Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, καθώς οι απειλές του Πάνου Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησης συνεχίζονται και θα αποτελέσουν, όπως αναμένεται το κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 12 το μεσημέρι υπό τον πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός, ήδη απηύθυνε εμμεση προειδοποίηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε αυτόν από τη Σαμοθράκη.
«Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα. Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Ελληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας».
Με τη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά να ανάβει φωτιές και ιδιαίτερα με τη δήλωσή του ότι «ο Πάνος Καμμένος είχε μεγάλο πάθος να ρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα» και ότι «δεν την έριξε μόλις κατάλαβε ότι δεν θα τον ακολουθήσει η πλειοψηφία των βουλευτών του». Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών, μόνο τυχαίες δεν μπορούν να θεωρηθούν καθώς αποτέλεσαν πλήγμα σε ένα ήδη εύθραυστο οικοδόμημα.
Τέρενς Κουίκ, Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα φέρονται να έχουν εξασφαλίσει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τον Π. Καμμένο, ο οποίος πριν απαντήσει μέσω τουίτερ στη συνέντευξη του Νίκου Κοτζιά και προβεί στις δηλώσεις του περί αποστασίας, επιχείρησε να έρθει σε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Π. Καμμένος, εκτόξευσε νέες απειλές ότι δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα για το Μακεδονικό και ανακοίνωσε τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ για την ερχόμενη Τετάρτη.
Στα ερωτήματα που τίθενται πλέον είναι αν ο Π. Καμμένος θα εγκαταλείψει άμεσα την κυβέρνηση ή θα παραμείνει μέχρι να δει εάν θα ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια ή και μέχρι η Συμφωνία των Πρεσπών να σταλεί προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως είχε δηλώσει.
Ωστόσο αυτό που θα κρίνει τις εξελίξεις και πότε ο Α. Τσίπρας θα προκηρύξει εκλογές είναι το αν υπάρχει το μέτωπο των 150 βουλευτών, ώστε να μην περάσει η πρόταση δυσπιστίας που κατά πάσα πιθανότητα θα καταθέσει η ΝΔ, ακόμα και εάν ο Καμμένος και οι βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν επιλέξουν να την ψηφίσουν. Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τόσο για να εξαντλήσει την τετραετία όσο και για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Η συμφωνία, αν δεν επιλέξει να την καθυστερήσει ο Α. Τσίπρας θα έρθει στη Βουλή για κύρωση ενδεχομένως και στο τέλος αυτού του μήνα, προκαλώντας ραγδαίες εξελίξεις. Κι αυτό διότι, αν οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, θα πρέπει να γίνει ανασχηματισμός και βεβαίως θα μπούμε στη διαδικασία της κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ ή της πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης από τον πρωθυπουργό.
Σε κάθε περίπτωση πάντως τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία και τη σταθερότητα της χώρας παίζουν Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε μια πρωτοφανή κρίση πολιτικής φύσεως που κάνει τεράστια ζημιά σε μια χώρα που έχει ανάγκη από ομαλότητα καθώς εξέρχεται από δεκαετή κρίση.