Εκλεισε το παράθυρο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το επόμενο χρονικό διάστημα ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την ειδική αντιπρόσωπο του ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν βλέπει να υπάρχουν διαπραγματεύσεις πριν τον Ιούνιο.
Σημείωσε μάλιστα πως τώρα δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις και ο ίδιος δεν έχει διαπραγματευτή, αναφερόμενος στην αποχώρηση του Ερχάν Ερτσίν από τη διαπραγματευτική ομάδα του, η οποία, όπως διευκρίνισε αργότερα, αυτή είναι προσωρινή.
Κανείς δεν βιάζεται…
«Δήλωσα ότι θα επικεντρωθώ στη στρατηγική συμφωνία και θα διορίσω διαπραγματευτή και αντιπροσωπεία για να συμπληρώσω το πλαίσιο συμφωνίας εντός ημερολογιακού ορίου. Οι εγγυήτριες δυνάμεις ξεκαθάρισαν ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τον Μάιο, λόγω των εκλογών», ανέφερε για να προσθέσει πως δεν έχει δει την Τζέιν Χολ Λουτ να βιάζεται και το ίδιο ισχύει, όπως ισχυρίστηκε, και με την ελληνοκυπριακή πλευρά.
«Τα μεγαλύτερα θύματα της διαιώνισης του κατεστημένου είναι οι Τουρκοκύπριοι. Και οι Τουρκοκύπριοι είναι αυτοί που επιθυμούν τη λύση μια ώρα αρχύτερα», ανέφερε ο τουρκοκύπριος ηγέτης.
Συνεχίζοντας το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών στην ελληνοκυπριακή πλευρά, σημείωσε ότι όσο αυτή δεν αλλάζει τη στάση της θα βρεθούμε αντιμέτωποι με προβληματική περίοδο. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν ξεκινούν οι συνομιλίες. Επέμεινε επίσης στη θέση πως διαδικασία χωρίς χρονοδιαγράμματα εγκλωβίζει τη διαπραγμάτευση, προκαλώντας απογοήτευση.
«Ευλογία ή πονοκέφαλος οι υδρογονάνθρακες»
Πρόσθεσε ακόμα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποφασίσει για το αν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία.
«Το καθεστώς που σήμερα μας προβληματίζει ενδέχεται να προκαλέσει δυσάρεστα αποτελέσματα και για τους ίδιους στο μέλλον. Οι υδρογονάνθρακες είτε θα είναι ευλογία και για τις δύο πλευρές είτε ο πονοκέφαλος θα συνεχιστεί. Στο σημείο που φτάσανε σήμερα οι εξελίξεις φαίνεται ότι όλες οι πλευρές θα μπορούσαν να είναι έτοιμες τον Ιούνιο», υπέδειξε.
Σε ό,τι αφορά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι δεν αναμένει τελική απόσυρση της δύναμης από το νησί, ωστόσο, διατύπωσε τη θέση για αλλαγή των όρων εντολής της σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχει ανάγκη για την αναθεώρηση του καθεστώτος της.
«Ως εκλεγμένος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων δεν λέω ότι ο ΟΗΕ πρέπει να αποσυρθεί. Δεν δικαιούμαι να δηλώσω κάτι τέτοιο. Αλλά θα ήθελα επίσης να δηλώσω ότι η παροχή μιας ζώνης άνεσης για την ελληνική πλευρά με την παρουσία αυτής της οντότητας δεν συμβάλλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος», σημείωσε.
Πηγή: Philenews
- «Αυτό είναι 2 σε 1: Και μετρό και περπάτημα» – Το καυστικό σχόλιο του Λάκη Λαζόπουλου για το Μετρό Θεσσαλονίκης
- Το Λονδίνο καταδικάζει τις «απειλές» Μεντβέντεφ – Είπε ότι δημοσιογράφοι των Times είναι «νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι»
- Νέα αποκάλυψη για τη θανατηφόρα παράσυρση στην Κρήτη – Ο δράστης ήταν στη λίστα SIRENE