«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσεται αυτή η υπόθεση, της Novartis. Από την αρχή είχαμε μιλήσει για σκευωρία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας τις ραγδαίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση.
«Τώρα οι αποκαλύψεις που γίνονται μας κάνουν να αναρωτηθούμε αν πρόκειται για μια ενορχηστρωμένη υπόθεση παρακράτους. Κι αυτό δεν είναι ανεξάρτητο από τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται ο κ. Πολάκης και δίνει στη δημοσιότητα ονόματα δικαστικών λειτουργών των οποίων δεν του αρέσει ο τρόπος με τον οποίον ενεργούν», υπογράμμισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ μιλώντας στο σε συνέντευξή της στο Open, ενώ για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας πρόσθεσε: «Μιλάει για μάρτυρες που θα λαλήσουν ή δεν θα λαλήσουν, αναλόγως με τις διαθέσεις του. […]
Καταλαβαίνετε ότι αυτό αντανακλά, απευθείας, χωρίς μεσολαβητές, στο Μέγαρο Μαξίμου και τον κ. Τσίπρα. Ξέρετε, ο κ. Πολάκης είναι αναπληρωτής υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Πολάκης είναι κι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι και κοινωνικά κοντά με τον κ. Τσίπρα. Ο κ. Πολάκης είναι το είδωλο του κ. Τσίπρα στον καθρέφτη. Ό,τι συμβαίνει, λοιπόν, σήμερα, αντανακλά απευθείας στο Μαξίμου. Και το ερώτημα που θέτουμε είναι το εξής. Έχουμε να κάνουμε με την ενορχήστρωση παρακράτους;».
Σε ερώτηση σχετικά την αντιπαράθεση Πολάκη-Γεωργιάδη η κ. Σπυράκη σημείωσε ότι η υπόθεση εξελίχθηκε πάρα πολύ άσχημα, «εξαιτίας της επιλογής της κυβέρνησης, να πατήσει πάνω στην υπόθεση της Novartis, και να στήσει μια ολόκληρη σκευωρία». «Οι άνθρωποι που μπήκαν στο στόχαστρο, έχουν κάθε λόγο να ανεβάσουν τους τόνους, σκεφτείτε τον εαυτό σας, στη θέση τους. Και κυρίως σκεφτείτε τον εαυτό σας στη θέση τους μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις. Σκεφτείτε τον εαυτό σας στη θέση τους, και μέσα στην ευρύτερη ατμόσφαιρα, η οποία δημιουργείται στην πολιτική ζωή της χώρας. Διότι εδώ έχουμε μια βαριά τοξική ατμόσφαιρα. Θέλετε να απαριθμήσω περιστατικά που έλαβαν χώρα μόλις χθες; Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας, “ο ήρωας” έλεγε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, ξαφνικά βρίσκεται διωκόμενος. Δεν γνωρίζουμε τη δικογραφία. Γι΄ αυτό και τα ερωτήματα που θέσαμε, έχουν να κάνουν με το γιατί τη μια στιγμή χαρακτηρίστηκε προστατευόμενος μάρτυρας, και μέσα σε έναν χρόνο έγινε κατηγορούμενος», προσέθεσε η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.
Η Μαρία Σπυράκη επέκρινε συνολικά την κυβερνητική πολιτική: «Χθες είχαμε τον άνθρωπο που σήκωνε το πιστόλι και δολοφονούσε εν ψυχρώ, τον άνθρωπο που καταδικάστηκε 11 φορές ισόβια να κάνει βόλτες στο κέντρο της Αθήνας. Σκεφτείτε τη μάνα του Αξαρλιάν, κανέναν άλλο. Όπως, επίσης, είναι επιλογή του πρωθυπουργού να ψηφίσει με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τον νόμο Παρασκευόπουλου που τους βγάζει όλους αυτούς έξω. Που κατήργησε τις φυλακές τύπου Γ. Αυτό είναι ο τρόπος με τον οποίον ο κ. Τσίπρας βλέπει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Και επιμένω ότι δεν είναι μικρό το γεγονός ότι χθες είχαμε tweet βουλευτή, του κ. Κυρίτση, ο οποίος έκανε χιούμορ με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ας τους ενημερώσει κάποιος ότι την τελική κρίση την έχουν οι άνθρωποι εκεί έξω. Ας τους ενημερώσει κάποιος ότι θα ψηφίσουν οι άνθρωποι εκεί έξω, και την ετυμηγορία τους θα την αποδεχθούν, θέλουν δεν θέλουν. Γιατί, και επιτρέψτε μου να πω και κάτι που το θεωρώ πάρα πολύ κρίσιμο, ο κόσμος καταλαβαίνει και την καταστροφή θα τη σταματήσει. Και τα παραδείγματα δεν είναι μόνο αυτά που βλέπουμε και συζητάμε εδώ. Υπάρχουν καθημερινά παραδείγματα: η υποβάθμιση, η εξίσωση προς τα κάτω, η κατάργηση του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη είναι ένα κραυγαλέο παράδειγμα. Έφυγε ο κ. Γραμμένος, ένα πρόσωπο αναγνωρισμένο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ήρθε από το City ο κ. Γραμμένος, για να είναι ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου. Και ξαφνικά βρέθηκε να του καταργούν το πανεπιστήμιο».
Σχετικά με τα περί κυβέρνησης ανοχής, η κ. Σπυράκη δήλωσε πως από την ώρα που οι υπουργοί του κ. Καμμένου και ο κ. Καμμένος φύγουν από την κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας έχει 2 δρόμους: Ο ένας είναι να έρθει στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη νέα πλειοψηφία την οποία θα αναζητήσει. Ο άλλος είναι να κάνει εκλογές. «Κυβέρνηση μειοψηφίας στην Ελλάδα από τη μεταπολίτευση και μετά δεν υπήρχε. Και δεν θα έχει καμία πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά ως κυβέρνηση με ψήφο ανοχής. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο μεταπολιτευτικό μας πολιτικό προηγούμενο. Και δεν πρόκειται να υπάρξει τώρα. Δεν πρόκειται να αφήσουμε να συρθεί η χώρα για να κρατήσουν αυτοί τις βουλευτικές τους έδρες και τις υπουργικές τους καρέκλες μερικούς μήνες ακόμη. Θέλουμε εκλογές για να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Θέλουμε εκλογές για να ξεκαθαρίσει αυτή τοξική ατμόσφαιρα. Θέλουμε εκλογές για να έχουμε κυβέρνηση που θα έχει πλειοψηφία και πολιτική νομιμοποίηση. Η κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε πλειοψηφία, ούτε πολιτική νομιμοποίηση από την ώρα που θα αποχωρήσουν οι υπουργοί του κ. Καμμένου», τόνισε.