Οταν ο Νίκος Μανιαδάκης στις αρχές του 2018 προσερχόταν αυτοβούλως στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς να καταθέσει για την υπόθεση της Novartis υπό τον μανδύα του προστατευόμενου μάρτυρα, οι Αρχές – όπως λένε νομικοί – όφειλαν να είχαν ελέγξει ενδελεχώς αν υπάρχει υπόνοια ποινικής εμπλοκής του σε μια τόσο σοβαρή υπόθεση.
Τους μήνες που μεσολάβησαν ο άνθρωπος αυτός, στον οποίο κατά το 1/3 στηρίχτηκε μαζί με τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες, η δικογραφία που αμελητί διαβίβασαν οι εισαγγελείς στη Βουλή για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, πέρασε στην αντίπερα όχθη: από μάρτυρας κατηγορίας έγινε ο ίδιος κατηγορούμενος.
Νομικοί σχολιάζοντας το «εκκρεμές» των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis κάνουν λόγο για «νομική πρωτοτυπία», ενώ ήδη από την αντιπολίτευση γίνεται λόγος για «φιάσκο».
Δεν είναι τυχαίο πως από την πρώτη στιγμή που η υπόθεση της Novartis βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας αφενός αμφισβητήθηκε έντονα η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων και αφετέρου ακόμα και πρόσωπα από τον χώρο των δικαστηρίων έλεγαν πως το «στοίχημα της Δικαιοσύνης είναι να… δέσει τις κατηγορίες με απτά στοιχεία και στέρεο αποδεικτικό υλικό».
Και με αυτά τα «όπλα» η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς να αποτιμήσει το σύνολο των στοιχείων και να ξεχωρίσει την ήρα από το σιτάρι: δηλαδή για όσα πρόσωπα προκύπτουν ενδείξεις ενοχής να προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον τους, ενώ για τα υπόλοιπα να αρχειοθετηθεί η δικογραφία, ώστε στη μακρά προεκλογική περίοδο που διανύουμε να μη μένουν «όμηροι» άνθρωποι για τους οποίους τα στοιχεία είναι μηδενικά.
Και ενώ ο προβληματισμός και οι ενστάσεις περί του ρόλου των προστατευόμενων μαρτύρων και της επιρροής που μπορεί είχε στην πορεία της έρευνας είχαν διατυπωθεί από την πρώτη στιγμή, εν τούτοις μετά την άσκηση της ποινικής δίωξης εις βάρος του Νίκου Μανιαδάκη για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας, το ακανθώδες αυτό θέμα επανέρχεται στο προσκήνιο.
120.000 ευρώ
Κι αυτό γιατί ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας βρίσκεται στη θέση του κατηγορούμενου εμφανιζόμενος ότι έλαβε 120.000 ευρώ από τη Novartis, με βάση κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Η κατάθεση αυτή, σύμφωνα με την πλευρά του κατηγορούμενου, είναι το μοναδικό επιβαρυντικό στοιχείο εις βάρος του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για ύποπτες συναλλαγές του Νίκου Μανιαδάκη είχε καταθέσει και η επίσης προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», αλλά σε μεταγενέστερη κατάθεσή της ανακάλεσε όσα είχε αρχικά καταθέσει ενώπιον των εισαγγελικών Αρχών.
Ολο αυτό το σκηνικό, όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι, δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το πώς ο εν λόγω μάρτυρας κρίθηκε αξιόπιστος και κατάλληλος για να θεωρηθεί προστατευόμενος παρά τις καταθέσεις εις βάρος του, και μάλιστα για τόσο σοβαρή υπόθεση όσο η δικογραφία κατά 10 πολιτικών προσώπων. Κάποιοι μάλιστα, έχοντας νωπή την ανάμνηση από την πρόσφατη υπόθεση με τον ενεχυροδανειστή «Ριχάρδο», δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρχουν και σε αυτή την υπόθεση ανάλογες ανατροπές.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Νίκου Μανιαδάκη, Θεόδωρος Μαντάς, επισημαίνει πως οι εισαγγελικές Αρχές είτε έκαναν λάθος όταν τον ενέταξαν στους μάρτυρες του δημοσίου συμφέροντος, αν είχαν υπόνοιες περί της ποινικής του εμπλοκής, είτε έκαναν λάθος τώρα που τον κατέστησαν κατηγορούμενο.
