Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο μεγάλος ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Καργάκος. Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του ιστορικού, φιλολόγου και δοκιμιογράφου Σαράντου Καργάκου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Ο Σαράντος Καργάκος ανήκει σε μια γενιά ιστορικών και φιλολόγων που υπηρέτησαν με αφοσίωση, πάθος και δημιουργικότητα την επιστήμη και την εκπαίδευση, αφήνοντας ως παρακαταθήκη όχι μόνο το έργο αλλά και το παράδειγμά τους. Τα σημαντικά και πολυάριθμα βιβλία του αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες, ιδιαίτερα τους νέους, και συνέβαλαν στην ιστορική και τη φιλολογική παιδεία πολλών γενιών. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Ο Σαράντος Καργάκος γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας.

Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στα μεγαλύτερα φροντιστήρια των Αθηνών. Δίδαξε επίσης στην Σχολή Πολέμου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στην Σχολή Εθνικής Άμυνας και στην Διακλαδική Σχολή Θεσσαλονίκης. Αρθρογράφησε σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών και εφημερίδων. Έχει δημοσιεύσει 75 βιβλία με περιεχόμενο κυρίως ιστορικό, αλλά και γλωσσικές μελέτες. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, 14.00 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι 2ου Νεκροταφείου Αθηνών

Τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του ιστορικού, φιλολόγου και δοκιμιογράφου Σαράντου Καργάκου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νικόλαος Βούτσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε: «Ο Σαράντος Καργάκος ανήκει σε μια γενιά ιστορικών και φιλολόγων που υπηρέτησαν με αφοσίωση, πάθος και δημιουργικότητα την επιστήμη και την εκπαίδευση, αφήνοντας ως παρακαταθήκη όχι μόνο το έργο αλλά και το παράδειγμά τους. Τα σημαντικά και πολυάριθμα βιβλία του αγαπήθηκαν από τους αναγνώστες, ιδιαίτερα τους νέους, και συνέβαλαν στην ιστορική και τη φιλολογική παιδεία πολλών γενιών. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Ο πρόεδρος της  ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης είπε για τον Σαράντο Καργάκο:

Ο δάσκαλος Σαράντος Καργάκος, ένας πραγματικός  Έλληνας, έφυγε σήμερα από κοντά μας. Ο μεγάλος ιστορικός, φιλόλογος άλλα και δοκιμιογράφος , που ταξιδεύει τώρα για την “γειτονιά των αγγέλων”, άφησε σε όλους εμάς μια μεγάλη παρακαταθήκη.

Τα δεκάδες βιβλία του, τις χιλιάδες επιφυλλίδες του καθώς και τις ομιλίες του, που θυμίζουν σε όλους, τόσο την ελληνική ιστορία – για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι – άλλα και αναδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο, τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Ο Σ. Καργάκος, που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά και να με τιμά με την φιλία του, υπήρξε σταθερός αγωνιστής για τα ζητήματα της Ελλάδας και τα βιβλία του αποτελούν για όλους μας πολύτιμους  βοηθούς στον αγώνα για διατήρηση της ελληνικής ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Για την απώλεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του, Ιωάννα  και τα δυο παιδιά του, Γιάννη και Ρωξάνη.