Εκτός ελέγχου είναι πλέον ο πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την υπόθεση της Novartis και τις καταγγελίες Μανιαδάκη καθώς και τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη.
Η αντίδραση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε την απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον Μ. Καλογήρου, ωστόσο, να μην αποδοκιμάζει τις δηλώσεις του κ. Πολάκη που στοχοποίησε συγκεκριμένους δικαστές.
«Η Ελληνική Δικαιοσύνη τυγχάνει του απόλυτου σεβασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου . Αφορμή αποτέλεσαν οι ανακοινώσεις των δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων για τις επίμαχες αναρτήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι το αυτονόητο ότι η δικαιοσύνη «μπορεί να εκτιμήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας και η μόνη που μπορεί να αξιολογήσει ποιες ενέργειές της εξακολουθούν ή όχι να είναι αναγκαίες και ποιες εξ αυτών συμβάλλουν ή όχι αποτελεσματικά στο ως άνω έργο της, κρίνοντας πάντοτε με βάση το νόμο και τις ειδικές υπό διερεύνηση περιστάσεις, που μόνο η ίδια γνωρίζει».
Είναι αυτονόητο , συνεχίζει ότι οι εξελίξεις σε εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις, ακόμη και όσον αφορά σε εκείνες με μείζον κοινωνικό ενδιαφέρον, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σχολιασμού από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω του κρίσιμου θεσμικά ρόλου που διατηρεί.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, επισημαίνει « δεν πρέπει να λησμονείται από όσους μιλούν για «θεσμική εκτροπή» ότι ανεπίτρεπτη θεσμικά ενέργεια είναι η επιλεκτική ταύτιση συγκεκριμένων οργανωμένων πολιτικών δυνάμεων με ισχυρισμούς κατηγορουμένων και θέσεις παραγόντων δικαστικών υποθέσεων. Η πολιτική αυτή επιλογή εξυπηρετεί τη δημιουργία εντυπώσεων, λειτουργεί παρελκυστικά για τα αποτελέσματα του έργου της Δικαιοσύνης και δημιουργεί σύγχυση με σκοπό την πολιτική συγκάλυψη.
Και ασφαλώς η στάση αυτή προσβάλλει το κύρος της Δικαιοσύνης και κυρίαρχα τη νοημοσύνη των πολιτών».
Είναι σαφής αιχμή κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά όχι και τόσο σαφής η απάντηση που έπρεπε να έχει δοθεί στις αναρτήσεις του Π. Πολάκη, κατά δικαστών.
Τι είπε ο Μητσοτάκης
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα tweet στα αγγλικά σχολίασε τις εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο Novartis και την άδεια στον Δημήτρη Κουφοντίνα.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει πως «το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται υπό απειλή». Αναφέρεται στην έρευνα για τη Novartis λέγοντας ότι «οι εισαγγελείς που έχουν αναλάβει την υπόθεση κατονομάζονται δημοσίως και απειλούνται από κορυφαίο υπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα».
Αναφορά όμως κάνει και στην νέα άδεια που δόθηκε στον Δημητρή Κουφοντίνασημειώνοντας ότι «ο καταδικασμένος τρομοκράτης Κουφοντίνας, στην έκτη άδειά του από τη φυλακή, περιφέρεται στο κέντρο της Αθήνας». Ο πρόεδρος της ΝΔ καταλήγει ότι «οι επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν μόνο την οικονομία, αλλά και την ίδια τη δημοκρατία και την ποιότητά της».
Σε άλλο tweet ο αρχηγός της ΝΔ τονίζει ότι τα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας».
Τόνισε ακόμη πως δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει».
«Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα κράτος δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε: «Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν. Καλώ τέλος όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης»