Τινάζεται στον αέρα η υπόθεση της διερεύνησης του σκανδάλου της Novartis μετά τις εξελίξεις με τη σύλληψη του προστατευόμενου μάρτυρα Νίκου Μανιαδάκη και τις δηλώσεις που έκανε για πιέσεις που δέχθηκε ώστε να κατονομάσει συγκεκριμένα πρόσωπα για χρηματισμό.

Μια υπόθεση που κατά την αντιπολίτευση αποτελεί μεγάλο φιάσκο για την κυβέρνηση αλλά και για συγκεκριμένους δικαστικούς κύκλους οι οποίοι θέλησαν με το ζόρι και χωρίς στοιχεία, βασιζόμενοι σε «στημένους» μάρτυρες να χτυπήσουν πολιτικούς και να αναγάγουν το σκάνδαλο της Novartis σε πολιτικό.

Ο ίδιος o προστατευόμενος μάρτυρας, σε συνέντευξη του στο protothema.gr και στο Σκάι μίλησε ευθέως για πιέσεις που του ασκήθηκαν: “Μου ασκήθηκαν πιέσεις, ξεκάθαρες πιέσεις,  να αναφέρω εάν γνωρίζω εγώ, εάν τρία πολιτικά πρόσωπα έχουν χρηματιστεί ή όχι.  Με ρωτούσαν για τον πρώην πρωθυπουργό,  τον κ. Σαμαρά, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Στουρνάρα”. Οπως ανέφερε τον Σαμαρά δεν τον ήξερε και δεν τον είχε δει ποτέ του, ο Στουρνάρας ήταν καθηγητής του και είχαν συνεργαστεί ελάχιστα ενώ ο Γεωργιάδης τον είχε καλέσει ως ειδικό να διαπραγματευτεί με την τρόικα.

Είπε μάλιστα ότι προσέφερε τις υπηρεσίες του και στον Π. Κουρουμπλή, όταν ήταν υπουργός Υγείας το 2015. Επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν έχει καμιά εμπλοκή ο ίδιος αλλά ούτε και γνωρίζει να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα και τόνισε ότι τον κατηγόρησαν επειδή δεν ενέδωσε στις πιέσεις για να πει αυτά που ήθελαν.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση εγκατάλειψης της χώρας, ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι όπως πάντα είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για το ταξίδι του. «Την Παρασκευή ανταλλάξαμε ευχές με την κ. Τουλουπάκη μέσα στην ΓΑΔΑ», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι γνώριζε και ο υπεύθυνος για την προστασία μαρτύρων. «Ήξεραν ότι εργάζομαι στην Ισπανία και πως εντός Ιανουαρίου η οικοσκευή μου θα μεταφερόταν εκεί» παρατήρησε. Υπογράμμισε, δε, ότι διαβεβαίωσε τις αρχές πως θα επέστρεφε όποτε του το ζητούσαν για οτιδήποτε χρειαστεί.

Ερωτηθείς γιατί αποφάσισε να συνεργαστεί με τις αρχές στην υπόθεση, ανέφερε ότι ήθελε να καθαρίσει το όνομά του από τα όσα είχαν δημοσιευθεί εις βάρος του. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρχικά έκανε τεχνική ανάλυση και έδωσε στοιχεία στις αρχές για υπερτιμολογήσεις, όπως έκανε και με την τρόικα. Ωστόσο, αργότερα του ζητήθηκε να καταθέσει για το εάν γνωρίζει πολιτικά πρόσωπα που έχουν προβεί σε έκνομες πράξεις. Δεν κατονόμασε κάποιον και πιθανών αυτό να μην ικανοποίησε, τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Μανιαδάκη, ένας από τους άλλους δύο μάρτυρες κατέθεσε εναντίον του λίγο πριν από την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή ότι έλαβε 120.000 ευρώ από την Novartis. «Αυτή η κατάθεση χρησιμοποιείται ως μέσο πίεσης για να μιλήσω για τα πολιτικά πρόσωπα, υποστήριξε. Χαρακτήρισε, ωστόσο, όλα αυτά «τελείως αναληθή» και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να παραμένει στο πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων εάν πιστεύουν οι εισαγγελικές αρχές ότι δεν είναι απολύτως αθώος. Δήλωσε, δε, ότι μόνο μετά από δημοσιεύματα του τελευταίου διαστήματος εκλήθη από τις αρχές να λογοδοτήσει σχετικά με τις κατηγορίες αυτές.

