Με αυστηρά κριτήρια(και περιουσιακά) ώστε αφενός να αποκλείονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αφετέρου, να μην εντάσσονται όσοι εγκαταλείπουν υπάρχουσες ρυθμίσεις σχεδιάζεται να γινει η νεα ρυθμιση των οφειλών των ελευθερων επαγγελματιων. Η προτεινόμενη ρυθμιση προβλεπει κούρεμα βασικής οφειλής, γενναίο κούρεμα των προσαυξήσεων, και έως 120 δόσεις. Η ρύθμιση οφειλών θα απευθύνεται στους επαγγελματίες που πτώχευσαν οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό καθώς δεν πληρούν τα κριτήρια βιωσιμότητας.
Η νέα αυτή ρύθμιση θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών κατά τη δεύτερη μεταμνημονιακή τους επίσκεψη στην Αθήνα, στις 21 Ιανουαρίου και αν εγκριθεί η ρύθμιση θα ενεργοποιηθεί την άνοιξη. Στόχος της προτεινόμενης ρυθμισης είναι η ελάφρυνση εκατοντάδων χιλιάδων «εγκλωβισμένων» επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους κατά κύριο λόγο προς τον ΕΦΚΑ, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
H προτεινόμενη ρύθμιση θα αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και έως τις 31/12/2016 .Τα ποσά των οφειλών θα επανυπολογιστούν, σύμφωνα με το νέο σύστημα εισφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Βάση υπολογισμού των εισφορών έτσι, θα είναι είτε το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα που είχαν οι οφειλέτες την περίοδο δημιουργίας των χρεών, είτε ο κατώτατος μισθός βάσει του οποίου άλλωστε ορίζεται και η ελάχιστη ασφαλιστική εισφορά προς τον ΕΦΚΑ. Στην πράξη, ο επανυπολογισμός θα οδηγεί αυτόματα σε «κούρεμα» της αρχικής οφειλής κατά μέσο όρο 50% με 55%. Στη συνέχεια, θα μειώνονται και οι προσαυξήσεις, κατά τα πρότυπα του εξωδικαστικού μηχανισμού, έως και κατά 85%. Μετά το κούρεμα των προσαυξήσεων και τον επαναπροσδιορισμό της βασικής οφειλής θα προκύπτουν οι δόσεις, οι οποίες θα είναι 36 για οφειλές έως 3.000 ευρώ και έως 120 ή 120 για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ.
Η ρυθμιση συνολικά απευθύνεται σε 584.000 του πρώην ΟΑΕΕ, 356.000 του πρώην ΟΓΑ και 18.000 του πρώην ΕΤΑΑ.Μέσω της ρύθμισης αναμένεται να “απεγκλωβιστούν” περίπου 70.000 ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω των οφειλών τους.
Η απόφαση για νέα ρύθμιση οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία προωθείται καθώς αρκετές δεκάδες χιλιάδες οφειλετών απώλεσαν, λόγω αδυναμίας πληρωμής κάποιων δόσεων, τις ρυθμίσεις χρεών που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν και στις οποίες είχαν υπαχθεί.Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σήμερα ενεργή παραμένει σχεδόν μόνο μία στις τρεις ρυθμίσεις, ήτοι, μόλις 128.370 οφειλέτες βρίσκονται σε ρύθμιση έναντι 417.942 που είχαν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής. Ειδικά για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν «χαθεί» 48.049 αιτήσεις για συνολικά χρέη 2,1 δισ. ευρώ και πλέον, παραμένουν ενεργές 63.782 που αφορούν 1,5 δισ. ευρώ οφειλές.Επίσης, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018 είχαν υποβληθεί 3.342 αιτήσεις για εξωδικαστική ρύθμιση, από οφειλέτες που έχουν οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης. Από αυτές, οι 1.021 προχωρούν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές. Οι 182 αφορούν διμερή διαπραγμάτευση με το ΚΕΑΟ, ενώ οι υπόλοιπες 2.139 είναι αιτήσεις για οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών.
Το τρίμηνο Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2018, το ΚΕΑΟ εισέπραξε 356,19 εκατ. ευρώ, ενώ από την έναρξη της λειτουργίας του έως το τέλος Σεπτεμβρίου, έχουν εισπραχθεί, μέσω ρυθμίσεων, εξοφλήσεων ή κατασχέσεων 3,8 δισ. ευρώ.
Πάντως παράγοντες της ασφάλισης πάντως αμφισβητούν την δυνατότητα των «νεκρών» επιχειρήσεων να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση πληρωμής των τρεχουσών εισφορών και της δόσης της οφειλής. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά ,αυτές οι δύο διευκολύνσεις συνδυαστικά μπορεί να αποτελέσουν σανίδα σωτηρίας για μια μικρή κατηγορία επαγγελματιών που θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν αλλά είναι «δώρο άδωρο» για την πλειοψηφία που έχει «καταστραφεί» και δε μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε πληρωμή ακόμα και με ευνοϊκούς όρους.