Τη βούλησή του να μη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, εξέςφρασε από το βήμα της Βουλής ο Νίκος Νικολόπουλος. Όπως είπε ο κ. Νικολόπουλος, «συνηθίζουμε να λέμε ότι στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γιατί και όταν υπάρχουν ή δημιουργούνται, επιλύονται με την προσφυγή στις κάλπες, δηλαδή την ανάθεση της ευθύνης, απευθείας στον κυρίαρχο λαό. Ξέρετε ότι είμαι παλιός κοινοβουλευτικός. Και καθώς επί πολλά χρόνια έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στα κοινοβουλευτικά έδρανα, σας ομολογώ ότι υπήρξαν αρκετές φορές όλα αυτά τα χρόνια, που αναρωτήθηκα εάν όλοι όσοι εκλεγόμαστε με τη ψήφο των πολιτών και υπηρετούμε τον κοινοβουλευτισμό, αναγνωρίζουμε ουσιαστικά την λαϊκή κυριαρχία».
Ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έθεσε και τα παρακάτω ερωτήματα προς την κυβέρνηση: «Πιστεύει πραγματικά η κυβέρνηση, ότι μπορεί να κουβαλήσει μέχρι τέλους την ευθύνη ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και ανεξάρτητα με όσα λέει για την χρησιμότητά της – με τα οποία διαφωνώ πλήρως – δεν πρόκειται για ένα μείζον εθνικό θέμα, για το οποίο πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο ελληνικός λαός; Επίσης, πιστεύει πραγματικά ότι μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από το υπουργείο Άμυνας, δεν αντιμετωπίζει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, έστω και αν έχει ή βρει τις 151 ψήφους που απαιτούνται, τόσο για την παροχή εμπιστοσύνης, όσο και για τη Συμφωνία των Πρεσπών;»
Η απάντηση που έδωσε ο κ. Νικολόπουλος, είναι ότι «και στα δύο παραπάνω ερωτήματα έχει έρθει η ώρα του λαού. Ότι προφανώς φτάσαμε στο τέλος ενός ιστορικού κύκλου, του οποίου ο απολογισμός δεν είναι της παρούσης, αλλά τώρα, προτού ανοίξει ένας νέος κύκλος, πρέπει ο κυρίαρχος ελληνικός λαός να κληθεί να αποφασίσει για την τύχη του και την τύχη της χώρας».
Ο κ. Νικολόπουλος, στην ομιλία του δήλωσε ακόμα ότι «η συγκυβέρνηση έφτασε στο τέλος της» και σημείωσε ότι «και το ένα και μόνο επιχείρημα που θα συνηγορούσε υπέρ της άποψης περί μη πρόωρων εκλογών, δηλαδή η πολιτική σταθερότητα στην χώρα, αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται κατά την άποψή μου. Η κυβέρνηση, ακόμα και αν πάρει σήμερα 151 ψήφους, θα παραμείνει ασταθής, μετέωρη και με πολύ κοντό ορίζοντα μπροστά της».