Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι η κρατική ενίσχυση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, για ταχύτερες ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Ελλάδα είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή ενέκρινε την υποστήριξη της χρήσης ευρυζωνικών υπηρεσιών με ταχύτητες λήψης τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο στην Ελλάδα, με σύστημα κουπονιών, ύψους 50 εκατ. ευρώ.
Η επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, δήλωσε ότι το ελληνικό έργο υπερταχειών ευρυζωνικών συνδέσεων έχει ως στόχο την αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που χρησιμοποιούν υπερταχείες ευρυζωνικές υπηρεσίες. «Με το σύστημα κουπονιών θα αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλότερης ταχύτητας σε περιοχές όπου υπάρχουν κατάλληλες υποδομές, οι οποίες ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς. Το σύστημα θα συμβάλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα, σύμφωνα με τους στόχους της ψηφιακής ενιαίας αγοράς της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζει ότι δεν νοθεύεται αδικαιολόγητα ο ανταγωνισμός» ανέφερε η κ. Βέστεϊγιερ.
Η Επιτροπή τονίζει ότι υπάρχουν, ήδη, υποδομές κατάλληλες για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας στην Ελλάδα, αλλά το ποσοστό χρήσης τους είναι πολύ χαμηλό. Παράλληλα, εκτιμάται ότι τα κουπόνια θα στηρίξουν τη μεγαλύτερη χρήση των ευρυζωνικών υπηρεσιών καλύπτοντας μέρος των δαπανών εγκατάστασης και του μηνιαίου τέλους για περίοδο έως και 24 μηνών. Οι χρήστες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν τα κουπόνια μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.
Η Ελλάδα υπέβαλε το μέτρο στήριξης προς αξιολόγηση από την Επιτροπή σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις. Η Επιτροπή διαπίστωσε πως, παρά το γεγονός ότι το σύστημα απευθύνεται κυρίως σε καταναλωτές, συνιστά κρατική ενίσχυση υπέρ των παρόχων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, οι οποίοι θα μπορούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες μέσω των υφιστάμενων ευρυζωνικών υποδομών. Συνεπώς, η Επιτροπή αξιολόγησε το μέτρο σύμφωνα με τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις.
Το σύστημα θα συνοδεύεται από λεπτομερή αξιολόγηση για την εκτίμηση του αντίκτυπού του, τα αποτελέσματα της οποίας θα υποβληθούν στην Επιτροπή από την Ελλάδα έως τον Δεκέμβριο του 2021.
Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2018 (DESI 2018), η Ελλάδα εμφανίζει τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ όσον αφορά τη χρήση ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλής ταχύτητας. Σύμφωνα με την Ελλάδα, ένας από τους κύριους λόγους είναι η τιμή των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων υψηλής ταχύτητας, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Στους στόχους της ΕΕ για την ευρυζωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι ποσοστό 50% ή περισσότερο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα πρέπει να έχουν συνδέσεις στο διαδίκτυο με ταχύτητα πάνω από 100 Mbps.