Τις 80 ψήφους για τη συνταγματική αναθεώρηση φαίνεται πως έχει βρει ο Ζόραν Ζάεφ. Η συνεδρίαση είχε αρχικά οριστεί για τις 12:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας), όμως δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.

Ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA Μπιλάλ Κασάμι, που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ. «Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία».

Υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών θα ψηφίσουν πλέον και οι δύο βουλευτές του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για τις ομιλούμενες γλώσσες, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές θα υπερψηφίσουν την αναθεώρηση. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Ζόραν Ζάεφ με τον αρχηγό του BESA προκειμένου να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την τελική ψηφοφορία στην Βουλή, ώστε να εγκριθεί και τυπικά η συνταγματική αναθεώρηση που θα “ξεκλειδώσει” την εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.