Οι Ευρωεκλογές είναι οι μεγαλύτερες εκλογές στην Ευρώπη, που αφήνουν όμως αδιάφορους πολλούς ψηφοφόρους, γράφει η Guardian και προσθέτει: Η προσέλευση στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει μειωθεί αισθητά από το 1979, όταν διενεργήθηκαν για πρώτη φορά.
Θα μπορούσαν αυτή τη φορά τα πράγματα να είναι διαφορετικά; Οι επόμενες ευρωεκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του 2019, λιγότερο από δύο μήνες από την ημέρα του Brexit και ποτέ δεν έχουν επισημανθεί ως τόσο αποφασιστικής σημασίας από τόσους πολλούς ηγέτες της Ευρώπης, όσο αυτή τη φορά. Οι εκλογές αυτές όχι μόνο καθορίζουν τη σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που είναι ένας από τους δύο «συν-νομοθέτες» της ΕΕ μαζί με το συμβούλιο υπουργών της ΕΕ, αλλά και το αποτέλεσμά τους θα συντείνει στο να καθοριστεί ο διαχωρισμός των θέσεων εργασίας στην Ε.Ε.
Οι Ευρωεκλογές, -στην πραγματικότητα μια σειρά εθνικών εκλογών-, δοκιμάζουν τη θερμοκρασία της εγχώριας πολιτικής. Στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης παρατηρείται άνοδος του λαϊκισμού. «Πολλοί χρησιμοποιούν τις ευρωεκλογές για να δείξουν μία κίτρινη ή κόκκινη κάρτα στην κυβέρνηση», δηλώνει ο Γιάννης Εμμανουηλίδης, διευθυντής μελετών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, ο οποίος εκτιμά ότι τα κέρδη για τα αντιεξουσιαστικά κόμματα «θα δημιουργήσουν πιέσεις σε εθνικό επίπεδο», κάτι που σημαίνει πως οι διαιρεμένες 27 κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. είναι ακόμα λιγότερο πιθανό να συμφωνήσουν σε θέματα, όπως είναι οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη ή το μεταναστευτικό.