζοντας, λοιπόν το μπαράζ των προκλήσεων με δύο ακόμα NAVTEX, τις 1427/18 και 1428/18 δεσμεύει για τις 3 Ιανουαρίου δύο περιοχές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, με την 1427/18 εξαγγέλλει πως θα φέρει σε άσκηση σε περιοχή που έχει δεσμευτεί σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας μια σύμμαχο χώρα για να πραγματοποιήσει ναυτική άσκηση. Ενώ με την 1428/18 δεσμεύει ένα τρίγωνο μεταξύ Λέσβου και Άη Στράτη για τις 3 Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει η σχετική δικαιοδοσία προς τον σταθμό της Σμύρνης που την εξέδωσε.
Το απόγευμα της Τετάρτης είχε εκδοθεί η 1414/18, με την οποία οι τουρκικές Αρχές ανήγγειλαν τη διεξαγωγή «επιστημονικών ερευνών» από το σκάφος «TCG CESME» από χθες, Πέμπτη, μέχρι και τις 30 Δεκεμβρίου.
Ενδεικτικό των τουρκικών προθέσεων αποτελεί ότι οι συντεταγμένες που δηλώθηκαν για τις έρευνες του τουρκικού σκάφους σχηματίζουν ένα τεράστιο «τόξο» που ξεκινά από το Κάβο Γκρέκο της Κύπρου, διέρχεται ανοικτά της Λεμεσού, συνεχίζει νότια του Καστελόριζου, περνά ανατολικά της Τήλου και καταλήγει νότια της Χίου.
Η διεξαγωγή ερευνών σε διεθνή ύδατα δεν απαιτεί την έγκριση του παράκτιου κράτους, όμως σε αυτό ανήκει η αρμοδιότητα έκδοσης NAVTEX για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας, ενώ κάθε χώρα έχει στην ΑΟΖ της δικαιώματα και στη στήλη ύδατος, όχι μόνο στον βυθό.
Με αυτόν το τρόπο η Τουρκία επιλέγει με την έκδοση της δικής της NAVTEX να αμφισβητήσει πλήρως αυτή την αρμοδιότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου σε περιοχές που αμφισβητούνται συγχρόνως και κυριαρχικά δικαιώματα των δυο χωρών.
Ειδικά μάλιστα για την Κύπρο που έχει ΑΟΖ, οι έρευνες χωρίς άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι παράνομες.
Σε αυτό, σύμφωνα με το hellasjournal.gr, η Λευκωσία απάντησε με την έκδοση NAVTEX (451/18) με την οποία δηλώνει ότι η τουρκική NAVTEX για επιστημονικές έρευνες του TCG CESME αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη επιχείρηση εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας της Κύπρου και επισημαίνεται ότι αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με τη νομοθεσία της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Ωστόσο, κατά τη συνήθη πρακτική της η Τουρκία εξέδωσε εκ νέου NAVTEX (1418/18) με την οποία επαναλαμβάνει τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η αναφερόμενη στην Κυπριακή NAVTEX «Κύπρος» «δεν είναι το αυθεντικό συνεταιρικό κράτος που εγκαθιδρύθηκε το 1960» και ότι ο όρος «Κύπρος» δεν προδικάζει τα τουρκικά δικαιώματα και υποχρεώσεις που εκπηγάζουν από τη Συνθήκη των Εγγυήσεων και τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960.
Οι τουρκικές Αρχές μάλιστα υποστηρίζουν ότι «οι προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων αξιώσεων από την ελληνοκυπριακή διοίκηση μέσω της συγκεκριμένης NAVTEX είναι άκυρες και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από την Τουρκία».
Γελοία η διεκδίκηση ΑΟΖ για το Καστελόριζο
Νωρίτερα, σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο τουρκοκύπριος «πρέσβης», Αλί Μουράτ Μπαστσερί, κάνοντας λόγο για μαξιμαλισμό, όσον αφορά τις θέσεις των Ελληνοκυπρίων και της Ελλάδας, που θέλει ΑΟΖ για το Καστελόριζο.
Μιλώντας σε συζήτηση του διεθνούς Πανεπιστημίου Κύπρου (UKÜ), με τίτλο «Ενεργειακή πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ότι η Τουρκία θα διαφυλάξει τα «νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο» στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη «στα ίσα και θεμελιώδη δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, στην ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία διάγει μια περίοδο διαμόρφωσης των διεθνών σχέσεων και αναδιαμόρφωσης των ενεργειακών πολιτικών.
Κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε στην Συρία, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Λίβανο και την Ιορδανία, αλλά και στο ότι πολλοί διεθνείς παράγοντες θέλουν να έχουν ρόλο στην περιοχή.
