«Ο τυπικός τίτλος σημερινής συνεδρίασης είναι παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στην πραγματικότητα η τελευταία πράξη παράστασης εις βάρος ελληνικού λαού, ένα άθλιο θέατρο Τσίπρα – Καμμένου με τρεις στόχους: να κερδίσει λίγους μήνες η κυβέρνηση, να κυρωθεί η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και να διατηρηθεί ως ΚΟ το μόρφωμα των ΑΝΕΛ για να διατηρήσει τα προνόμια ο αρχηγός του. Για να πραγματοποιηθούν αυτά ζούμε ένα τραγέλαφο που ευτελίζει πολιτική ζωή και ζημιώνει η τη χώρα» ανέφερε ο  πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της ομιλίας του κατά τη διαδικασία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στον κ. Τσίπρα τόσο για το στημένο διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ, την Συμφωνία των Πρεσπών, την οικονομία, καθώς και σειρά πολιτικών ζητημάτων.

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ: Ένα ψεύτικο διαζύγιο και μια θλιβερή συναλλαγή: Ο Καμμένος δανείζει δύο βουλευτές του για να στηριχθεί ο Τσίπρας, τους οποίους δεν διαγράφει για να μη χάσει τα προνόμια του. Και ο κ. Τσίπρας κρατά δύο υπουργούς των ΑΝΕΛ που δεν υπέβαλαν παραίτηση.

Η παράσταση απαιτεί και κομπάρσους, βουλευτές που αλλιώς εξελέγησαν, αλλιώς έδρασαν και αλλιώς θα την εγκαταλείψουν τη θέση τους, πρόθυμοι να μεταβληθούν σε δεκανίκια μιας κυβέρνησης που έγινε κουρελού που αφού κουρέλιασε την οικονομία και τα εθνικά συμφέροντα, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης, για να προσθέσει: Κυβέρνηση – κουρελού ο νέος όρος που εξάγει ο κ. Τσίπρας μετά την κωλοτούμπα.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης: Η έξοδος Καμμένου από την κυβέρνηση προφανώς εικονικοί και οι χειρισμοί προσυμφωνημένοι, τι έξοδος είναι αυτή κ. Τσίπρα όταν τέσσερις από τους εφτά βουλευτές τους σας στηρίζουν; ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν χώρισαν, συγχωνεύθηκαν. Προσπάθησαν να περάσουν σκανδαλώδη τροπολογία για τα αντισταθμιστικά οφέλη των F-16. Αυτά που κάποτε χαρακτηρίζατε κ. Τσίπρα, ως εστία σκανδάλου και τα επαναφέρετε ενώ έχουν καταργηθεί διά νόμου.

Συνέχισε λέγοντας: Θέλω να δω αν θα ξαναφέρετε αυτή την τροπολογία που έφερε νύχτα ο κ. Καμμένος και πόσοι θα την ψηφίσετε. Ελπίζω ο νέος ΥΠΕΘΑ να μην παίξει τα παιχνίδια του προκατόχου του. Θέλω να πω κάτι για τον κ. Αποστολάκη ο οποίος διορίστηκε καθ’ υπόδειξιν του προκατόχου του: Ποτέ κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό. Εσείς κάνατε το αδιανόητο πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Ο τελευταίος πριν από αυτό ήταν ο Γρ. Σπαντιδάκης που ορκίστηκε την 21η Απριλίου 1967. Βέβαια όλα αυτά για την «πρώτη φορά αριστερά» είναι ψιλά γράμματα, όμως όσους απελπισμένους και αν μαζέψετε τους πολίτες, δεν θα τους ξεγελάσετε.

Περίμενα να διαμαρτυρηθεί ο κ. Κουρουμπλής, όταν μίλησα για πολιτικούς γυρολόγους, αλλά διαμαρτυρήθηκε τώρα. Δεν πειράζει, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε: Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν, όσα προηγήθηκαν, αποτελούν τους τελευταίους σπασμούς ενός συστήματος που καταρρέει. Κύριε Τσίπρα πολιτική για εσάς σημαίνει συναλλαγή: Μία για να κρατηθείτε στην εξουσία και μία για το Σκοπιανό. Ετσι καταλήξαμε από τα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής σε μία κυβέρνηση συνενοχής με τυχοδιωκτική ατζέντα. Αλλά οι πολίτες τα έχουν αντιληφθεί.

