Με ένα κακοστημένο διαζύγιο οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι Τσίπρας και Καμμένος επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονται σε απόλυτη συνεννόηση μεταξύ τους, ώστε να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Οπως προκύπτει, άλλωστε από τη συνέντευξη που έδωσε ο Πάνος Καμμένος για να ανακοινώσει την αποχώρηση του από την κυβέρνηση τέσσερις βουλευτές του θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, βοηθώντας έτσι να φτάσει τον μαγικό αριθμό «151».

Πρόκειται για τους Θανάση Παπαχριστόπουλο (που έχει ξεκαθαρίσει εδώ και καιρό τη θέση του), τον Κώστα Ζουράρι (που δήλωσε ότι δεν μπορεί να ρίξει  αριστερή κυβέρνηση), την κ. Ελενα Κουντουρά (που δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποχωρήσει από την κυβέρνηση) και τον κ .Βασίλη Κόκκαλη, που επίσης αναμένεται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην παραδώσει το χαρτοφυλάκειό του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Καμμένος, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους κ. Παπαχριστόπουλο και Ζουράρι, αλλά «θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ», εκείνοι που δεν θα παραιτηθούν από την κυβέρνηση και θα ψηφίσουν ναι στην παροχή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Μάλιστα, επιτέθηκε τόσο στην κ. Κουντουρά, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να τη βρει γιατί … είχε αφήσει το κινητό της στο αστυνομικό- φρουρό της, όσο και στον κ. Κόκκαλη, που «ενώ μιλήσαμε, πήρε το αεροπλάνο και πήγε στην Κίνα».

Με την κίνησή του αυτή ο Πάνος Καμμένος κάνει διάκριση ανάμεσα στους τέσσερις βουλευτές του συντηρώντας τον δικό του μαγικό αριθμό που είναι το «5», ώστε να μην διαλυθεί η Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Εκτός του κ. Καμμένου, μετέχουν η κ. Κόλλια Τσαρουχά, ο κ. Κώστας Κατσίκης, συν οι κ. Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις, που δεν θα διαγραφούν.

Με τον τρόπο αυτό ανακοινώθηκε το διαζύγιο, αφού ο Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε έστω και με οριακό τρόπο, θα καταφέρει να πάρει νέα ψήφο εμπιστοσύνης, υποβάλλοντας σχετική πρόταση στη Βουλή που θα συζητηθεί με διαδικασίες εξπρές. Η συζήτηση θα ξεκινήσει την Τρίτη στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Στην αντιπολίτευση θεωρούν ότι οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι προϊόν αλληλοεκβιασμών και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι βρίσκονται σε «απόλυτη συνεννόηση», διευκολύνοντας ο ένας τους σχεδιασμούς του άλλου και κυρίως ο αρχηγός των ΑΝΕΛ που είδε τα στελέχη του να τον εγκαταλείπουν και να συντάσσονται με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο μέχρι πρότινος κυβερνητικοί εταίροι την Κυριακή το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καμμένος υπέβαλε μεν την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά το αίτημά του να αποσυρθούν και οι υπόλοιποι υπουργοί και υφυπουργοί που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ απορρίφθηκε.

Σε εξέλιξη σύσκεψη στη ΝΔ

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους συνεργάτες του στο γραφείο του στη Βουλή, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των δεδομένων που διαμορφώνει η έξοδος των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση.

Πηγές της ΝΔ αναφέρουν ότι Τσίπρας και Καμμένος κάνουν τα πάντα μήπως και διασωθούν πολιτικά και τονίζουν ότι αν ο Καμμένος ήθελε πραγματικά να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα θα είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του για την ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «πρόκειται για ένα κακοστημένο θέατρο που το αποκάλυψαν με τις κινήσεις τους και οι δύο με πρωτοφανή κυνισμό».

Οι πηγές της ΝΔ αναφέρουν πως «απόδειξη της υποκρισίας του κ. Καμμένου είναι ότι, ενώ συνδέει ευθέως την επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης με την συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα διαγράψει τους δύο αυτούς βουλευτές για να μην διαλυθεί η Κ.Ο των ΑΝΕΛ και να μην χάσει έτσι για λίγο ακόμη τα προνόμιά του ως προέδρου κόμματος».

«Αν ήθελε ειλικρινά ο κ. Καμμένος να πέσει η κυβέρνηση Τσίπρα, θα είχε θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και για την ψήφο εμπιστοσύνης και για την συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε δεν υπάρχει προηγούμενο πολιτικός αρχηγός να επιτρέπει την ψήφο κατά συνείδηση στους βουλευτές του, σε ψήφο εμπιστοσύνης μιας κυβέρνησης» υπογραμμίζουν.

Νωρίτερα, με ανακοίνωσή της η ΝΔ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά των δύο συγκυβερνητών, μιλώντας για κακοστημένη παράσταση. Συγκεκριμένα αναφέρει η ΝΔ: «Το θλιβερό δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου παρουσίασε σήμερα, σε εθνική μετάδοση, το σκηνοθετημένο “διαζύγιό” του: Μία παράσταση που αποβλέπει στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, την παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και την διατήρηση του κ. Καμμένου και των βουλευτών του για λίγο ακόμη στις καρέκλες τους».

Και προσθέτει η Πειραιώς: «Γι΄αυτό, άλλωστε και ο κ. Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του στον κ. Τσίπρα ώστε να του δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς να τους διαγράψει από την ΚΟ των ΑΝΕΛ».

«Η αυλαία αυτής της κακόγουστης και επιζήμιας παράστασης πρέπει να πέσει. Στην επικείμενη ψήφο εμπιστοσύνης όποιος βουλευτής στηρίξει τον κ. Τσίπρα, αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στην Ιστορία» καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.