Η χημειοθεραπεία για το γλοιοβλάστωμα, την πιο συχνή και θανατηφόρα μορφή καρκίνου του εγκεφάλου, είναι πιο αποτελεσματική στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, όπως δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη αποκαλύπτει τη διαφορετική βιολογική (μοριακή) βάση ανάμεσα στα δύο φύλα, κάτι που εξηγεί τη διαφορετική ανταπόκριση στην αντικαρκινική θεραπεία και δείχνει ότι στο μέλλον οι θεραπείες θα πρέπει να διαφοροποιούνται μεταξύ ανδρών και γυναικών, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και μεγαλύτερη επιβίωση.
Οι επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, τόσο όσον αφορά τη συχνότητα όσο και την έκβαση διαφόρων ασθενειών, από τις καρδιαγγειακές ως το άσθμα και τον καρκίνο. Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι σε αρκετές μορφές καρκίνου διαγιγνώσκονται και πεθαίνουν περισσότεροι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και το γλοιοβλάστωμα είναι ένα από αυτά τα είδη καρκίνου.
Το γλοιοβλάστωμα σκοτώνει περίπου τους μισούς ασθενείς μέσα σε 14 μήνες από τη διάγνωσή του. Ο εν λόγω καρκίνος διαγιγνώσκεται σχεδόν σε διπλάσιους άνδρες από ό,τι γυναίκες, συνήθως σε ηλικία άνω των 50 ετών.
Η συνήθης αντιμετώπισή του είναι επιθετική, μέσω χειρουργικής αφαίρεσης του εγκεφαλικού όγκου, η οποία ακολουθείται από χημειοθεραπεία (κυρίως με το φάρμακο τεμοζολομίδη ή ΤΜΖ) και ακτινοβολίες. Όμως συχνά τα καρκινικά κύτταρα επιβιώνουν και συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται, με συνέπεια οι περισσότεροι όγκοι να επανεμφανίζονται μέσα σε έξι περίπου μήνες.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής και νευροεπιστήμης Τζόσουα Ρούμπιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine“, μελέτησαν 63 ασθενείς με γλοιοβλάστωμα (40 άνδρες και 23 γυναίκες).
Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες δείχνουν πιο σημαντική και σταθερή υποχώρηση των όγκων μετά τη χημειοθεραπεία, ενώ οι άνδρες δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά. Μελετώντας το γενετικό «προφίλ» των όγκων, οι ερευνητές βρήκαν ανάμεσα στα δύο φύλα μεγάλες γενετικές διαφορές στους καρκινικούς όγκους τους, οι οποίες καθορίζουν και τη διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης (μεγαλύτερο για τις γυναίκες).
Οι όγκοι του γλοιοβλαστώματος, σύμφωνα με τη μελέτη, εμφανίζουν δέκα διακριτικούς γενετικούς υποτύπους, πέντε ανδρικούς και πέντε γυναικείους, καθένας από τους οποίους έχει ξεχωριστό γονιδιακό «προφίλ» και επίσης ξεχωριστή επιβίωση. Έτσι, γυναίκες με ένα υποτύπο μπορούν να ζήσουν πάνω από τρία χρόνια, ενώ γυναίκες με άλλους υποτύπους λίγο πάνω από ένα έτος. Αντίστοιχα, άνδρες με ένα συγκεκριμένο υποτύπο μπορούν να ζήσουν πάνω από 18 μήνες, ενώ άνδρες με άλλους υποτύπους ζουν λίγο πάνω από 12 μήνες.
Στις ασθένειες γενικά οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα οφείλονται συνήθως στις διαφορετικές ορμόνες, γι’ αυτό π.χ. τα γυναικεία οιστρογόνα συμβάλλουν σημαντικά στο να παθαίνουν οι γυναίκες πολύ συχνότερα καρκίνο του μαστού από ό,τι οι άνδρες. Όμως στο γλοιοβλάστωμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν εμπλέκονται οι ορμονικές διαφορές.
«Η νέα μελέτη μπορεί να έχει άμεση επίπτωση στη θεραπεία των ασθενών με γλοιοβλάστωμα, καθώς τα ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να κατηγοριοποιούμε το ανδρικό και το γυναικείο γλοιοβλάστωμα σε ομάδες κινδύνου και να αξιολογούμε την αποτελεσματικότητα της θεραπείας διαφορετικά για τα δύο φύλα», δήλωσε ο Ρούμπιν.