«Εσείς παραχωρήσατε στους Σκοπιανούς μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα. Πότε ήταν αυτά μέρος της εθνικής γραμμής;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε:

«Γιατί κάποιοι είπαν όχι όταν ζητήθηκαν και εσείς είπατε ναι; Και ο κ. Καμμένος τον οποίο δεν βλέπω καν στην αίθουσα σήμερα, ίσως έχει πάει να μεταλάβει, τώρα σκίζει ιμάτιά του για το όνομα της Μακεδονίας. Ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο την στήριξε και σήμερα συνυπογράφει τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο κ. Καμμένος που δεν βλέπω στην αίθουσα (ίσως έχει πάει να μεταλάβει) ξέχασε ότι όταν μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η ΝΔ, πριν έξι μήνες τη στήριξε και σήμερα συνυπογράφει την Συμφωνία των Πρεσπών, έχοντας επί της ουσίας εκχωρήσει τους βουλευτές του στην ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε: Είστε επομένως και οι δύο συνεργοί όχι μόνο στους Μακεδόνες αλλά σε όλο τον ελληνικό λαό.

Σημείωσε ότι: Το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένο δεν έχει κανένα φραγμό προκειμένου να μείνει στην εξουσία. Μετατρέπετε την πολιτική σε ένα απίστευτο παζάρι. Εξαιρετικά επικίνδυνο μήνυμα. αύριο η Βουλή καλείται να εμπιστευθεί όχι μία κυβέρνηση που έχει συγκληθεί κανονικά, αλλά μία κυβέρνηση που θα προκύψει αργότερα, γιατί; Θα προκύψει αργότερα από απελπισμένους γυρολόγους της πολιτικής. Θα χρειαστεί ειδικό συνεργείο να αποκολληθείτε από τις καρέκλες σας όταν χάσετε τις εκλογές και αυτή η προσέγγιση είναι σήμα κινδύνου για όσα θα επακολουθήσουν μέχρι τις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: Τα ψέματα σας δεν πείθουν κανένα, οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν ότι εξαπατήθηκαν, ότι η ζωή τους έγινε χειρότερη, ότι η κρίση δεν τελείωσε, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους, ξέρουν ότι πλήρωσαν τους τραγικούς χειρισμούς τους πρώτου εξαμήνου, ότι έχουν υποστεί 29 αυξήσεις φόρους και 17 παρεμβάσεις που μειώνουν το εισόδημα των συνταξιούχων, ξέρουν ότι η χώρα επιτηρείται και με ενέχυρο για 99 χρόνια το δημόσιο πλούτο και τα μνημεία μας. Σήμερα βάζετε τη χώρα σε νέες περιπέτειες μόνο για να αποφύγετε τις εκλογές για λίγους μήνες.

Οι πολίτες βλέπουν Κουφοντίνες παρέα με Ρουβίκωνες να κάνουν βόλτα στους δρόμους που έβαψαν με αίμα, τα Πανεπιστήμια στα χέρια κουκουλοφόρων και το δημόσιο παραδομένο στα χέρια φίλων και συγγενών, παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην κάθαρση που επικαλείται η κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε: Όσο για κάθαρση, τι έγινε με λίστα Λαγκάρντ, με τα δισ. που θα έφερνε ο πρώτος υπουργός; Εφυγε ο υπουργός. Αντί για αυτά ήρθαν συμφωνίες με επιχειρηματίες.

Αντί για αυτά ήρθαν διαγωνισμοί σκάνδαλο, όπως στο Θριάσειο, τα σκάνδαλα της ΔΕΠΑ, με πρωταγωνιστή το Μανώλη Πετσίτη, ή όπως αλλιώς τον λένε το «Μανώλη του Παππά».

Απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε σε υψηλούς τόνους: «Μιλάτε εσείς για κάθαρση ενώ πρόσωπα πολύ στενά συνδεδεμένα μαζί σας, στο στενό πυρήνα εξουσίας του Μαξίμου έχουν αφήσει βρώμικα αποτυπώματα στη δημόσια ζωή».

Συνέχισε σημειώνοντας: Μιλάτε για καταπολέμηση της διαφθοράς που υπηρετείτε συστήματα διαφθοράς που βρήκατε και επιδιώκετε να δημιουργήσετε νέα.

Το Μάτι κάηκε. 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εσείες το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι να στήνετε τηλεοπτικές παραστάσεις για να κρύψετε τους νεκρούς, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας: Εχετε διαλύσει το κράτος.

Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: Είπατε και ξαναείπατε ψέματα και στις πρώτες εκλογές και στο δημοψήφισμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και εξακολουθείτε να λέτε ψέματα. Κάνετε εγκαίνια με έργα ζωγραφισμένα σε μουσαμά. Τίποτα δεν το αποτυπώνει καλύτερα από το σόου που στήσατε για το μετρό της Θεσσαλονίκης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι: Χειραγωγείτε τη Δικαιοσύνη, την Εκκλησία, τις Ανεξάρτητες Αρχές καταπατώντας τη διάκριση εξουσιών, προαναγγέλλετε καταδίκες και συκοφαντείτε δημόσια πρόσωπα.

Αυτή η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα πάντα γίνεται και κανείς φραγμός δεν υπάρχει. Ανήθικη αντίληψη που πρέπει να βρει απέναντι κάθε υποστηρικτή της ορθής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι ένα σύννεφο πολιτικού αμοραλισμού σκιάζει τη δημόσια ζωή και αντί οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να απολογηθούν, ψάχνετε στηρίγματα στην εξουσία. Αντί ο Τσίπρας να αποκλιμακώσει την τοξικότητα, ψάχνει ιδιοτελής συμμάχους.

Διεθνείς οίκοι λένε ότι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν στο ξεκαθάρισμα του τοπίου και θα βοηθήσουν την οικονομία τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εστειλε δε μήνυμα για τον ευτελισμό της δημόσιας ζωής, λέγοντας: σε αυτά αποκτούν μερίδιο ευθύνης και οι πρόθυμοι βουλευτές που ακούγετε ότι βρέθηκαν, έξι στην τιμή της μίας ψήφου εμπιστοσύνης. Πρόκειται για τη χειρότερη στιγμή της μεταπολίτευσης. Αντί να συζητάμε πώς θα φέρουμε νέες επενδύσεις και δουλειές ασχολούμαστε με τα παιχνίδια εξουσίας του κ. Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παίρνουν ψεύτικο διαζύγιο για να μοιραστούν καλύτερα τα απομεινάρια της εξουσίας. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, όποιος αύριο δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, ψηφίζει «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, που συνιστά τεράστια εθνική υποχώρηση και στηρίζει μία κυβέρνηση κουρελού, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε: Ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να έχει βρει τους 150 βουλευτές. Τι μεσολάβησε από τότε που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλούσε για κυβέρνηση ανοχής, δηλαδή μειοψηφίας; Συναλλαγή. Τόσο ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Καμμένο και τόσο ανάμεσα στο Μαξίμου και στους πρόθυμους βουλευτές. Όπως ο βουλευτής που προ εξαμήνου υπερψήφισε την πρόταση μομφής και σήμερα εμφανίζεται να στηρίζει την κυβέρνηση. Για εσάς μιλάω κ. Δανέλλη, τι άλλαξε σε έξι μήνες; Εγώ μιλάω με ονόματα και δεν φοβάμαι να μιλήσω με ονόματα. Εχει και άλλους. Περιμένετε.

Φαντάζομαι ότι ο κ. Δανέλλης θα πάρει το λόγο και θα εξηγήσει τη θέση του, σημείωσε.

Επιτέθηκε και στην κα Παπακώστα λέγοντας: Η βουλευτής που εξελέγη με τη ΝΔ, κατακεραύνωνε την κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τώρα σας ερωτεύτηκε. Και είμαι σίγουρος ότι και εσείς κ. Τσίπρα εκτιμήσατε τις ικανότητες σας και για αυτό την κάνατε υφυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε: Αν κ. Τσίπρα βρεθείτε με 150 ή λιγότερες ψήφους δεν έχετε πλειοψηφία και πρέπει να πάτε άμεσα σε εκλογές, γιατί κάτι άκουσα στη συνέντευξη σας, ότι μπορεί να συνεχίσετε και να οδηγήσετε τη χώρα συντεταγμένα σε εκλογές. Ξεχάστε τα αυτά.

Όπως είπε: Η χώρα χρειάζεται νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή.

ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν γίνει πλέον τοξικοί και πρέπει κ. Τσίπρα να ηττηθείτε και ως ηθικό και ως πολιτικό πρόσωπο, σημείωσε ο κ Μητσοτάκης και κατέληξε λέγοντας: «Το 2014 λέγατε κ. Τσίπρα «ιδού η κάλπη, ιδού και το πήδημα» συμφωνώ μαζί σας κ. Τσίπρα», ζητώντας εκλογές εδώ και τώρα.