Η Τουρκία, ανέφερε, θα διαφυλάξει τα νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματά της που προέρχονται από το διεθνές δίκαιο» στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά της Κύπρου, και θα συνεχίσει να παρέχει κάθε είδους στήριξη στα ίσα και θεμελιώδη, όπως είπε, δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στους υδρογονάνθρακες.
«Έχουμε κατοχυρώσει από τον ΟΗΕ τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας»
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει κατοχυρώσει εγγράφως στον ΟΗΕ τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας της στην ανατολική Μεσόγειο.
«Η Τουρκία συνεχίσει την κρατική της πολιτική στις περιοχές όπου δόθηκε εξουσιοδότηση στα πετρέλαια (ΤΡΑΟ). Το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασιά συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες σε αυτές τις περιοχές. Συνεχίζουμε να εξασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα μας» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο Καστελόριζο, είπε ότι η ελληνοκυπριακή διοίκηση και η Ελλάδα έχουν κάποιες αβάσιμες και μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς.
Η Ελλάδα, είπε, θέλει ΑΟΖ, για ένα μικρό νησί των 12 τ.χλμ 40.000 τ.χλμ. «Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι νομικά αβάσιμοι και γελοίοι».
Η ελληνοκυπριακή διοίκηση, συνέχισε ο Τουρκοκύπριος πρέσβης, «πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος. Το να ενεργεί σαν να μην υπάρχει Κυπριακό και όλα είναι φυσιολογικά θα προκαλέσει τελικά νέα προβλήματα».
«Κάνοντας τριμερείς συνεργασίες και μπαίνοντας σε περιπετειώδεις ενέργειες ενάντια στις σχέσεις καλής γειτονίας, μη λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές δίκαιο και τις πραγματικότητες στην περιοχή, δεν μπορεί να αναμένεται ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει σε αυτό. Παιχνίδι όπου η Τουρκία δεν υπάρχει θα χαλάσει. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας (σ.σ. Ταγιπ Ερντογάν): κάθε ενέργεια στην οποία η Τουρκία δεν συμμετέχει είναι καταδικασμένη να αποτύχει».
Η Τουρκία θα συνεχίσει, είπε, να κάνει κάθε βήμα για να διαφυλάξει τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων.
Τουρκοκύπριος «ΥΠΕΞ»: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος
Στη συζήτηση συμμετείχε και ο τουρκοκύπριος υπουργός Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος ανέφερε ότι όσον αφορά τους φυσικούς πόρους δεν είναι τα κράτη αλλά τα έθνη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία, υποστηρίζοντας ότι η εκμετάλλευση αλλά και η εμπορία των πόρων, πρέπει να διασυνδεθεί με την προϋπόθεση συμφωνίας με τους Τουρκοκύπριους.
Το επιχείρημα αυτό των Ελληνοκυπρίων, έχει δύο στοιχεία, είπε ο Οζερσάι.
Το ένα είναι ότι οι φυσικοί αυτοί πόροι ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και το άλλο ότι θα δημιουργηθεί ένα ταμείο από το οποίο οι Τουρκοκύπριοι θα πάρουν το μερίδιό τους όταν εξευρεθεί η λύση του Κυπριακού.
«Στην πραγματικότητα δεν είναι τα κράτη που έχουν δικαιώματα και μόνιμη κυριαρχία πάνω σε αυτές τις φυσικές πηγές αλλά τα έθνη (σσ: εννοεί τις δύο κοινότητες στην Κύπρο). Τα έθνη έχουν δικαιώματα στο βαθμό που εκπροσωπούνται σε αυτά τα κράτη».
Η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε ο Κουντρέτ Οζερσάι, δεν είναι ένα φυσιολογικό κράτος, όπως είπε, και όλοι γνωρίζουν ότι αυτή δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες και γι’ αυτό δεν είναι δυνατόν ιδιοκτήτης αυτών των φυσικών πόρων να είναι μια δημόσια δομή.
Γι’ αυτό, είπε, είναι σημαντική η υπογράμμιση σε κάθε δήλωση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΟΗΕ ότι οι πηγές αυτές ανήκουν και στις δύο κοινότητες, επειδή «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί και τις δύο κοινότητες».
Κατά τον Οζερσάι η διασύνδεση από τους Ελληνοκύπριους της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων με την λύση του Κυπριακού, έγινε για να λαμβάνουν μόνοι τους οι Ελληνοκύπριοι τις αποφάσεις για το φυσικό αέριο, αλλά – είπε – οι Ελληνοκύπριοι δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν με τους Τουρκοκύπριους ούτε το φυσικό αέριο, ούτε την εξουσία.