Η αρχή του τέλους της κυβέρνηση σήμανε χθες μετά το σκηνοθετημένο διαζύγιο μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου. Ακόμη κι αν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης, που θεωρεί σίγουρη, έμπειροι κοινοβουλευτικοί λένε ότι πολύ δύσκολα ο πρωθυπουργός θα φτάσει μέχρι τον Οκτώβριο και οι κάλπες τον Μάιο έρχονται όλο και πιο κοντά.
Τα όσα έγιναν χθες ήταν απλά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού χωρισμού δύο εταίρων που κρατήθηκαν αγκαλιασμένοι για τέσσερα χρόνια. Και που μπορεί να φαίνεται ότι… χώρισαν τα τσανάκια τους, αλλά επί της ουσίας είναι σφιχταγκαλιασμένοι. Η συμφωνία που έγινε ήταν απλή: Ο Τσίπρας να παραμείνει πρωθυπουργός και ο Καμμένος να παραμείνει αρχηγός κόμματος χωρίς να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια».
Το κόλπο ήταν απλό. Διαγράφει δύο (Κουντουρά, Κόκκαλη) αν στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά δεν διαγράφει άλλους δύο (Παπαχριστόπουλο, Ζουράρι) που θα κάνουν ακριβώς το ίδιο με τη δικαιολογία ότι δεν αντάλλαξαν υπουργική καρέκλα. Ετσι ο Τσίπρας βρίσκει τους 151 και ο Καμμένος διατηρεί την πεντάδα που τον κάνει αρχηγό κοινοβουλευτικής ομάδας.
Ποιοι πάνε μαζί
Τα δεδομένα έχουν ως εξής σύμφωνα με τα «ΝΕΑ»: Η πρόθεση του Καμμένου να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αναδιαμόρφωνε μέχρι αργά χθες το νέο πλήρωμα ή τους οριστικούς πρόθυμους βουλευτές που θα βάλουν πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα. Με δεδομένους τους 145 συριζαίους βουλευτές, το Μέγαρο Μαξίμου, και χθες αλλά και τις προηγούμενες ημέρες, έκανε ασκήσεις επί χάρτου για το ποιοι θα έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης, δεδομένου του ότι από την Παρασκευή διέρρεε πως τελικά ο Καμμένος θα καταψήφιζε την κυβέρνηση αφού πρώτα αποχωρούσε από αυτήν – όπως κι έγινε. Από κει και πέρα η συζήτηση είχε μετακινηθεί στο γήπεδο των άλλων κομμάτων, για την ακρίβεια στο ποιοι από τους ΑΝΕΛ δεν θα πάνε με τη γραμμή του αρχηγού τους, κάτι που ουσιαστικά παραδέχθηκε ο ίδιος ο Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου του.
Ολα δείχνουν ότι εδώ υπάρχουν τέσσερα ονόματα που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που από την αρχή είχε πει πως θα ψήφιζε και τη συμφωνία των Πρεσπών και την κυβέρνηση, κάτι που δεν άλλαξε τις προηγούμενες ημέρες. Η Ελενα Κουντουρά επίσης, που δεν είχε μέχρι τώρα αποκαλύψει τα χαρτιά της και απλώς επαναλάμβανε πως θα ψηφίσει κατά συνείδηση – κάτι που πλέον γέρνει προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς εκλόγιμη θέση στο νέο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες. Ο Κώστας Ζουράρις που είχε πει εδώ και καιρό πως δεν θα έριχνε ποτέ μια «αριστερή κυβέρνηση», παρότι τάχθηκε από την πρώτη στιγμή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών. Χθες το επιβεβαίωσε και μάλιστα είπε πως, παρότι θα στηρίξει την κυβέρνηση, δεν θα ψηφίσει την εν λόγω συμφωνία. Ο Βασίλης Κόκκαλης επίσης ανήκει στους πρόθυμους της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας – και η ρήξη του με τον Καμμένο έγινε μόλις πρόσφατα.
Η «ανεξάρτητη» Κατερίνα Παπακώστα, που πληροφορίες τη φέρνουν να αναβαθμίζεται και να γίνεται υπουργός Προστασίας του Πολίτη στον επικείμενο ανασχηματισμό, επίσης στηρίζει την κυβέρνηση. Τέλος, ο Σπύρος Δανέλλης από Το Ποτάμι, σταθερός υποστηρικτής της συμφωνίας των Πρεσπών, μέχρι χθες φερόταν ως η χρήσιμη ψήφος για τον Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση για την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση.
Πάντως ο Γιάννης Σαρίδης από την Ενωση Κεντρώων, όπως είχε πει, αν ερχόταν πρώτα η ψήφος εμπιστοσύνης συνδεόμενη με τη συμφωνία, δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης και τελικά δεν καταγράφεται στις 151.
Σε ανοικτή γραμμή
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», τις τελευταίες 72 ώρες υπήρξαν αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Το κύριο ζήτημα ήταν ο τρόπος του διαζυγίου και βέβαια η επόμενη μέρα για το κόμμα Καμμένου, καθώς ο ίδιος ζήτησε να βρεθούν εκτός κυβέρνησης και να μη συμπεριληφθούν ενδεχομένως στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη και βουλευτές των ΑΝΕΛ. Το αίτημα αυτό του Καμμένου δεν έγινε δεκτό από τον Τσίπρα που είχε ήδη αποφασίσει να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το απόγευμα του Σαββάτου. Από τότε ήταν βέβαιοι στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα στήριζε την κυβέρνηση και θα πορευόταν με όσους τον ακολουθούσαν, ξεκινώντας αγώνα πολιτικής επιβίωσης του κόμματός του.
Από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός ήταν σε ανοικτή γραμμή με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και με κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης, αλλά και τους στενούς του συνεργάτες, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κ.ά. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα και δεν υπήρξε ουδεμία αμφιβολία για την επόμενη κίνηση. «Πάμε για ψήφο εμπιστοσύνης» ήταν το μήνυμα και απλά ανέμεναν να γίνει η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου και να ακολουθήσει η δήλωση του Πρωθυπουργού για να σημάνει η αντίστροφη μέτρηση.
Οι κάλπες
Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν εξετάσει ακόμα και το ενδεχόμενο να μην πάρει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, αν και εκτιμάται πως είναι «κλειδωμένη» η πλειοψηφία των 151 για να συνεχίσει ο Πρωθυπουργός και επίσης πως θα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Τσίπρας εμφανιζόταν ήρεμος για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 και ως εκ τούτου προχωρεί στον οδικό χάρτη που είχε χαραχθεί από την αρχή της εβδομάδας και ουσιαστικά προβλήθηκε και στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του. Μάλιστα, στην περίπτωση που δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, ακόμα και ως υπόθεση εργασίας, υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν συντεταγμένα σε εκλογές που θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, με βάση τα όσα συζητήθηκαν το Σαββατοκύριακο, ότι οι κάλπες θα στηθούν τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Επίσης, κυρίαρχη άποψη στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ειδικά όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση, εάν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, έως τον Οκτώβριο, αν και επιτελικά στελέχη προκρίνουν τον Μάιο.