Με την διατύπωση της θέσης ότι η Ελλάδα του 2019 είναι μία διαφορετική χώρα από αυτή που επισκέφθηκε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ στο παρελθόν, ξεκίνησε την τοποθέτηση του ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση των δύο στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως είπε η Ελλάδα του 2019 αφήνει πίσω την Ελλάδα των ελλειμμάτων και προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, που έχουν τη συναίνεση της κοινωνίας. Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν, υπήρξαν δύσκολες στιγμές, ωστόσο με πολλή προσπάθεια καταφέραμε να τις αφήσουμε πίσω μας. Αφήσαμε πίσω μας τα στερεότυπα του αυταρχικού Γερμανού και του τεμπέλη Έλληνα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Διαφωνήσαμε σε πολλά και διαπιστώσαμε ότι τότε όπως και σήμερα μας χώριζαν διαφορές, αλλά καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε γιατί διαπιστώσαμε ότι αυτό που προείχε ήταν η διάσωση της Ελλάδας και της Ευρώπης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος και της κρίσης έγινε μέρος της λύσης.

Προφανώς και μιλήσαμε για την Τουρκία, για το Κυπριακό για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης, εξέφρασα τη στήριξη μου στην διατήρηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας προς όφελος του λαού και της περιοχής, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις Τουρκίας – Ευρώπης, δεν μπορούν να αναπτυχθούν σε περίοδο έντασης με χώρες μέλη της ΕΕ. Θα πρέπει να τηρούν όλοι το διεθνές δίκαιο καθώς η ΚΔ προχωρά σε εξορρύξεις όντας στο πλαίσιο των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Εξαιρετικά εποικοδομητική συνάντηση. Κλείνει ένας κύκλος, ανοίγει ένας νέος πιο αισιόδοξος.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι συζήτησε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο για τα Βαλκάνια και για την σημασία που έχει η ειρήνη, η σταθερότητα και η ανάπτυξη της περιοχής για το μέλλον και την ασφάλεια της Ευρώπης.

“Τονίσαμε τη σημασία που έχει για την περιοχή και για την Ευρώπη η Συμφωνία των Πρεσπών η οποία είναι ένα βήμα μπροστά και νομίζω και μια συμφωνία μοντέλο και για άλλες διαφορές, που αποδεικνύει ότι κοινά αποδεκτές λύσεις – χωρίς την επιβολή του ενός μέρους επί του άλλου- είναι εφικτές”, είπε.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός η αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία στο διπλωματικό πεδίο και στην Ευρώπη είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Δεν ξεχνάμε τις δυσκολίες ούτε αυτές που περάσαμε πρόσφατα, αλλά ούτε τις απαράγραπτες εκκρεμότητες που μας άφησε η Ιστορία, όπως οι επανορθώσεις ή το κατοχικό δάνειο, αλλά δεν ξεχνάμε ότι η  Γερμανία είναι από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Ελλάδα, πηγή τουρισμού, πρώτο εμπορικό εταίρο. Η Γερμανία θα είναι η τιμώμενη χώρα στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης το 2020. Η επίσκεψη της κλείνει έναν δύσκολο κύκλο και ανοίγει ένα νέο πιο αισιόδοξο ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι όταν ο Α. Τσίπρας πήγε πρώτη φορά στο Βερολίνο η κατάσταση ήταν διαφορετική, υπήρχαν διαφορετικά σημεία αναφοράς και έπρεπε οι δύο πλευρές να μάθουν να συνεργάζονται,. Γνωρίζω ότι ο ελληνικός λαός πέρασε δύσκολες καταστάσεις και οι Έλληνες έπρεπε να υποστούν επώδυνες μεταρρυθμίσεις, κυρίως όσοι δεν είχαν δουλειά. Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει. Δεν είναι το τέλος αλλά σίγουρα η αρχή μίας νέας κατάστασης. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργούμε προοπτικές για νέους ανθρώπους και για αυτό έχουμε εντατικοποιήσει τις διμερείς μας σχέσεις, πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Η Α. Μέρκελ αναφέρθηκε αναλυτικά στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, τον τουρισμό και τους ελληνικής καταγωγής πολίτες που ζουν στη Γερμανία.

Αναφερόμενη στη Συμφωνία των Πρεσπών, η κα Μέρκελ μίλησε για μία συμφωνία καλή τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη «Βόρεια Μακεδονία». Συνεχάρη δε τον πρωθυπουργό για το αποφασιστικό βήμα από το οποίο όπως είπε θα επωφεληθεί τόσο η Ελλάδα όσο και η ΠΓΔΜ.

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη επίσκεψη Μέρκελ το 2014 στην Αθήνα και τη διαφορετική στάση ο Α. Τσίπρας απάντησε ότι στήριζε τις διαδηλώσεις και ως πρωθυπουργός, με στόχο ένα πρόγραμμα που θα έδινε ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα. Οταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού είσαι υποχρεωμένος να εκπροσωπείς όλους τους πολίτες, προκειμένου να βρεις την καλύτερη δυνατή λύση για αυτούς που εκπροσωπείς. Οταν έχεις αυτή τη βαριά ευθύνη πρέπει να βρεις τη συνισταμένη που θα είναι επωφελής για όλους. Επανέλαβα ότι οι θέσεις μας είναι διαφορετικές και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στο ότι βρήκαμε τον τρόπο να υπερβούμε μετά από εκείνο το δύσκολο καλοκαίρι του 2015 την κρίση.

Σε ερώτηση για τη στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία Πρεσπών, η κα Μέρκελ είπε ότι δεν υπάρχει σχέση ονοματολογικού και οικονομικών και αυτό είναι απαγορευτικό. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, εγώ αυτό που θέλω να προπαγανδίσω τη λύση του ονοματολογικού και θα μιλήσω με τον κ. Μητσοτάκη για αυτό χωρίς να θέλω να υπερβάλλω για το ρόλο μου, εγώ θα θέσω τη θέση μου αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσω να επηρεάσω την κατάσταση, ανέφερε.

Για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές η κα Μέρκελ απάντησε: Η επίσκεψη μου και όλη η δουλειά μου είχε αυτό το σκοπό: η Ελλάδα να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της, να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της, να μειώσει την ανεργία, αυτή η ελπίδα μας είναι αμοιβαία. Εχουμε αντιπαραθέσεις για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος. Στη Γερμανία υπήρκαν επίσης αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, αλλά τότε είχαμε πέντε εκατ. ανέργους τώρα έχουμε σημαντική μείωση. Οι γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα δείχνει εμπιστοσύνη.

https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/616787572110515/