Νέες διαστάσεις παίρνει η υπόθεση Novartis, μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, με τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους να κάνουν μεν λόγο για πολιτικό σκάνδαλο, που όμως πλέον βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση.
Ο αναπληρωτής Κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκος Μανιαδάκης – ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας μετατράπηκε αίφνης σε κατηγορούμενο, καθώς του ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία – δηλώνει στα «ΝΕΑ» ότι «θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη εναντίον της ακεραιότητας της όλης διαδικασίας». Ο ίδιος δε, ερωτώμενος σχετικά, καταλογίζει «σοβαρές παρατυπίες σχετικά με τους μάρτυρες αλλά και με τις πιέσεις που μου ασκήθηκαν».
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε χτες στον Σκάι, ο κ. Μανιαδάκης κατήγγειλε ότι οι δικαστικές Αρχές του έκαναν επίμονες ερωτήσεις για τους κ. Αντώνη Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη και Γιάννη Στουρνάρα.
Οπως όμως, ο ίδιος διευκρίνισε, με τον πρώην πρωθυπουργό «δεν έχω συναντηθεί ποτέ στη ζωή μου». Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στον διοικητή της ΤτΕ σημείωσε ότι υπήρξε καθηγητής του στο πανεπιστήμιο εντούτοις οι δρόμοι τους συναντήθηκαν ελάχιστα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ σε ό,τι αφορά τον πρώην υπουργό Υγείας αποσαφήνισε ότι τον είχε καλέσει ως μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης, αλλά ποτέ δεν ήταν αξιωματούχος του υπουργείου.
Σε κάθε περίπτωση, εύλογα ερωτηματικά εγείρει η αποκάλυψη του κ. Μανιαδάκη ότι και ο πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής είχε έρθει σε επαφή μαζί του, παρά τις διαψεύσεις του υποψήφιου ευρωβουλευτή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του καθηγητή, εισαγγελικές πηγές σχολίαζαν ότι ο κ. Μανιαδάκης είναι κατηγορούμενος και ως εκ τούτου μπορεί να λέει ότι θέλει. Από την πλευρά του, και όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Μανιαδάκης, έχει δώσει στις Αρχές περισσότερες από δύο καταθέσεις όχι μόνον ως «Αναστασίου» (επρόκειτο για το κωδικό όνομά του ως προστατευόμενος μάρτυρας) αλλά και με την πραγματική του ταυτότητα.
«Αρχισα να νιώθω άβολα με την όλη διαδικασία λίγο πριν πάει η υπόθεση στη Βουλή», τονίζει ο ίδιος στα «ΝΕΑ». «Διαπίστωνα ότι οι ερωτήσεις δεν προσηλώνονταν στη δουλειά μου, αλλά σε συγκεκριμένα πρόσωπα. Υπήρχε επιμονή. Οι Αρχές είχαν την αίσθηση ότι εγώ γνώριζα πράγματα, τα οποία όμως δεν αποκάλυπτα. Με ρωτούσαν για δωροδοκίες, για έκνομες πράξεις. Η απάντηση “δεν γνωρίζω” φαινόταν να μην τους αρκεί». Ερωτώμενος εάν εγείρει υποψίες η χρονική περίοδος των αποκαλύψεων εις βάρος τους από άλλους προστατευόμενους μάρτυρες, ο κ. Μανιαδάκης σχολίασε ότι «δεν ξέρω υπό ποιες συνθήκες έχει γίνει. Είναι λυπηρό», αρνούμενος εντούτοις να επεκταθεί.
Δύο φορές στο FBI
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις που έχει δώσει στο FBI, ο ίδιος παραδέχεται ότι έχει κληθεί δύο φορές εντός του 2018 από τις αμερικανικές Αρχές.
«Πήγα εθελοντικά. Με πίεζαν και εκεί να κατονομάσω πολιτικά πρόσωπα. Επέμεναν για τον Λοβέρδο και τον Γεωργιάδη» δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση δεν κατέθεσε τίποτα περισσότερο από όσα είχε αποκαλύψει και στις ελληνικές Αρχές. Ο ίδιος πάντως επιμένει ότι από το 2009, τη χρονιά που εξελέγη καθηγητής της Σχολής, «με καλούσαν διάφοροι να εκφέρω άποψη σε διάφορα θέματα. Ομως, για παράδειγμα, τον κ. Λοβέρδο δεν τον είχα συναντήσει ποτέ. Εκείνη την περίοδο είχα επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα, Νίκο Πολύζο, σχετικά με ζητήματα που αφορούσαν τα νοσοκομεία».
Οταν τον Δεκέμβριο του 2017 οι Αρχές του ζήτησαν να συνεισφέρει στην υπόθεση της τιμολόγησης φαρμάκων, ο ίδιος εξηγεί ότι δέχτηκε «καθώς είχε εμπλακεί το όνομά μου στην υπόθεση αυτή, έπειτα από σχετικά δημοσιεύματα, και συνεπώς επιθυμία μου ήταν να διαλευκανθεί». Περιγράφει όμως, τον ρόλο του ως μάρτυρα αντίστοιχο με αυτόν του τεχνοκράτη – όταν δηλαδή περνούσε την πύλη του υπουργείου Υγείας με την ιδιότητα του «συμβούλου».
«Εκανα μία έρευνα σε βάθος δεκαετίας, ώστε να διαπιστώσω τυχόν αδικαιολόγητες υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων. Οντως, υπήρξαν και συνεπώς συμβούλευσα τις Αρχές να ζητήσουν εξηγήσεις από αυτούς που τις εισηγήθηκαν», τονίζει, συμπληρώνοντας με νόημα ότι «προσωπικά δεν συμμετείχα σε επιτροπές τιμολόγησης φαρμάκων». Σχετικά δε, με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί επιμένει ότι «για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα προστατευόμενων μαρτύρων, αποτελεί προϋπόθεση να μην έχει εμπλοκή και να μην έχει εντοπιστεί τίποτα μεμπτό».