Τη ρητή διαβεβαίωση ότι τόσο η ενίσχυση για τη συνδεδεμένη καλλιέργεια, όσο και οι απαιτήσεις για την παραγωγή των τεύτλων είναι απολύτως διασφαλισμένες για τους Έλληνες παραγωγούς, δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης ΑΕ (ΕΒΖ). Στην ανακοίνωσή της η διοίκηση της ΕΒΖ ενημερώνει τους παραγωγούς τεύτλων, προς τους οποίους υπάρχουν οφειλές για την παραγωγική περίοδο του 2017-2018, ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας, προκειμένου να υπάρξει άμεσα ολοσχερής εξόφλησή τους.
Προσπάθειες να πληρωθεί η συνδεδεμένη μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός
«Κάνουμε προσπάθεια να πληρώσουμε τη συνδεδεμένη στα τεύτλα, ύψους 73 ευρώ/στρέμμα, μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο πεδίο σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς τεύτλων είναι και το μόνο που αφορά αποκλειστικά και μόνο το υπουργείο του οποίου ηγείται και «για αυτό και απαντώ».
Υπενθυμίζεται ότι η οικονομική εκκρεμότητα της ΕΒΖ προς τους περίπου 600 τευτλοπαραγωγούς που καλλιέργησαν τεύτλα το 2018, ανέρχεται σε περίπου 1,7 εκατ. ευρώ και όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, «υπάρχουν ακόμη 800.000 ευρώ από την αξία των ασυγκόμιστων τεύτλων του Έβρου της καμπάνιας του 2017, αλλά και οφειλόμενα σε ορισμένους παραγωγούς που δεν προχώρησαν σε συνεργασία με την Συνεταιριστική Τράπεζα των Σερρών».
Μετά την έκδοση της ανακοίνωσης εκ μέρους της διοίκησης της ΕΒΖ, ο κ. Πίππας διευκρίνισε: «Δεν το κουνάμε ρούπι από τα γραφεία διοίκησης της εταιρείας, στα οποία και ξεκινήσαμε κατάληψη χθες νωρίς το απόγευμα. Πάλι μας ανακοινώνουν αόριστα πράγματα. Εμείς θέλουμε σαφείς απαντήσεις και όχι ένα ακόμη “θα”. Θέλουμε να ξέρουμε το ύψος της συνδεδεμένης που θα πληρωθούμε και πότε θα την πάρουμε, πότε θα μας εξοφλήσει η εταιρεία για τις ποσότητες που παραδώσαμε φέτος και τι θα γίνει με την τευτλοκαλλιέργεια στη χώρα μας, αλλά και την τύχη της ΕΒΖ συνολικά. Θέλουμε απαντήσεις, με συγκεκριμένες ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα».
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος επισήμανε ότι «πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη σχετικά με το τους τευτλοπαραγωγούς που επένδυσαν στην καλλιέργεια. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που έχουν προμηθευτεί οι παραγωγοί, μέσω δανείων στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απολύτως εξειδικευμένος και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα προϊόντα. Δεν πρέπει να υπάρξει μια αποζημίωση αν επιλέξουν να σταματήσουν την καλλιέργεια;».