Ο κ. Μανιαδάκης δήλωσε, επιπλέον, ότι δεχόταν επίμονες ερωτήσεις για το εάν έχουν λάβει ποσά από τη Novartis οι Σαμαράς, Στουρνάρας και Γεωργιάδης και ότι βρισκόταν υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει πράγματα που δεν έχουν συμβεί.

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση μιλούν για ξεκάθαρη σκευωρία με πολιτικά κίνητρα. Ομως, σοβαρό πρόβλημα προκύπτει και με τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Ενας προστατευόμενος μάρτυρας μετατρέπεται σε κατηγορούμενο και καταγγέλλει ότι τον πίεσαν να πει αυτά που ήθελαν να πει. Δεν ήξεραν ότι εμπλέκεται στην υπόθεση (αν εμπλέκεται); Πώς ήταν υπό καθεστώς προστασίας ενώ υποτίθεται ότι είχε πάρει μίζες; Πως γίνεται επί ένα χρόνο να μην έχουν βρει τίποτε οι δικαστικές αρχές για πολιτικά πρόσωπα και να πιέζουν τον Μανιαδάκη να πει αυτά που ήθελαν να ακούσουν; Πώς θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί μια κατηγορία για χρηματισμό σε βάρος 10 πολιτικών μόνο και μόνο επειδή τρεις, και τώρα δύο αποφάσισαν να μιλήσουν έναντι κάποιου ανταλλάγματος, όπως π.χ. η ασυλία;

Πώς συγκεκριμένη εφημερίδα ήξερε εδώ και 40 ημέρες ότι θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος του Μανιαδάκη; Πώς ήξερε ο Πολάκης το όνομα του προστατευόμενου μάρτυρα;

Πόσο τυχαίο είναι ότι τα τρία από τα 10 πολιτικά πρόσωπα που ήθελε περισσότερο να κατηγορήσει το Μαξίμου είναι αυτοί που κατονόμασε ο Μανιαδάκης ότι του ζητούσαν να «δώσει» στην κατάθεσή του;

H ΝΔ

«Από τις δημόσιες δηλώσεις του κ. Νίκου Μανιαδάκη ο οποίος από προστατευόμενος μάρτυρας ξαφνικά μετεβλήθη σε κατηγορούμενο στην υπόθεση Novartis, προκύπτει μια σειρά σοβαρότατων ερωτημάτων αναφέρει η ΝΔ:

– Ισχύει ή όχι η δημόσια καταγγελία του κ. Μανιαδάκη ότι η εισαγγελία διαφθοράς τού άσκησε έντονες πιέσεις προκειμένου να ενοχοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ ο ίδιος εξ αρχής δήλωνε ότι δεν έχει τίποτα να καταθέσει εναντίον τους.

– Ισχύει ή όχι ότι βρέθηκε ξαφνικά από μάρτυρας κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενοχοποιήσει τους πολιτικούς που του ζητήθηκε να ενοχοποιήσει;

– Ισχύει ή όχι ότι η εισαγγελία διαφθοράς ενέταξε παραδόξως τον κ. Μανιαδάκη σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα, ενώ γνώριζε ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται εφόσον υπήρχαν μαρτυρίες σε βάρος του;

– Ισχύει ή όχι ότι οι δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες λόγω κακού συντονισμού των εισαγγελικών αρχών γνώριζαν ο ένας τον άλλον (!), ενώ κάτι τέτοιο είναι ανήκουστο για προφανείς λόγους;

– Ισχύει ή όχι ότι ενώ ο ίδιος είχε ενημερώσει τις αρχές ότι θα μεταβεί στο εξωτερικό ανταλλάσσοντας μέχρι και ευχές με την εισαγγελία, ξαφνικά εμφανίστηκε ως επιτυχία της κυβέρνησης η δήθεν αποτροπή της διαφυγής του;

Τα ερωτήματα αυτά οφείλουν να τα απαντήσουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι και ο νοών νοείτω… Θα επανέλθουμε».