Σε ψηφοφορία στη βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου μπαίενι απόψε η συμφωνία του Brexit στην οποία έχουν καταλήξει η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η ΕΕ. Η ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται ιστορική θα πραγματοποιηθεί μετά τις 7 το βράδυ τοπική ώρα, μετά το κλείσιμο της πενθήμερης συζήτησης από την κα Μέι και μια σειρά ψηφοφοριών επί προτάσεων τροπολογιών που έχουν καταθέσει βουλευτές επί της κυβερνητικής πρότασης για έγκριση της συμφωνίας.
Παρά τις προσπάθειες της βρετανής πρωθυπουργού, οι βρετανοί κοινοβουλευτικοί εμφανίζονται πιο διχασμένοι παρά ποτέ όσον αφορά τη συμφωνία, με το περίγραμμα της διάταξης δυνάμεων στη Βουλή των Κοινοτήτων, η οποία έχει 650 μέλη να διαμορφώνεται ως εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:
Οι υπέρ
Οι «πιστοί» της Μέι: Η πλειοψηφία των 317 βουλευτών των Συντηρητικών αναμένεται να υποστηρίξει το σχέδιο της πρωθυπουργού. Πρόκειται είτε για πραγματιστές υποστηρικτές του Μπρέξιτ, είτε για μετριοπαθείς υποστηρικτές της ΕΕ, ο μεγαλύτερος φόβος των οποίων είναι η αποχώρηση χωρίς καμιά συμφωνία.
Τα ελεύθερα ηλεκτρόνια: Μολονότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα θα προτιμούσε η Βρετανία να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας από τους βουλευτές του, ο Στίβεν Λόιντ, ήλθε σε ρήξη με την κομματική γραμμή και δεσμεύθηκε να υποστηρίξει τη συμφωνία για το Μπρέξιτ που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός.
Αλλά και ορισμένοι βουλευτές των Εργατικών, όπως η Κάρολιν Φλιντ ή ο Κέβιν Μπάρον, που εκλέχθηκαν σε περιοχές που τάχθηκαν υπέρ του Μπρέξιτ, ανήγγειλαν ότι θα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος του «no deal Brexit», ενός χαοτικού διαζυγίου.
Οι κατά
Το European Research Group: Συμμαχία ευρωφοβικών βουλευτών των Τόρις, το ERG εναντιώνεται απόλυτα στη συμφωνία. Στις τάξεις αυτής της ομάδας, που πιστεύεται ότι αριθμεί από 60 ως 85 κοινοβουλευτικούς, συγκαταλέγονται οι πρώην υπουργοί Μπόρις Τζόνσον (Εξωτερικών) και Ντέιβιντ Ντέιβις (Μπρέξιτ), ενώ επικεφαλής της είναι ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ.
Η ομάδα τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, κατά το υπόδειγμα του Καναδά, ή ακόμη και μιας «σκληρής» αποχώρησης, άνευ συμφωνίας με τους 27. Τον Δεκέμβριο, προσπάθησε — ανεπιτυχώς — να ανατρέψει τη Μέι.
Το Εργατικό Κόμμα: Η πλειοψηφία των βουλευτών των Εργατικών είναι φίλα προσκείμενη στην Ευρώπη και εναντιώνεται, όπως ορίζει εξάλλου και η κομματική γραμμή, στη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός. Η ηγεσία του κόμματος σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής ώστε να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αν η πρόταση μομφής απορριφθεί, οι Εργατικοί θα ταχθούν υπέρ της διοργάνωσης δεύτερου δημοψηφίσματος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση θα προτιμούσε την παραμονή στην τελωνειακή ένωση, η οποία καταργεί τους τελωνειακούς δασμούς και ορίζει τους κανόνες της κοινής εμπορικής πολιτικής έναντι τρίτων χωρών. Αν μπορέσει να κερδίσει τις ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές και αναλάβει την εξουσία, λέει πως θα διαπραγματευθεί νέα συμφωνία με την ΕΕ.
Το SNP: Τα 35 μέλη του σκοτσέζικου κόμματος που έχουν εκλεγεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, συγκροτώντας την τρίτη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα μετά από εκείνες των Συντηρητικών και των Εργατικών, τάσσονται αποφασιστικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ και εναντίον της συμφωνίας για το Μπρέξιτ.
Το κόμμα ζητεί το ΗΒ, ή έστω μόνο η Σκοτία, να παραμείνει στην ενιαία αγορά και στην τελωνειακή ένωση. Σε αντίθετη περίπτωση η Νίκολα Στέρτζον, η επικεφαλής του SNP, διαμηνύει πως θα επιδιώξει να οργανωθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.
Το DUP: Το μικρό, υπερσυντηρητικό, ενωτικό βορειοϊρλανδικό κόμμα, οι 10 βουλευτές του οποίου εγγυώνται στη Μέι μικρή, πάντως απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων, τάσσεται υπέρ του Brexit, όμως εναντιώνεται στο σχέδιο της συμφωνίας, που κατ’ αυτό θα θέσει υπό αμφισβήτηση την οικονομική και πολιτική ακεραιότητα του ΗΒ. Η πέτρα του σκανδάλου για το κόμμα δεν είναι παρά ο «μηχανισμός ασφαλείας», ή backstop, που θα επιτρέψει να αποφευχθεί ο κίνδυνος των «σκληρών συνόρων» με την Ιρλανδία: κατά το DUP, η εφαρμογή του συνεπάγεται ότι παραχωρείται ειδικό καθεστώς στη Βόρεια Ιρλανδία.
Παρά τις τελευταίες «διαβεβαιώσεις» των ηγετών της ΕΕ πως, όπως και το ΗΒ, δεν θέλουν να τεθεί σε ισχύ το backstop παρά μόνο ως η λύση της εσχάτης προσφυγής, το DUP παραμένει αμετάπειστο και προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην πολιτική διακήρυξη.
Οι Συντηρητικοί που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην ΕΕ: Περίπου δώδεκα κοινοβουλευτικοί των Τόρις που διεξήγαγαν εκστρατεία εναντίον του Μπρέξιτ ενόψει του δημοψηφίσματος της 23ης Ιουνίου 2016 συνεχίζουν να εναντιώνονται κάθετα σ’ αυτό και να ζητούν να οργανωθεί δεύτερο δημοψήφισμα. Αποκλείουν κάθε ενδεχόμενο να υποστηρίξουν τη συμφωνία που διαπραγματεύθηκε η Μέι. Ανάμεσά τους είναι πρώην υπουργοί, όπως η Τζαστίν Γκρίνινγκ και ο Τζο Τζόνσον, καθώς και μέλη του κοινοβουλίου όπως η Άννα Σούμπρι και ο Ντόμινικ Γκριβ.
Οι αναποφάσιστοι
Οι Εργατικοί υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ: Μια μικρή ομάδα κοινοβουλευτικών των Εργατικών υπερασπίζεται το Μπρέξιτ, στον αντίποδα της κομματικής γραμμής. Ενδέχεται να στηρίξει τη συμφωνία, ή αν δεν εγκριθεί να ταχθεί υπέρ της αποχώρησης χωρίς συμφωνία.