Ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος, μετά τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν δηλώσει με σαφήνεια ότι στηρίζει την κυβέρνηση. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τετάρτης στη συνέντευξή του στο Open, προσθέτοντας ότι έχει την πεποίθηση πως ο Π.Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση.
Ωστόσο, και ενώ διευκρίνησε ότι σκοπός του και στόχος του είναι να προκηρύξει τις εκλογές τον Οκτώβριο του 2019, ξεκαθάρισε ότι στην περίπτωση που η πλειοψηφία των 151 βουλευτών απωλεσθεί, τότε θα οδηγήσει τη χώρα συντεταγμένα σε πρόωρες εκλογές, διασφαλίζοντας ότι όλα τα επιτεύγματα και τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν για να απαλύνουν τις συνέπειες που επέφεραν τα μνημόνια στους πολίτες, δεν θα ακυρωθούν.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο Πάνος Καμμένος έχει σταθερή θέση για το Μακεδονικό εδω και πολλά χρόνια και πως δεν ήθελε ούτε παλαιότερα ούτε και τώρα τον όρο Μακεδονία να επικαθορίζει το κείμενο οποιασδήποτε δυνητικής συμφωνίας επί του Μακεδονικού. Ο Πρωθυπουργός δικαιολόγησε τη στάση του υπουργού Αμυνας, ως μία πάγια και σύμφωνη με τη συνείδηση του θέση, και εξέφρασε τη βεβαιότητά του οτι ο συνεταίρος του δεν θα προτιμήσει να ρίξει την κυβέρνηση γιατί με τον τρόπο αυτό θα διευκόλυνε τα σχέδια των αντιπάλων μας, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Είπε χαρακτηριστικά ότι τον γνωρίζω καλά αυτά τα τέσσερα χρόνια που συνεργαζόμαστε, τον θεωρώ ως ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο υπουργό Αμύνης, και δεν έχω καμία ένδειξη ότι θα έριχνε την κυβέρνηση για να διευκολύνει τα σχέδια που απεργάζεται η Νέα Δημοκρατία.
Τον Ιανουάριο η Συμφωνία στη Βουλή.
Ως ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μία συμφωνία που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και τα ωφέλη είναι πολύ περισσότερα απ’ ότι αν αφηνόταν το θέμα να λιμνάζει επί 27 χρόνια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση που κρατεί απέναντι στη Συμφωνία, λέγοντας πως πράττει με γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον και πως «όλα τα περι μακεδονικής εθνότητας που επικαλείται και για το οποίο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Δεν υπάρχει ζήτημα εθνότητας και γ λώσσας, είναι μόνο η προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να διαφοροποιηθεί μόνο και μόνο για να προσποριστεί πολιτικό όφελος. Κάτι που μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα αλλά όχι σε εθνικά θέματα», πρόσθεσε ο κ. Α. Τσίπρας.
Στη συνέχεια είπε πως όταν έρθει προς κύρωση η Συμφωνία, όλα τα κόμματα και οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη. Απέναντι σε μία ιστορική συμφωνία, το κείμενο της οποίας δεν έχει τίποτα κρυφό και τίποτα δισυπόστατο. Ως προς τον χρόνο που θα έρθει η Συμφωνία στην Ελληνική Βουλή, είπε ο Πρωθυπουργός, πως μόλις κυρωθεί στη γειτονική χώρα και σταλεί στο ελληνικό ΥΠΕΞ το κείμενο και αφού μελετηθεί από την ελληνική πλευρά, τότε – και σίγουρα εντός του Ιανουαρίου – η Συμφωνία θα έλθει στο κοινοβούλιο προς κύρωση.
Ψηφοθηρεί με ελεεινό τρόπο ο κ. Μητσοτάκης
Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο, διότι αυτά που λέει στο εσωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να τα αρθρώσει στο εξωτερικό, τόνισε ο πρωθυπουργός. Εγώ δεν έχω κανένα άγχος και αγωνία, διότι ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αυτός που έχει άγχος είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεν θέλει να πάμε σε εκλογές, είπε και γι αυτόν τον λόγο δεν καταθέτει πρόταση δυσπιστίας.
Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του. Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης, σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.
Δεν θα υιοθετούσα το ύφος Πολάκη
Υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις, το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη, επισήμανε ο πρωθυπουργός για την υπόθεση Novartis. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να αφεθεί η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη. Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απάντησε πως σημασία έχει η ουσία και όχι το ύφος των δηλώσεων του, «εγω προσωπικά δεν θα υιοθετούσα το ύφος του», είπε χαρακτηριστικά, και παρατήρησε: Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι; Ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, όμως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση
Πυρά κατά Καραμανλή και Σημίτη
Ο Πρωθυπουργός άσκησε έντονη κριτική κατά του Κ. Καραμανλή και Κ. Σημίτη λέγοντας πως η δουλειά που έκαναν ήταν να μοιράζουν ελαφρύνσεις ενώ εγώ μοίραζα βάρη. «Ξέρετε τι εύκολο είναι να μοιράζεις λεφτά;», διερωτήθηκε. Και πρόσθεσε πως τώρα μπορούμε να μοιράζουμε δίκαια και εμείς το αποτέλεσμα της συνετής οικονομικής μας πολιτικής. Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει ότι καλύτερο μπορεί στην κοινωνία, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη απάντησε πως το δημοσιονομικό πλαίσιο δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα σήμερα.Αναφερόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι στην περίπτωση που εκλεγεί θα φέρει Ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος αρχηγός που αυτά που λέει ακούγονται ως απειλές, επισήμανε.
Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο
Ο πρωθυπουργός είπε πως δεν φοβάται θερμό επεισόδιο με την Τουρκία καθώς και πως προγραμματίζει να δει τον Ερντογάν τον επόμενο μήνα. Είπε ότι επιλέγει να έχει άμεση και τακτική επικοινωνία μαζί του κάθε δύο με τρεις μηνες γιατί «πιστεύω ότι για να υπάρχει ουσιαστική επικοινωνία πρέπει να γίνεται σε ανώτατο επίπεδο». Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο δεν συμφέρει κανέναν μία τέτοια εξέλιξη και η Ελλάδα δεν είναι μία χώρα που μπορεί να απειλείται ύστερα από το ρόλο που διαδραματίζει στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο