Τέσσερις ακόμη ύποπτοι φάκελοι με σκόνη εστάλησαν σε Κρήτη, Κέρκυρα,Βόλο και Πολυτεχνείο, λίγες ώρες μετά το περιστατικό που έλαβε χθες χώρα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν πρόκειται για τον ίδιο αποστολέα από την Ινδία, που έστειλε τον φάκελο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με αποδέκτη την πρύτανη Χρυσή Βιτζιλάκη.
Στην ΕΛ.ΑΣ επικρατεί συναγερμός η οποία ζήτησε από όλες τις πρυτανικές αρχές της χώρας να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Οι φάκελοι που εστάλησαν στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Κέρκυρας δεν ανοίχθηκαν και έχουν σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Στο μεταξύ φάκελος «ύποπτης τοξικότητας» εντοπίστηκε λίγο μετά τις 11.00 το πρωί στο ταχυδρομείο Κέρκυρας. Η περιοχή έχει αποκλειστεί εσωτερικά στο χώρο του ταχυδρομείου, αλλά και εξωτερικά στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσοι βρίσκονταν μέσα στο ταχυδρομείο, αναμένεται να μεταφερθούν σε ασφαλή χώρο αντιμετώπισης κινδύνου (καραντίνα), σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Χημικών Βιολογικών, Ραδιενεργών και Πυρηνικών Απειλών, που τέθηκε σε ισχύ, ενώ ο φάκελος «ύποπτης τοξικότητας», που δεν έχει ανοιχτεί ακόμη, φέρεται να έχει αποσταλεί από την Ινδία με παραλήπτη το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Τον ύποπτο «φάκελο» αναμένεται να μεταφέρει ειδική ομάδα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κέρκυρας, που είναι εφοδιασμένη με ειδικές στολές, σε ασφαλή χώρο.
Σε ότι αφορά στην Κρήτη παρόμοιο φάκελο άνοιξε ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, ο οποίος περιείχε μόνο φυλλάδια σχετικά με το Ισλάμ, όπως αυτά που βρέθηκαν στον φάκελο που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Μάλιστα υπενθυμίζεται ότι στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης παραμένουν προληπτικά τα επτά άτομα (πέντε διοικητικοί υπάλληλοι, ο νομικός σύμβουλος του Ιδρύματος και ο αστυνομικός που τον παρέλαβε), που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτο φάκελο που παρελήφθη χθες το απόγευμα στο κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.
Όπως έγινε γνωστό, με το άνοιγμα του φακέλου, κάποιοι από τους παρόντες εργαζομένους παρουσίασαν συμπτώματα ερεθισμού στο στόμα και στη μύτη, τα οποία από χθες το βράδυ κιόλας είχαν υποχωρήσει.
Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα, στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους, όπου εξετάζεται το περιεχόμενό του, μεταφέρθηκε στις 5 σήμερα το πρωί με πτήση στρατιωτικού αεροπλάνου C 130 ο φάκελος ο οποίος και παρελήφθη από εξειδικευμένο κλιμάκιο της Ειδικής Ομάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, ειδικοί επιστήμονες εξέτασαν τους χώρους του Πανεπιστημίου, όπως σε τέτοιες περιπτώσεις ορίζεται από σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, με χθεσινοβραδινή απόφαση των πρυτανικών Αρχών έχει ανασταλεί επ’ αόριστον.