Δεκάδες καταυλισμοί Σύρων προσφύγων στον Λίβανο βρέθηκαν σήμερα στο έλεος ισχυρών χιονοπτώσεων και καταρρακτωδών βροχών, με τις ΜΚΟ να διατυπώνουν ανησυχίες για τους χιλιάδες ανθρώπους που βρίσκονται «σε κίνδυνο».
Ο Λίβανος φιλοξενεί στο έδαφός του σχεδόν 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες, που εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τη συριακή σύρραξη. Οι περισσότεροι ζουν σε ανεπίσημους καταυλισμούς σε ολόκληρη τη χώρα, κυρίως στην κοιλάδα του Μπεκάα (ανατολικά), στα σύνορα με τη Συρία.
«Τουλάχιστον 66 ανεπίσημοι καταυλισμοί επλήγησαν σήμερα από τις πλημμύρες, εκ των οποίων οι 15 πλημμύρισαν εντελώς ή διαλύθηκαν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίζα Άμπου Χάλεντ, μια εκπρόσωπος τύπου στον Λίβανο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εκτιμά ότι περίπου 850 ανεπίσημοι καταυλισμοί, που φιλοξενούν 50.000 πρόσφυγες απειλούνται από τις πλημμύρες» συμπλήρωσε η αξιωματούχος.
«Περίπου 300 άνθρωποι έχουν ήδη μεταφερθεί προς τον βορρά και στην Μπεκάα».
Η εκπρόσωπος τύπου επισήμανε ότι προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπιστούν οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, με τη διανομή στρωμάτων, κουβερτών και σκηνών.
Κοντά στην ορεινή κοινότητα του Αρσάλ, όπου φιλοξενούνται περίπου 36.000 πρόσφυγες στη συριακή μεθόριο, επικρατεί απόγνωση.
«Έπεσε πάνω από ένα μέτρο χιόνι. Τα τρία τέταρτα των σκηνών έχουν καταστραφεί. Είναι καταστροφικό. Δεν υπάρχουν τρόφιμα, δεν έχουμε ψωμί και ο δρόμος είναι κλειστός από χθες» σημειώνει ένας πρόσφυγας.
Την ίδια ώρα, σήμερα το τοπίο της καταστροφής είναι το ίδιο και στους καταυλισμούς των εκτοπισμένων στη Συρία, όπου σημειώνονται επίσης σφοδρές βροχοπτώσεις.
Σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στην επαρχία Ιντλίμπ (βόρεια), ένας συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου αντικρίζει τέντες που έχουν σχεδόν καλυφθεί από το νερό, την ώρα που οι καταρρακτώδεις βροχές, συνοδευόμενες από θυελλώδεις ανέμους έχουν παρασύρει ρούχα, έπιπλα και οικιακές συσκευές.
«Τα ορμητικά νερά παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους: σκηνές, κουζίνες, κουβέρτες» είπε ο Φαϊσάλ Άμπου Ζαίντ, από την επαρχία της Χάμας.
«Δεν έχουμε ούτε τρόφιμα ούτε νερό (…). Είκοσι πέντε οικογένειες βρήκαν καταφύγιο σε ένα τέμενος», συμπλήρωσε ο Ζαϊντ, πατέρας πέντε παιδιών.