Η έρευνα
Στο μεταξύ, χθες διατάχθηκε η διενέργεια έρευνας παρουσία εισαγγελέα στην οικία του Νίκου Μανιαδάκη, στον Διόνυσο, κατά τη διάρκεια της οποίας το σπίτι βρέθηκε άδειο. Το… εύρημα του άδειου σπιτιού νομικοί λένε ότι δεν αποκλείεται να επηρεάσει την περαιτέρω ποινική μεταχείριση του Νίκου Μανιαδάκη.
Πάντως, χθες έγινε γνωστό ότι στο σπίτι του στο Διόνυσο μαζί με την οικοσκευή του επιστρέφει ο Νίκος Μανιαδάκης,ο οποίος είναι πλέον κατηγορούμενος για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση της Νοβάρτις. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως μία προσπάθεια του κατηγορούμενου να αναιρέσει την ιδιότητά του ως υπόπτου φυγής , που αποτέλεσε τη βάση για την επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα.
Ωστόσο,ο κατηγορούμενος βρίσκεται υπό παρακολούθηση από τις αρμόδιες αρχές. Χθες μάλιστα την ώρα που κλιμάκιο της αστυνομίας έκανε έλεγχο στο σπίτι του Ν.Μανιαδάκη δεύτερο κλιμάκιο προχωρούσε σε κατάσχεση κινητών τηλεφώνων της οικογένειάς του ενώ τα μέλη της βρίσκονταν σπίτι που τους φιλοξενούσε.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ν.Μανιαδάκης στις 27/12/2018 ζήτησε από την Εισαγγελία Διαφθοράς να προχωρήσει σε άρση των μέτρων προστασίας του .Και 36 ώρες πριν το ταξίδι για τη Μαδρίτη έβγαλε τα εισιτήρια για τον ίδιο και την οικογένειά του.
Από την πλευρά του ο συνήγορός του Θεόδωρος Μαντάς επισκέφθηκε σήμερα Παρασκευή την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Μαρίνα Μπόζνου ενημερώνοντάς την ότι ο εντολέας του είναι ανά πάσα στιγμή στη διάθεση της Δικαιοσύνης και έτοιμος να απολογηθεί για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που του αποδίδεται.
Ο Δεσταμπασίδης
Ο φερόμενος ως δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας, Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης έκανε την εμφάνισή του χθες απαντώντας σε ερωτήσεις του newpost. Ο φερόμενος ως «Μάξιμος Σαράφης» ή «Κελέση» διαψεύδει ότι είναι ένας από τους μάρτυρες και ζητά να κληθεί από τη δικαιοσύνη για να πει ό,τι ξέρει.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Σχετικά με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, που με εμπλέκουν με την υπόθεση Novartis έχω να δηλώσω τα εξής:
Ουδέποτε συναίνεσα στη δημοσιοποίηση αποσπασμάτων της ιδιωτικής μου συζήτησης με το δημοσιογράφο κ. Τάκη Χατζή της ιστοσελίδας newpost.gr.
Δεν ονομάζομαι ούτε Αικατερίνη Κελέση, ούτε Μάξιμος Σαράφης. Το ονοματεπώνυμό μου είναι Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης.
Προς όλους εκείνους που με δόλο και κακοβουλία με στοχοποιούν δηλώνω πως ΟΥΤΕ ΦΟΒΑΜΑΙ-ΟΥΤΕ ΕΚΒΙΑΖΟΜΑΙ!
Τα υπόλοιπα θα τα πούμε ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Όταν και εφόσον κληθώ από τις αρμόδιες Αρχές για την υπόθεση Novartis, θα καταθέσω όσα γνωρίζω, όσα άκουσα, όσα κατάλαβα.
Η παρούσα δήλωση είναι η μόνη και τελευταία επίσημη τοποθέτησή μου, ακόμα και αν προκληθώ.
Με εκτίμηση,
Φιλίστωρ Χ. Δεστεμπασίδης»
Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης έχει 18ετή εμπειρία στον φαρμακευτικό τομέα και 10 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των επικοινωνιών και της μέσων επικοινωνίας. Είναι ταμίας στην Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικού Management, μέλος του Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας και της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.
Στην Novartis εργαζόταν, αρχικά, ως επικεφαλής Επικοινωνιών και Εταιρικής Υπευθυνότητας και στη συνέχεια ως επικεφαλής Επικοινωνίας.