Ο σχεδιασμός του Πρωθυπουργού έχει ως σημείο εκκίνησης το επικείμενο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και θα προχωρήσει σε μια σειρά ενεργειών για να αλλάξει το κλίμα στον δρόμο για τις εκλογές, ο χρόνος των οποίων δεν έχει «κλειδώσει». Εξάλλου, στην περίπτωση που ο Καμμένος άρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και εάν δεν συγκεντρώσει 151 θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, «συντεταγμένα κι εν ευθέτω χρόνω», όπως είπε προ ημερών στη συνέντευξή του, με καταληκτικό ορίζοντα τον Μάιο. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζονται σίγουροι ότι υπάρχουν οι 151 για να συνεχίσει τον βίο της η κυβέρνηση, προφανώς με άλλη σύνθεση και χωρίς τον Καμμένο.

Ο ανασχηματισμός

Η βασική κίνηση για την «αποκαμμενοποίηση» είναι η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή που αποτέλεσε και τη βασική αιτία του πολιτικού διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θα ακολουθήσει ο ανασχηματισμός που θα έχει έντονο άρωμα Κεντροαριστεράς, εκτός από την αξιοποίηση νέων ηλικιακά στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, εκτός από το έντονο άρωμα Κεντροαριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας, ενδέχεται να παραμείνουν και στελέχη που συμπορεύτηκαν με τον Καμμένο, όπως π.χ. η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Ο ανασχηματισμός θα αποτελεί και ένα σήμα του Αλέξη Τσίπρα για το πώς αντιλαμβάνεται την επόμενη περίοδο το κόμμα του. Εξάλλου ο ίδιος θέλει τη συμπόρευση και συμμαχία με στελέχη της Κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας, γι’ αυτό και συζητείται η δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου υπό τον τίτλο: ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικές Δυνάμεις.

Στον ανασχηματισμό αναμένεται να αξιοποιηθούν και πρόσωπα από αυτόν τον πολιτικό χώρο, ενώ μένει να φανεί εάν θα παραμείνουν στελέχη των ΑΝΕΛ, πρωτίστως η Κουντουρά, ενώ θεωρείται βέβαιη η παραμονή της ανεξάρτητης βουλευτή Κατερίνας Παπακώστα. Ακόμη και στο ευρωψηφοδέλτιο και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συμπεριληφθούν και πρόσωπα από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αρκετοί θέλουν τη Λούκα Κατσέλη (έχει αναλάβει την εκπόνηση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις προοδευτικές αλλαγές στην Ευρώπη), άλλοι τον Γιάννη Ραγκούση, κάποιους καθηγητές από τον χώρο της Κεντροαριστεράς, όπως π.χ. ο Νίκος Μουζέλης κ.ά.

Ανοιγμα

Η σημερινή εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για τη συμφωνία των Πρεσπών, όπου και θα βρεθούν πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της Κεντροαριστεράς (π.χ. από τον εκσυγχρονιστικό χώρο), αποτελεί ένα σήμα για τις εσωτερικές διεργασίες. Εκεί θα βρεθούν ο Νίκος Μπίστης, ο Σωτήρης Βαλντέν, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Κώστας Παπαϊωάννου, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Σπύρος Δανέλλης, ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Νίκος Μαραντζίδης κ.ά.

Στη γραμμή της «αποκαμμενοποίησης» εντάσσεται και η ολοκλήρωση των διαδικασιών ψήφισης του Συντάγματος, όπου πρωταρχική θέση έχει και η προώθηση της συμφωνίας Εκκλησίας – Πολιτείας, στην οποία επίσης αντιδρούσε ο Καμμένος.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός ετοιμάζει στον δρόμο για τις εκλογές έναν νέο γύρο παροχών, με τον κωδικό ΔΕΘ Νο 2, και κεντρική θέση σε αυτό το νέο πακέτο έχουν η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, η ενίσχυση της κατοικίας και η προστασία της, η θεσμοθέτηση 120 δόσεων για οφειλέτες κ.ά.