Ποσοστό των καταναλωτών, που είχαν χάσει από τα σούπερ μάρκετ και τις λαϊκές αγορές, ανέκτησαν τη φετινή περίοδο των εορτών οι ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης. «Η επισκεψιμότητα στα ζαχαροπλαστεία του νομού Θεσσαλονίκης κατέγραψε μέση αύξηση 15%, έναντι της περσινής περιόδου των εορτών. Ο δε τζίρος των ζαχαροπλαστείων το διάστημα από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι και το τέλος του περασμένου μήνα, στη χειρότερη περίπτωση παρέμεινε σταθερός και στην καλύτερη εμφάνισε ενίσχυση ως και 5%» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Συντεχνίας Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Θεσσαλονίκη, Μάριος Παπαδόπουλος, αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).
Υπογραμμίζοντας ότι «φέτος είδαμε το καταναλωτικό κοινό να κάνει τις διορθωτικές του κινήσεις», ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι «η αύξηση της καταναλωτικής πίστης στα ζαχαροπλαστεία δεν έγινε από θαύμα. Παραμείναμε όλοι οι ζαχαροπλάστες πιστοί στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων μας και διατηρήσαμε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, και με πρόπερσι ακόμη, τις τιμές μας. Μάλιστα, αυτό το πράξαμε παρά την αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες, ειδικότερα στα βούτυρα, όπου το κόστος φέτος αυξήθηκε σε ποσοστό άνω του 20%».
Εκφράζοντας την ικανοποίηση των ζαχαροπλαστών του νομού Θεσσαλονίκης για την τελική εικόνα του 2018, που στη χειρότερη περίπτωση αντανακλά σταθερότητα έναντι του 2017, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «παρά τον προβληματισμό και τα αρνητικά πρόσημα που εμφάνιζαν οι τζίροι στα ζαχαροπλαστεία ορισμένους μήνες, όπως τον Νοέμβριο, τελικά η χρονιά έκλεισε με χαμόγελα στα χείλη». Άλλωστε όπως είπε, «οι ζαχαροπλάστες έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και έτσι καταφέρνουν να κλείνουν χωρίς μεγάλες ζημιές, φροντίζοντας να μην ανοίγονται εκεί που μπορούν να λειτουργήσουν και σε πιο κλειστό κύκλο» επισήμανε.
Πάντως, ευεργετικά για τους ζαχαροπλάστες του νομού Θεσσαλονίκης λειτούργησε, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο και το γεγονός ότι «οι επιχειρηματίες προ 10ετίας δώριζαν στους εργαζομένους τους εορταστικά γλυκίσματα, τα οποία και προμηθεύονταν από εργαστήρια χονδρικής. Αυτό έπαψε να συμβαίνει και έτσι το καταναλωτικό κοινό επέστρεψε στη χονδρική, ανταμείβοντας τους επαγγελματίες του κλάδου και δίνοντάς τους τη ψήφο εμπιστοσύνης τους».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι φέτος στην περίοδο των εορτών τα 170 μέλη της συντεχνίας, όπως και τα περισσότερα από 400 ζαχαροπλαστεία στον νομό Θεσσαλονίκης παρασκεύασαν συνολικά βασιλόπιτες άνω των 300.000 κιλών.
Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής των ζαχαροπλαστών νομού Θεσσαλονίκης ζήτησε εκ νέου τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, που σήμερα είναι στο 24%, λέγοντας χαρακτηριστικά «στην Ιρλανδία το ΦΠΑ στο ψωμί είναι 0% και στα τρόφιμα στο 6%, ενώ στην ΕΕ δεν ξεπερνά το 11%. Επιτέλους, πρέπει να καταλάβουν οι υπεύθυνοι ότι το δικαίωμα στην τροφή το έχουν όλοι, φτωχοί και πλούσιοι». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, «πρέπει επιτέλους να επιβάλλονται σοβαρές ποινικές κυρώσεις, αλλά και διώξεις σε αυτούς που φοροδιαφεύγουν. Δεν γίνεται οι επιτήδειοι να ανθίζουν εις βάρος των επιχειρηματιών που είναι νοικοκύρηδες και πειθαρχημένοι».