Η κινεζική οικονομία διέψευσε τις Κασσάνδρες και το 2018 και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι υπάρχουν καλοί λόγοι εμπιστοσύνης στις προοπτικές της, αναφέρει δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.
Αν και οι τελευταίοι οικονομικοί δείκτες έδειξαν σημάδια έντασης, όπως τη μείωση των κερδών των βιομηχανικών επιχειρήσεων για πρώτη φορά την τελευταία τριετία και την κατώτερη των προσδοκιών αύξηση της κατανάλωσης τον Νοέμβριο, αν εστιάσει κανείς μόνο στις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις χάνει τη μεγάλη εικόνα της οικονομίας, σημειώνει το πρακτορείο.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κινεζική οικονομία περιγράφηκαν ως μέρος της ανάπτυξής της σε σύσκεψη, στην οποία χαράσσεται η πορεία της, ενώ σημειώθηκε ότι θα υπάρξει μία σημαντική περίοδος στρατηγικών ευκαιριών ανάπτυξης για πολύ καιρό ακόμη.
Παρά την πτωτική πίεση από τις σινο-αμερικανικές εμπορικές τριβές, την εκ νέου εξισορρόπηση και απομόχλευση της εγχώριας οικονομίας και τη νομισματική σύσφιξη ορισμένων αναπτυγμένων οικονομιών, η Κίνα διατήρησε μία σταθερή οικονομική ανάπτυξη, προσφέροντας βεβαιότητες σε έναν κόσμο εγκλωβισμένο σε αβεβαιότητες. Το ΑΕΠ της αυξήθηκε 6,7% στα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, θέτοντας την οικονομία σε τροχιά επίτευξης του κυβερνητικού στόχου για ανάπτυξη περίπου 6,5% το 2018.
Ο Νιου Λι, οικονομολόγος της Κρατικού Κέντρου Πληροφοριών, που είναι κρατικό ίδρυμα ερευνών, δήλωσε ότι πιθανότατα η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 6,6% φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα παραμένει μία χώρα με κορυφαία επίδοση στην παγκόσμια οικονομία, καθώς το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 2,4% των αναπτυγμένων οικονομιών για φέτος.
Οι σινο-αμερικανικές εμπορικές τριβές αντιμετωπίσθηκαν κατάλληλα. Η απασχόληση παραμένει σταθερή, ο πληθωρισμός (δείκτης τιμών καταναλωτή) διατηρείται σε χαμηλό επίπεδο, το εισόδημα των κατοίκων συνεχίζει να αυξάνεται σταθερά, ενώ η ανάπτυξη είναι πιο ισορροπημένη και βιώσιμη με υψηλότερη ποιότητα. Η κατανάλωση αναμένεται να συμβάλει το 78,2% της ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας φέτος, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2001, σύμφωνα με έκθεση της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών που ανακοινώθηκε αυτό τον μήνα.
Ενώ η κατανάλωση συνέβαλε περισσότερο στην αύξηση του ΑΕΠ, η τεχνολογία και η καινοτομία καλύπτουν το παραγωγικό κενό από το πλήγμα που υφίστανται παραδοσιακές βιομηχανίες. Οι τομείς των μεταποιητικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και εξοπλισμού διατηρούν υψηλούς ρυθμούς επέκτασης. Στον Παγκόσμιο Δείκτη Καινοτομίας 2018 του Παγκόσμιου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, η Κίνα έγινε η πρώτη από τις οικονομίες μεσαίου εισοδήματος στη λίστα με τις 20 πιο καινοτόμες οικονομίες φέτος.
Ένας άλλος λόγος αισιοδοξίας είναι ότι οι Κινέζοι υπεύθυνοι για την πολιτική έχουν πολλούς οικονομικούς μοχλούς στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, σύμφωνα με αναλυτές. Οι επιλογές της κυβέρνησης περιλαμβάνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς, την πιστωτική πολιτική και τη δημοσιονομική δύναμη πυρός.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, οικονομολόγοι ανέφεραν ότι δεν αναμένεται άμεσα μία ευρεία χαλάρωση, αλλά ότι η κεντρική τράπεζα μπορεί να διαφοροποιήσει τις πολιτικές της για να διατηρήσει τη χρηματοδότηση της οικονομίας χωρίς αύξηση των πιστώσεων σε υπερχρεωμένες εταιρείες.
Η σταθερή ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας επιτρέπει μία πιο ενεργητική δημοσιονομική πολιτική με μεγαλύτερες μειώσεις φόρων και τελών καθώς και με επιτάχυνση των δημόσιων δαπανών. Ο οικονομολόγος της UBS, Γουάνγκ Τάο, αναμένει το έλλειμμα του προϋπολογισμού να αυξηθεί στο 3% του ΑΕΠ το 2019 από 2,6% το 2018 και τις μειώσεις φόρων να υπερβούν το 1% του ΑΕΠ, κυρίως στον ΦΠΑ, τον φόρο εισοδήματος εταιρειών και φυσικών προσώπων μαζί με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων.
Για την αύξηση των κρατικών δαπανών, εγκρίθηκε η επιτάχυνση της έκδοσης ομολόγων από τις τοπικές κυβερνήσεις.