«Γερμανία και Ελλάδα άφησαν χθες πίσω τους τα χρόνια των μεταξύ τους εντάσεων εξαιτίας των επώδυνων προγραμμάτων στήριξης, με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να επαινεί τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Αθήνα, που έγινε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας», μεταδίδει το Associated Press.
«Πολλοί Έλληνες κατηγορούν την Mέρκελ για τη λιτότητα που υποχρεώθηκαν να υπομείνουν και η οποία προκάλεσε απότομη και παρατεταμένη ύφεση, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης υποβαθμίστηκαν σοβαρά. Ωστόσο, ελάχιστοι κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, περισσότερο από αδιαφορία παρά εξαιτίας της αστυνομικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων. Από τις δύο εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν από ακραίες ομάδες, αυτή της Χρυσής Αυγής ματαιώθηκε. Η δεύτερη, από αριστερές οργανώσεις, συγκέντρωσε μόλις 400 άτομα, λίγα από τα οποία αποσπάστηκαν και έσπασαν την αστυνομική αλυσίδα πριν απωθηθούν με την χρήση δακρυγόνων», μεταδίδει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, η Μέρκελ τόνισε πως οι ισχυρές αρχικά διαφορές με την αριστερή κυβέρνησή του υπερκεράστηκαν σταδιακά τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. “Μεταξύ μας αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη, υπήρξε ειλικρίνεια έχοντας υπόψη μας ότι πρέπει να βρούμε μια λύση. Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι αντιμετώπισαν μεγάλες δυσκολίες και υπέμειναν δύσκολες και σκληρές μεταρρυθμίσεις”, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν υπαγορευτεί από τους πιστωτές. “Φυσικά η μεταρρυθμιστική περίοδος δεν τελείωσε, όμως είναι η αρχή μιας νέας κατάστασης πραγμάτων”, δήλωσε η κ. Μέρκελ».
«Από την πλευρά του, ο Τσίπρας εξήρε και αυτός το κλίμα συνεννόησης με το Βερολίνο. “Οι δυσκολίες είναι πίσω μας και η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα, που μπορεί να ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία”, είπε. Η Mέρκελ και ο Τσίπρας έχουν συναντηθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, αυτή όμως είναι η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ο Τσίπρας αναδείχθηκε στην εξουσία μετά από μια προεκλογική εκστρατεία σφοδρά αντιμνημονιακή και αντι-Μέρκελ. Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το μεταναστευτικό, ζήτημα στο οποίο οι απόψεις τους συγκλίνουν αρκετά, αλλά και την προκαταρκτική συμφωνία για την αλλαγή της ονομασίας της γειτονικής «Μακεδονίας». Η συμφωνία συναντά έντονες αντιδράσεις και στις δύο χώρες. Το ζήτημα απειλεί την κυβέρνηση συνασπισμού, με τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο να δηλώνει ότι θα αποχωρήσει, αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην έγκρισή της. Η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την συμφωνία ιστορική ευκαιρία», σημειώνει το Associated Press.
Reuters : Η Μέρκελ λέει ότι η Ελλαδα εισήλθε σε μια νέα εποχή, οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συνεχάρη την Ελλάδα για την είσοδό της σε μια «νέα εποχή» μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης και δήλωσε ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί, μετεδίδει το Reuters. Επίσης, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε ότι αναμένει την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές και ότι η Γερμανία υποστηρίζει αυτή την προσπάθεια. «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που διαπιστώνω πως η κατάσταση έχει αλλάξει τόσο πολύ, η ανεργία έχει μειωθεί. Φυσικά, η περίοδος των μεταρρυθμίσεων δεν έχει τελειώσει, είναι όμως η αρχή μιας νέα κατάστασης», είπε.
Bloomberg : Η Μέρκελ κατά του εθνικισμού στην Ευρώπη
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ καταφέρθηκε εναντίον του ανερχόμενου εθνικισμού στην Ευρώπη, επανερχόμενη σε ένα ζήτημα που δεσπόζει στο τελικό κεφάλαιο της θητείας της, μεταδίδει το Bloomberg.
