Αναμένεται η έκθεση του ιατροδικαστή για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του μετανάστη από το Καμερούν τις πρώτες πρωινές ώρες στη Μόρια, επισήμανε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» ανέφερε ότι οι ομοεθνείς του νεαρού μετανάστη, τον μετέφεραν από το ISOBOX όπου βρισκόταν, «αλλά παρά τις προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού, τόσο στη Μόρια όσο και στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, δεν κατάφεραν να τον σώσουν».
Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή, ανέφερε ότι «όπως λένε οι μετεωρολόγοι δεν θα υπάρξει κάποιο ισχυρό φαινόμενο στα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Παρά ταύτα, έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες, επικεντρωνόμαστε περισσότερο στη Σάμο, όπου έγινε και σύσκεψη με τους φορείς του νησιού, την ΕΛΑΣ, το Λιμενικό και τον στρατό, ώστε να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, καθώς υπάρχει υπερπληθυσμός».
Η κυβέρνηση έχει σταθερότητα και θα προχωρήσει
Σχετικά με την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα, ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «αυτή η κυβέρνηση πέφτει εδώ και τέσσερα χρόνια, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο από το βράδυ που ανέλαβε επικεφαλής της Νέας Δημοκρατίας» και υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει και σταθερότητα και συνέχεια, θα προχωρήσει … έχοντας την στήριξη και της Βουλής και του λαού. Εγώ θέλω οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, τέτοια είναι η εκτίμηση που βγήκε και από την Πολιτική Γραμματεία (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ), ότι υπάρχουν σήμερα και οι δυνατότητες και οι αριθμοί για να γίνει αυτό. Όπως υπάρχουν και στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών οι αναγκαίες πλειοψηφίες».
Σχολιάζοντας την στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου και το αν είναι προδιαγεγραμμένο ένα «διαζύγιο» στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι «ζητήματα που πρέπει να λυθούν υπάρχουν πάντα … αλλά για εμάς βρίσκονται στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο. Πρέπει να προχωρήσει εκτός της Συμφωνίας των Πρεσπών και η συνταγματική αναθεώρηση, η συμφωνία με την Εκκλησία, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, οι δόσεις για οφειλές, η επιδότηση του ενοικίου, η Αναπτυξιακή Τράπεζα, κτλ., έχουμε δουλειά να κάνουμε. Δεν θα ήθελα να είμαι στην θέση των ευφάνταστων δημοσιολογούντων που πολύ γρήγορα θα διαψευστούν, θα τους συνιστούσα να κάνουν λίγη υπομονή, δεν βλάπτει».
Σε περίπτωση που ο Π. Καμμένος φύγει από την κυβέρνηση, πέραν του ότι «έχει υποσχεθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση», παράλληλα «μπορούν να διαμορφωθούν και νέες πλειοψηφίες», παρατήρησε για να προσθέσει ότι «με τους ΑΝΕΛ είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία και καταφέραμε -μαζί και με τους Οικολόγους Πράσινους- να βγάλουμε την χώρα από τα μνημόνια, δεν το ξεχνάμε, δεν το πετάμε, είναι στοιχείο της Ιστορίας της χώρας. Θα θέλαμε να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία μέχρι το τέλος, δεν είναι όμως στο δικό μας χέρι».
Πλέον, κατά τον ίδιο, «πάνω στην Συμφωνία των Πρεσπών, κάθε πολιτική δύναμη και κάθε βουλευτής πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Μου κάνει εντύπωση ότι υπάρχουν άνθρωποι στις άλλες πολιτικές παρατάξεις (όχι κατ’ ανάγκη βουλευτές) που είχαν διαπραγματευτεί αντίστοιχα πράγματα, ακόμη και τουλάχιστον τρεις πρωθυπουργοί της χώρας και ενώ είναι λαλίστατοι για άλλα ζητήματα δεν βρίσκουν να πουν μία κουβέντα. Τι διαπραγματεύτηκαν, ποια ήταν η θέση τους τότε;», αναρωτήθηκε.