Τρεις ώρες μετά την Αυστραλία, την πρώτη μεγάλη χώρα που υποδέχτηκε το 2019 με ένα θεαματικό σόου πυροτεχνημάτων, η Κίνα μπήκε με τη σειρά της στη νέα χρονιά.
Ενώ η Ευρώπη θα πρέπει να περιμένει ακόμη λίγες ώρες μέχρι την αντίστροφη μέτρηση, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ επωφελήθηκε από το μήνυμά του για το νέο έτος για να υποσχεθεί ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα ανοίξει ακόμη περισσότερο τη χώρα του στον υπόλοιπο κόσμο. “Ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεών μας θα συνεχιστεί και η πόρτα θα ανοίγει ολοένα και περισσότερο”, τόνισε.
Αυστραλία
Για να γιορτάσουν την έλευση του 2019, οι Αυστραλοί συγκεντρώθηκαν στον κόλπο του Σίδνεϊ, στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Ο ουρανός φωτίστηκε από το μεγαλύτερο σόου πυροτεχνημάτων που έχει οργανωθεί ποτέ στην περιοχή.
Επί 12 λεπτά, αλλεπάλληλα πυροτεχνήματα, σε κάθε χρώμα, σχήμα και μέγεθος, προσέφεραν ένα ανεπανάληπτο θέαμα για τους 1,5 εκατομμύριο θεατές, με φόντο την περίφημη, φουτουριστική Όπερα.
Ομαδικός γάμος στην Ινδονησία
Αντί για σόου, που ακυρώθηκαν σε ένδειξη πένθους, μετά το τσουνάμι που έπληξε την επαρχία Μπάντεν, η Τζακάρτα επέλεξε να οργανώσει τον ομαδικό γάμο 500 ζευγαριών.
Η βραδιά του ρεβεγιόν επελέγη για τον γάμο ώστε “όλος ο κόσμος να μπορέσει να γιορτάσει” μαζί με τα ευτυχισμένα ζευγάρια, εξήγησε ο κυβερνήτης Ανιες Μπασουένταν.
“Είμαι ευτυχισμένη, πραγματικά ευτυχισμένη”, δήλωσε μια από τις νεαρές νύφες.
Νικητής ο Μεϊγουέδερ
Στην Ιαπωνία, η βραδιά σημαδεύτηκε από από τον πολυαναμενόμενο αγώνα του Αμερικανού σούπερ-σταρ Φλόιντ Μεϊγουέδερ με τον νεαρό Ιάπωνα πρωταθλητή του κικμπόξινγκ, Τενσίν Νασουκάβα. Νικητής, ο πρώτος, που σχολίασε ότι “διασκέδασε πολύ”. Αλλά διευκρίνισε ότι δεν σκοπεύει να επανέλθει στην ενεργό δράση και ότι συμμετείχε “μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει τους οπαδούς του στην Ιαπωνία”.
Στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν ένα σόου με λέιζερ και πυροτεχνήματα την ώρα που οι καμπάνες σήμαιναν στο Δημαρχείο, σηματοδοτώντας την έλευση του 2019.
Μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας στις εορταστικές εκδηλώσεις, από τα νησιά Φίτζι μέχρι το Βερολίνο και το Ρίο, είναι και φέτος αυξημένα. Στο Παρίσι έχει καθοριστή μια περίμετρος ασφαλείας γύρω από τα Ηλύσια Πεδία ενώ θα γίνονται έλεγχοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα “κίτρινα γιλέκα” έχουν προαναγγείλει ότι θα διαδηλώσουν και απόψε, δεσμεύτηκαν όμως ότι το κλίμα θα είναι εορταστικό, χωρίς βία.
Αυξημένα αναμένονται τα μέτρα και στο Λονδίνο, που θα γιορτάσει μία ώρα αργότερα, με ένα σόου πυροτεχνημάτων στο Λόντον Άι, υπό τους ήχους Ευρωπαίων μουσικών, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά το Brexit, θέλει να τιμήσει τους δεσμούς του με την Ευρώπη.
Νέα Υόρκη
Η “κρυστάλλινη σφαίρα” που σηματοδοτεί την αλλαγή του χρόνου από το 1907 θα πέσει και πάλι, στις 7 το πρωί της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), σε μια γιορτή που φέτος θα είναι αφιερωμένη στην ελευθεροτυπία. Μόνη ανησυχία των διοργανωτών, ο καιρός, αφού οι μετεωρολόγοι προβλέπουν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και σφοδρή βροχή που μπορεί να χαλάσει τα σχέδια τους για μια λαμπερή βραδιά.
Για πρώτη φορά στα χρονικά πάντως, η αστυνομία της Νέας Υόρκης θα χρησιμοποιήσει ένα μη επανδρωμένο, τηλεκατευθυνόμενο αεροπλάνο για να παρακολουθεί το πλήθος. Η κάμερά του θα είναι μία από τις 1.200 που έχουν τοποθετηθεί από τις αρχές στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνονται.