Με το αφήγημα της καθαρής εξόδου της Ελλάδας από κρίση έως την ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού με εξασφαλισμένες όπως ισχυρίστηκε εξασφαλισμένες χρηματοδοτικές ανάγκες έως το 2020, ξεκίνησε την ομιλία του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.
Ζήτησε καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές, ενώ αναφέρθηκε προσωπικό στον μέχρι πρότινος κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο, αφήνοντας αιχμές όχι για την στάση του στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία χαρακτήρισε έντιμη, αλλά για τον χρόνο που αποφάσισε να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά στον πρόεδρος της Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για τις μεταγραφές από τα άλλα κόμματα, αλλά και για τους χαρακτηρισμούς περί κυβέρνησης κουρελού. Θυμήθηκε την αποστασία του 1965 αλλά και την κυβέρνηση Παπαδήμου που την χαρακτήριζε κουρελού.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολιτικό αριβισμό και αναξιοπρέπεια», της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα της περικοπής των συντάξεων.
Το αφήγημα της καθαρής εξόδου
«Τον Γενάρη του 2015 ο ελληνικός λαός έκανε μια ιστορική επιλογή», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης.
Από τότε μεσολάβησαν πολλά, είπε, λέγοντας ότι κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση του 2015. Και ο πολιτικός συμβιβασμός εκείνου του καλοκαιριού. Όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να χουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά.
Υποστήριξε ότι τον Σεπτέμβριο πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν τη συμφωνία με τους δανειστές.
Ακολούθησαν, όπως ανέφερε οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων.
«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός.
Τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κυρίου Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια.
Αναφέρθηκε στην ρύθμιση όπως είπε του ελληνικού χρέους «καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο», εξαπολύοντας επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που όπως είπε «ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν – αυτοί οι επαγγελματίες της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας».
Αντιθέτως όπως είπε «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το μαξιλάρι ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα».
«Ολα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε στην ψήφιση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού, έναν προϋπολογισμό – είπε – που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση.
Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο θέμα της κατάργησης των συντάξεων τον οποίο χαρακτήρισε επιτυχία της κυβέρνησης και που όπως είπε το πετύχαμε, παρ’ ότι είχαμε απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ αλλά και τη θλιβερή στάση, όπως τη χαρακτήρισε, τη ΝΔ. Μια στάση, συνέχισε, που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί.
Για τον Καμμένο: Θα τιμώ και θα σέβομαι τη συνεργασία με ΑΝΕΛ – Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά
Αναφερόμενος στο κόμμα του κ. Καμμένου είπε ότι στήριξε και συνέβαλε καθοριστικά σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανασυγκρότησης και ανασύνταξης μιας κοινωνίας που είχε γονατίσει από τη λιτότητα και τον αυταρχισμό.
Χαρακτήρισε «έντιμη» και «ειλικρινή» τη συνεργασία των δύο κομμάτων, παρά τις διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές καταβολές, την οποία όπως είπε θα την τιμώ και θα την σέβομαι πάντοτε.
«Έμελλε, είπε ο Αλέξης Τσίπρας όμως οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους, τονίζοντας ότι δενεν ήταν αναπόφευκτο αλλά έτσι έγινε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι το πυρηνικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της δημοκρατικής πολιτικής: να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς.
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, είπε η αλλαγή της ηγεσία στην ΠΓΔΜ αποτελούσε μια μεγάλη ευκαιρία, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους γείτονες μας., ώστε να επιλυθεί μια ιστορική, πολιτική και διπλωματική εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών.
«Η συνείδηση μου και το πατριωτικό μου καθήκον, μου επέβαλλαν να αξιοποιήσω αυτή την ιστορική ευκαιρία», είπε χαρακτηριστικά.
Και είμαι βέβαιος ότι πράξαμε το σωστό, το εθνικά ωφέλιμο, το πατριωτικό, τόνισε και πρόσθεσε ότι πατριωτισμός δεν είναι να μισείς την πατρίδα του άλλου, αλλά να αγαπάς τη δική σου πατρίδα.
«Πατριωτισμός δεν είναι να είσαι υποκριτής και καιροσκόπος απέναντι στα μεγάλα εθνικά θέματα, αλλά να λες με θάρρος τη γνώμη σου για τα εθνικά θέματα, χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά
Είπε ότι σέβεται όλους όσους έχουν διαφορετική θέση και άποψη από τον ίδιο στα εθνικά θέματα.
«Για αυτό και σήμερα θα πώ ότι σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέσεις αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός
Υπάρχουν ανάμεσά μας βουλευτές και κόμματα που πάντοτε υπερασπίζονταν μια διαφορετική άποψη από αυτήν που αποτελούσε εδώ και χρόνια την λεγόμενη εθνική γραμμή, τόνισε λέγοντας ότι ο ίδιος διαφωνεί κάθετα μαζί τους, διότι οι δική τους θέση θα μας οδηγεί σε απανωτές εθνικές ήττες, αλλά τους σέβομαι.
Μεταξύ αυτών, όπως είπε είναι και ο Πάνος Καμένος, με τον οποίο όπως είπε διαφωνεί αλλά σέβεται τη στάση του.
Αφησε, ωστόσο αιχμές, για την απόφασή του να αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση στην παρούσα φάση.
«Δεν θεωρώ ότι πράττει σωστά ούτε και ότι μια τέτοια επιλογή ήταν αναπόφευκτη, είπε και πρόσθεσε ότι η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση τις προσπάθειες όλες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί.
Περί αποστατών και κυβέρνησης κουρελού
Επιτέθηκε στην ΝΔ, λέγοντας ότι υπάρχουν και ορισμένοι που επί 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση, τη διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν. Ψάχνουν να βρουν επιχειρήματα για να διαφωνήσουν. Για όλους αυτούς, θα πω απλά ότι η στάση τους είναι πολιτικά και ηθικά ανέντιμη.
Ζήτησε καθαρές λύσεις και στάση ευθύνης από όλους τους βουλευτές για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση που δεν τόλμησε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας.
«Ακούμε για τεχνάσματα, για σικέ πλειοψηφίες, για συναλλαγές και άλλα τέτοια. Είστε τόσο τυφλωμένοι που περιφρονείτε ακόμα και τους βασικούς κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος.», είπε και πρόσθεσε «μας προκαλείτε και μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού», όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όπως είπε σε ένα βράδυ έγιναν φίλοι διορίζοντας πρωθυπουργό έναν μη εκλεγμένο τεχνοκράτη αλλά όχι πολιτικό, χωρίς καμία λαϊκή νομιμοποίηση.
Επιτέθηκε προσωπικά στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας θα έπρεπε να είστε πιο προσεχτικός, λόγο οικογενειακής παράδοσης, όταν χρησιμοποιείται τον όρο αποστάτες. «Αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση είναι ιστορικά οι αποστάτες όχι αυτοί που μένουν για να τη στηρίξουν», είπε ο Πρωθυπουργός.
Σχολιάζοντας τα περί ετερόκλητων συμμαχιών, απάντησε στον κ. Μητσοτάκη ότι το τελευταίο διάστημα έχει εγγράψει στη κοινοβουλευτική του ομάδα τρείς βουλευτές από το Ποτάμι και έναν από την Ένωση Κεντρώων.
Κατήγγειλε δε ότι πρόεδρος της ΝΟΔΕ βρίσκεται πίσω από το πογκρόμ των επιθέσεων, των απειλών, των εκβιασμών, της τρομοκράτησης των βουλευτών που εκφράζουν τη πρόθεση να πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον και ψηφίσουν με βάση τη συνείδησή τους.
Στελέχη σας δίνουν στους οπαδούς σας τα κινητά τους τηλέφωνα και τις διευθύνσεις τούς, δέχονται καθημερινά εκατοντάδες απειλητικά μηνύματα, είπε και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να καταδικάσει τις πράξεις αυτές.