Πολύ βαριές κατηγορίες για παραδικαστικό κύκλωμα Μαξίμου, εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία με αφορμή την υπόθεση της Novartis αλλά και τις παρεμβάσεις του Παύλου Πολάκη.
Παράλληλα, οι Ενώσεις Δικαστών μίλησαν για θεσμική εκτροπή, επίσης πολύ σοβαρή κατηγορία που βαραίνει ιδιαίτερα το κλίμα στην έναρξη της νέας χρονιάς.
Υπάρχουν και πολλοί που δεν δίστασαν να συγκρίνουν τις δίκες που σχεδίαζε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά των πολιτικών του αντιπάλων με τις γνωστές στην Ιστορία «Δίκες της Μόσχας».
Για τους μη μυημένους είναι οι δίκες από το 1936 μέχρι το 1938 που οδήγησαν στην καταδίκη κι εκτέλεσης χιλιάδων αντιφρονούντων στην περίοδο της «Μεγάλης Εκκαθάρισης».
Με πρωταγωνιστή τον περιβόητο Γενικό Εισαγγελέα της Μόσχας, Αντρέι Βισίνσκι ήρωες του εμφυλίου, παλαιοί μπολσεβίκοι και ανώτεροι αξιωματικοί καταδικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το σταλινικό καθεστώς.
Μπορεί να μην έχουμε στην Ελλάδα γκουλάγκ και βασανιστήρια, όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διεκδικούν το ρόλο του… Βισίνσκι του ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθούν με κάθε τρόπο να κάνουν τη δική τους «Μεγάλη Εκκαθάριση» των πολιτικών αντιπάλων. Από άσχετους με τη Δικαιοσύνης υπουργούς μέχρι και δικαστές που ανέλαβαν άλλους ρόλους στη συνέχεια.
Η εξουσία και το «σύνδρομο του Μεσσία»
Από την αρχή της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βασικός στόχος ήταν αυτός που με αθώο τρόπο είχε πει η σύντροφος του πρωθυπουργού.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε την κυβέρνηση, αλλά δεν πήρε την εξουσία», είχε πει η κ. Μπαζιάνα, ένα δόγμα που πολλοί στην κυβέρνηση ενστερνίζονταν.
Αλλωστε, το είπε ακόμη καλύτερα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με την περίφημη φράση «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν».
Και για να το πετύχουν αυτό θα έπρεπε κατά κύριο λόγο να ελέγξουν τη Δικαιοσύνη, με κάθε τρόπο.
Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μέχρι πρότινος το «ηθικό πλεονέκτημα» και μπορούσε να ισχυριστεί ότι πολεμά το παλαιό και διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα.
Ορισμένα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν το ρόλο των Ελλήνων «Ντι Πιέτρο» που ήρθαν από αριστερά για να καθαρίσουν το «βρόμικο» σύστημα. Επειδή, όμως, η στάση αυτή τους έγινε εμμονή κατέληξαν να γίνουν σύγχρονοι Βισίνσκι στήνοντας δίκες με έωλα επιχειρήματα και με ανύπαρκτα στοιχεία.
Τους έδινε το δικαίωμα φυσικά και το πράγματι διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και σκάνδαλα σαν κι αυτό της Novartis. Όμως, η εμμονικότητα στη σωτηρία της χώρας από τους διαπλεκόμενους δεν αργεί να μετατραπεί σε «σύνδρομο του Μεσσία».
Κάπως έτσι την είδαν τον τελευταίο καιρό στον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με το μίσος για τους πολιτικούς αντιπάλους. Κι έπρεπε να τους τελειώσουν.
Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνουν αυτό ήταν να ενεργοποιήσουν δικαστικά κέντρα που ελέγχονταν από το Μέγαρο Μαξίμου. Και ταυτόχρονα να διατηρούν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας θέματα ακόμη και ανύπαρκτα, μέσω εφημερίδων και sites που μπορούν κάλλιστα να χαρακτηριστούν «πιστόλια» της εξουσίας.
Κάπως έτσι στήθηκε και η υπόθεση της Novartis στο σκέλος της εμπλοκής πολιτικών προσώπων. Αδυνατώντας να βρουν στοιχεία, «φύτεψαν» προστατευόμενους μάρτυρες και με αστήρικτες καταθέσεις οδήγησαν την κυβερνητική πλειοψηφία να ζητήσει περαιτέρω έρευνα για πρώην πρωθυπουργούς και υπουργούς. Τότε η κυβέρνηση διέβη τον Ρουβίκωνα διότι γνώριζε ότι στοιχεία δεν υπήρχαν, αποδείξεις που να δένουν τις κατηγορίες δεν βρέθηκαν.
Εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης
Αλλά ας θυμηθούμε μια σειρά από γεγονότα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση μεθόδευε την πολιτική σκευωρία εργαλειοποιώντας τη δικαστική εξουσία:
· Ας θυμηθούμε ότι αρχές Φεβρουαρίου 2018, ημέρες που άνοιγε το «Μακεδονικό» (διόλου τυχαίο), έγινε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και στην οποία συμμετείχαν ο πρωθυπουργός, ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η σύσκεψη έγινε ώστε να χαραχτεί το σχέδιο για το τι θα έκανε η κυβέρνηση με τη δικογραφία που ο Αρειος Πάγος έστελνε στη Βουλή επειδή αναφερόταν σε πολιτικά πρόσωπα.
