Υπεύθυνο για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαρροών προσωπικών δεδομένων στη Γερμανία είναι μεμονωμένο άτομο, υποστηρίζουν αρκετοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Εκτιμούν μάλιστα Υποθέτουν ότι το προσωπικό κίνητρο του χάκερ ήταν να αποκτήσει δημοσιότητα. Η άποψη αυτή στηρίζεται από το γεγονός ότι τα θύματα της διαρροής είναι κυρίως πολιτικοί, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι.
Ενδεχομένως όμως να υπάρχουν και πολιτικά κίνητρα. Οι διαρροές αφορούν 410 πολιτικούς των συντηρητικών κομμάτων , 230 Σοσιαλδημοκράτες, 106 Πράσινους, 91 πολιτικούς του κόμματος Η Αριστερά και 28 Φιλελεύθερους, κανέναν όμως πολιτικό του λαϊκιστικού και ξενοφοβικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).
Για «επίθεση εναντίον βασικών δημοκρατικών αξιών» κάνουν λόγο τα κόμματα
Πολιτικοί και κόμματα καταδικάζουν τη διαρροή των πολιτικών δεδομένων χαρακτηρίζοντά την «επίθεση ενάντια στις βασικές δημοκρατικές αξίες». Παράλληλα όμως θέτουν το ερώτημα, εφόσον οι πρώτες διαρροές τοποθετούνται στον περασμένο Οκτώβριο, γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν είχαν εντοπίσει πολύ νωρίτερα αυτές τις παραβιάσεις; Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων (BSI).
Ενώ γνώριζε εδώ και εβδομάδες για την ηλεκτρονική επίθεση όχι μόνο δεν ενημέρωσε τα θύματα άλλα ούτε την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης Εγκλήματος (ΒΚΑ). Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο η καγκελαρία ενημερώθηκε μόλις την Πέμπτη το βράδυ για το σκάνδαλο, δηλαδή όταν είδαν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα σχετικά δημοσιεύματα.