Μιλώντας δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Αθήνα μετά από πέντε χρόνια, η Μέρκελ αναφέρθηκε στην πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια και χαιρέτισε τον Έλληνα πρωθυπουργό ως σύμμαχο σε μια περιοχή όπου εξωτερικές δυνάμεις όπως η Τουρκία, η Ρωσία και η Κίνα ανταγωνίζονται για την απόκτηση επιρροής. Παρά το γεγονός ότι οι δύο ηγέτες ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες της Ευρώπης, μοιράζονται «ένα κοινό θεμέλιο», όπως είπε η κ Μέρκελ. «Είναι η βαθιά μας πεποίθηση ότι η μεταξύ μας συνεργασία είναι σε κάθε περίπτωση καλύτερη από τον εθνικισμό, που μόνο σε καταστροφές μας έχει οδηγήσει», τόνισε. Οι δηλώσεις της απηχούν τις γεωπολιτικές αλλαγές και την άνοδο του λαϊκισμού στην ΕΕ από τότε που η Μέρκελ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί επέβαλαν οικονομική λιτότητα στην Ελλάδα, ως τίμημα των προγραμμάτων στήριξης που κράτησαν την χώρα εντός ευρωζώνης. Αυτή τη φορά, η Μέρκελ στήριξε τις προσπάθειες του Τσίπρα να διευθετήσει το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ. Ο Τσίπρας, που ήταν στην αντιπολίτευση όταν η Μέρκελ επισκέφτηκε τελευταία φορά την Ελλάδα, ρωτήθηκε σχετικά με τη φράση του τότε, που ζητούσε από την καγκελάριο να πάει πίσω στη Γερμανία. «Έχουν αλλάξει πολλά από τότε. Τα δύσκολα ερωτήματα είναι πίσω μας, η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα. Με βαθιές πληγές, ναι, αλλά είναι μια χώρα που ατενίζει το μέλλον με εμπιστοσύνη».
Der Spiegel : Τσίπρας και Μέρκελ θέλουν να αφήσουν τους πίσω τις αλλοτινές εντάσεις
«Για πρώτη φορά από το 2014, η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφτηκε την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την καλωσόρισε με ασπασμούς και ευγενικά λόγια, λέγοντας ότι «εισερχόμαστε σε μια νέα εποχή», γράφει το Der Spiegel. Αμφότεροι, Τσίπρας και Mέρκελ θέλουν να αφήσουν τους πίσω τις αλλοτινές εντάσεις», σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.
Die Zeit : «Έργο μου είναι να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί με τα πόδια της»
Η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για μια νέα εποχή και τόνισε την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα, η οποία από το 2010 βασίζεται στην οικονομική στήριξη της ΕΕ, μπορεί και θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, γράφει η γερμανική Die Zeit. «Έργο μου είναι να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί με τα πόδια της και να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές», δήλωσε η Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα – την πρώτη μετά από πέντε χρόνια.
Wiener Zeitung: Η Μέρκελ πρέπει να στηρίξει τον Τσίπρα
«Η Μέρκελ πρέπει να στηρίξει τον Τσίπρα», γράφει η αυστριακή Wiennr Zeitung, τονίζοντας ότι ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο θα συναντήσει σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος, απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εάν η ΝΔ, η οποία είναι μέλος όπως το CDU της Μέρκελ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, γίνει κυβέρνηση, η Συμφωνία των Πρεσπών ματαιώνεται. Ακολούθως, η σύνδεση της πΓΔΜ με τη Δύση, την οποία στηρίζει η Γερμανία, και η προσπάθεια καταστολής της ρωσικής επιρροής στην περιοχή θα υποστούν σοβαρή αποτυχία.
Frankfurter Rundschau:Η πολιτική λιτότητας που επέβαλε στην Ελλάδα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε υψηλό τίμημα.
Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau κάνει λόγο για το «υψηλό κόστος» που είχε η «επιβολή των μέτρων λιτότητας στην Αθήνα από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια». Σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η Ευρώπη έβαλε την Ελλάδα στη μέγγενη τα τελευταία χρόνια κατά τρόπο που θα έκανε οποιονδήποτε αυταρχικό εκμεταλλευτή του ανθρώπινου μόχθου υπερήφανο. Μπορεί κανείς να καταλάβει πως η καγκελάριος Μέρκελ πιστεύει ειλικρινά πως κάνει το σωστό.