· Την ίδια ημέρα το πρωί για κάποιο ανεξήγητο λόγο ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, πηγαίνει στον Αρειο Πάγο και γίνεται αντιληπτός από τους δημοσιογράφους. Τι να θέλει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον Αρειο Πάγο την ώρα που γινόταν σύσκεψη των εισαγγελέων διαφθοράς για την υπόθεση της Novartis;
· Κοντονής και Παπαγγελόπουλος βγαίνουν από το Μαξίμου και προβαίνουν σε δηλώσεις ανεπίτρεπτες. Ο πρώτος τονίζει ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι μεγαλύτερο από αυτό της Siemens και ο δεύτερος ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Πώς οι υπουργοί Δικαιοσύνης λένε τέτοια πράγματα; Εχουν γνώση της δικογραφίας; Εχουν ενημερωθεί κατά παράβαση κάθε νόμου; Αυτό ακριβώς έχει γίνει μιας και ο Παπαγγελόπουλος αποκαλύπτει ότι ενημερώθηκε για μέρος της δικογραφίας κι από την πείρα του ως εισαγγελέας χαρακτηρίζει τεράστιο το σκάνδαλο της Novartis; Υπουργοί δηλαδή ενημερώνονται για μια δικογραφία που πρέπει να πάει στη Βουλή και αυτή να αποφασίσει τι θα γίνει; Και μάλιστα ένας υπουργός που επί σειρά ετών ήταν δικαστής να επιτρέπει στον εαυτό του να δέχεται «ενημέρωση» άκρως εξωθεσμική;
· Τους τελευταίους μήνες, με αποκορύφωμα προχθές, ο Παύλος Πολάκης, καταφέρεται κατά δικαστών, μιλά για καθυστερήσεις στην εξέταση δικογραφιών, στοχοποιεί δικαστικούς λειτουργούς, δίνει τα ονόματά τους φόρα παρτίδα. Εδώ γεννώνται πολλά ερωτήματα. Πώς ο Πολάκης γνώριζε από την αρχή τα ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων κι έλεγε ότι είναι στελέχη της Novartis που πιάστηκαν στη φάκα και κελαηδάνε; Πως του επιτρέπεται να πιέζει, να εκβιάζει και να αποδίδει χαρακτηρισμούς σε δικαστές για υποθέσεις μείζονος σημασίας; Για το αν υπάρχουν καθυστερήσεις σε έρευνες υπάρχουν αρμόδια δικαστικά όργανα στα οποία λογοδοτούν οι εισαγγελείς, κι όχι στον Πολάκη.
· Ποιος ξεχνά άραγε την ωμή παρέμβαση που επιχειρήθηκε στην εισαγγελέα Εφετών, Γεωργία Τσατσάνη η οποία κατήγγειλε ότι απειλήθηκε προκειμένου να επιστρέψει τη δικογραφία Βγενόπουλου στην Εισαγγελία διαφθοράς;
· Ποιος ξεχνά ότι η τέως εισαγγελέας Ελένη Ράικου κατήγγειλε τον «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης; Είχε πει η δικαστικός ότι «με ύφος νταβατζή μου ζητούσε να προβεί άμεσα σε άσκηση ποινικών διώξεων κι όταν του έλεγα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία μου τόνιζε: άσκησέ την και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν».
· Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι η Προανακριτική που συστήθηκε στη Βουλή κατέληξε σε αδιέξοδο, αποτέλεσε κοινοβουλευτικό Βατερλώ για την πλειοψηφία η οποία αναγκάστηκε να στείλει πίσω στην Εισαγγελέα διαφθοράς τη δικογραφία.
· Και τέλος δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ζητήθηκε κι έγινε το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών για τα πολιτικά πρόσωπα και τα συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ότι βρέθηκε κάτι.
· Εδώ δεν πρέπει να ξεχάσουμε το γεγονός ότι συγκεκριμένη εφημερίδα, και συγκεκριμένα το Documento του Κώστα Βαξεβάνη, είχε πάντα επιλεκτική πληροφόρηση για την εξέλιξη της υπόθεσης. Μάλιστα είχε «προφητέψει» από τις 11 Νοεμβρίου ότι προστατευόμενος μάρτυρας θα χάσει το καθεστώς προστασίας του και θα μετατραπεί σε κατηγορούμενο. Ούτε το… λόττο να είχε πιάσει.
Ο έξαλλος Τσίπρας
Το in.gr αποκαλύπτει επίσης μια άλλη μυστική συνάντηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να είναι έξαλλος γιατί συγκεκριμένα στελέχη του είχαν υποσχεθεί «χειροπέδες» για τη Novartis αλλά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Η συνάντηση έγινε πριν από το καλοκαίρι και κάποιοι υπουργοί τα «άκουσαν» άγρια με τον Αλέξη Τσίπρα να τους δίνει τελεσίγραφο: «Ή βρείτε στοιχεία και ασκήστε τους ποινικές διώξεις ή εξαφανιστείτε».
Μπορεί σε μερικούς αυτά να είναι φυσιολογικά. Μπορεί να λένε «τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι». Όμως, αν προκειμένου να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές πρέπει να πάνε ορισμένοι φυλακή, ακόμη και αθώοι, σύμφωνα με το «δόγμα Πολάκη» τότε η Δημοκρατία είναι πράγματι σε σοβαρό κίνδυνο.