«Πιστεύει ότι οι ατυχείς συνέπειες είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί στον δρόμο προς ένα λαμπρό μέλλον: η ανεργία των νέων, που ξεπερνά το 35%· ο διπλασιασμός του αριθμού των παιδιών που πάσχουν από υποσιτισμό από το 2008 (14% το τρέχον διάστημα)· η πτώση των μισθών και των συντάξεων· η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, όπως των αεροδρομίων, των λιμανιών και πολλών άλλων. Αυτή η πολιτική δεν ανέχεται απλά την κοινωνική περιθωριοποίηση και την ανέχεια εκατομμυρίων ανθρώπων. Αναθρέφει τις αντιευρωπαϊκές φωνές και τα αντιευρωπαϊκά αισθήματα που δρέπουν νέα κόμματα της άκρας δεξιάς», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
TheTimes: Η Μέρκελ στηρίζει την αλλαγή ονομασίας για τη «Μακεδονία»
Η καγκελάριος Μέρκελ στηρίζει την αλλαγή ονομασίας για τη «Μακεδονία» με την επίσκεψή της στην Ελλάδα, γράφουν οι Times του Λονδίνου. «Η κα Μέρκελ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τις θυσίες τους κατά τη διάρκεια της λιτότητας και τους κάλεσε να κάνουν ακόμα ένα βήμα, στο οποίο αντιτίθενται πολλοί: να δεχτούν την αλλαγή ονομασίας για τη γειτονική τους χώρα. Το εν λόγω θέμα απειλεί με διάλυση τον κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Τσίπρα -ο υπ. Άμυνας, Π. Καμμένος απειλεί με παραίτηση αν επικυρωθεί η σχετική συμφωνία. Η ΝΔ είναι επίσης αντίθετη με την αλλαγή ονομασίας -και προηγείται στις δημοσκοπήσεις, σημειώνουν οι Times.
Guardian: Μια επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό
«Πρόκειται για μια επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό -οι διαθέσεις και ο «τόνος» της επίσκεψης ήταν πολύ διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν» γράφει ο Guardian, σχολιάζοντας την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα. Οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας απαγορεύτηκαν. Η καγκελάριος καλωσορίστηκε με γέλια και ζεστές αγκαλιές. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για «σχέση εμπιστοσύνης», χρησιμοποιώντας ασυνήθιστα θερμή γλώσσα για να συγχαρεί τη Μέρκελ για τους επιτυχείς χειρισμούς της σε διαδοχικές κρίσεις. Αλλά και η Μέρκελ επέδειξε συμφιλιωτική στάση πριν την επίσκεψη της στην Αθήνα, αναγνωρίζοντας ότι τα «τελευταία χρόνια ήταν δύσκολα για πολλούς στην Ελλάδα». Η επίσκεψη στοχεύει να θεραπεύσει παλιές πληγές αλλά και να γυρίσει νέα σελίδα, εκτιμούν αξιωματούχοι και αναλυτές. Εξάλλου, η καγκελάριος βρήκε στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα σύμμαχο στο θέμα του προσφυγικού. Αλλά και στο θέμα της «Μακεδονίας» η προσπάθειά του χαιρετίστηκε από τη Μέρκελ. Αντίθετα, ο Κ. Μητσοτάκης, ο «φυσικός» σύμμαχος της συντηρητικής Mέρκελ αντιτίθεται στη συμφωνία αλλαγής ονομασίας,σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Aljazeera : Επίσκεψη αλληλεγγύης εκ μέρους της ΕΕ
Η καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα σε «ένδειξη αλληλεγγύης» εκ μέρους της ΕΕ -εν μέσω διαμαρτυριών, μεταδίδει το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Aljazzera, τονίζοντας ότι μικρές διαδηλώσεις ακροδεξιών και ακροαριστερών πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι η επίσκεψή της είναι ευκαιρία για μια νέα φάση στη δύσκολη σχέση Βερολίνου -Αθήνας. Κάποιες πολιτικές δυνάμεις, ωστόσο, ακόμα πιστεύουν ότι με την επίσκεψή της η Μέρκελ «ξύνει» παλιές πληγές, σημειώνει το Aljazeera.
Le Figaro : Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε το καλύτερο του χαμόγελο στη Μέρκελ
«Η Γερμανίδα καγκελάριος, που είχε αποδοκιμασθεί κατά την προηγούμενη επίσκεψή της, πριν από πέντε χρόνια στην Αθήνα, υποστήριξε τις προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα, γράφει η γαλλική Le Figaro σε ανταπόκριση από την Αθήνα. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στο κέντρο της Αθήνας, που προκάλεσαν κόλαση στο κυκλοφοριακό και τον θυμό των πολιτών. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι η ίδια με τις δύο προηγούμενες επισκέψεις της Μέρκελ το 2012 και το 2014, αφού μόνο μερικές δεκάδες διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν και αυτοί μακριά από το πρωθυπουργικό μέγαρο, όπου η Μέρκελ έγινε δεκτή από τον Αλ.Τσίπρα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε το καλύτερο του χαμόγελο και τη φίλησε, σε αντίθεση με την σκληρή ρητορική που είχε τηρήσει απέναντί της όταν είχε εκλεγεί τον Ιανουάριο του 2015. Η καγκελάριος είπε ότι ήταν «ευτυχισμένη» που η Ελλάδα είχε εισέλθει σε μια «νέα εποχή», αλλά επέμεινε ότι θα πρέπει να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Το «go back Mrs Merkel», που είχε πει ο Αλ. Τσίπρας λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του, σε συνέντευξη του στο CNN, όταν είχε ζητήσει από την καγκελάριο να αποσύρει την κηδεμονία της από την Ελλάδα, έξι μήνες αργότερα, και υπό την πίεση των ευρωπαίων πιστωτών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας άρχισε να προσεγγίζει την Γερμανίδα ομόλογό του και να την ακούει με θρησκευτική κατάνυξης. Για να προσπαθήσει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη και αναμφίβολα ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση υιοθέτησε μια σειρά από γενναιόδωρα μέτρα όπως το πάγωμα της μείωσης των συντάξεων, τη μείωση ορισμένων φόρων, την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων και σύντομα την αύξηση του κατώτατου μισθού από 540 σε 620 ευρώ. Η επίσκεψη της Μέρκελ γίνεται την κατάλληλη στιγμή αφού η Ελλάδα ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις ορέξεις των αγορών κυκλοφορώντας στις αρχές Φεβρουαρίου ένα πενταετές ομόλογο,τονίζει η γαλλική εφημερίδα.
La Tribune : «Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που διαπιστώνω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ»
H Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Ελλάδα εισήλθε σε μία «νέα εποχή», προτρέποντας ωστόσο για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, γράφει η γαλλική La Tribune. «Είμαι ιδιαιτέρως χαρούμενη που διαπιστώνω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ και η ανεργία έχει μειωθεί. Βεβαίως, δεν είναι το τέλος των μεταρρυθμίσεων, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης», δήλωσε μεταξύ άλλων η Γερμανίδα καγκελάριος. Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης και σε δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είπε στη Γερμανίδα καγκελάριο ότι έφτασε σε μία διαφορετική Ελλάδα. «Εμείς οι δύο έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές αλλά επιτύχαμε να βρούμε τον τρόπο για να τις ξεπεράσουμε», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Το ρεπορτάζ αναφέρει επίσης ότι μερικές εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην επίσκεψη της καγκελαρίου και οι δυνάμεις της τάξεων έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσουν.
Γαλλικό Πρακτορείο : Η Μέρκελ χαιρετίζει την «αποφασιστική δράση»του Τσίπρα
Η Γερμανίδα καγκελάριος συνεχάρη στην Αθήνα την «αποφασιστική δράση» του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για το νέο όνομα της «Μακεδονίας», που είναι επωφελές όχι μόνο για την «Μακεδονία» και την Ελλάδα, αλλά για «ολόκληρη την Ευρώπη», μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο. «Αυτό επιτρέπει στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε», δήλωσε η Μέρκελ πριν συγχαρεί τον Έλληνα πρωθυπουργό για αυτή την «αποφασιστική του δράση». «Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε την επίλυση του ζητήματος του ονόματος, γνωρίζαμε ότι η λύση δεν θα ήταν εύκολη», τόνισε. Από την πλευρά του ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε σε «μία συμφωνία μοντέλο, που θα συνεισφέρει στην σταθερότητα και στην ανάπτυξη στην περιοχή».
Το AFP τονίζει ότι μία θετική ψήφος τις επόμενες μέρες στις τέσσερις συνταγματικές τροπολογίες στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ θα έθετε τέλος σε μήνες σκληρής πολιτικής διαμάχης στην πΓΔΜ και θα περνούσε το μπαλάκι θα περνούσε στην Αθήνα. Η αλλαγή του ονόματος θα τεθεί σε ισχύ μόνο εάν το ελληνικό κοινοβούλιο επικυρώσει με τη σειρά του τη συμφωνία που επετεύχθη την προηγούμενη άνοιξη μεταξύ του Ζάεφ και του Τσίπρα. Αλλά στην Ελλάδα, η συμφωνία προκαλεί εντάσεις και κινδυνεύει να θέσει σε δοκιμασία την αδύναμη κυβερνητική πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο», εκτιμά το Γαλλικό Πρακτορείο.