Τουλάχιστον 15 παιδιά, τα περισσότερα κάτω του ενός έτους, πέθαναν τις τελευταίες εβδομάδες στη Συρία εξαιτίας του χειμερινού ψύχους και της έλλειψης ιατρικής φροντίδας, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.
“Με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και την έλλειψη ιατρικής φροντίδας”, τουλάχιστον 8 παιδιά πέθαναν στο Ροκμπάνι, έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στη νότια Συρία, ενώ 7 παιδιά πέθαναν όταν οι οικογένειές τους εγκατέλειψαν για να γλιτώσουν από τις μάχες ένα προπύργιο των τζιχαντιστών στο ανατολικό τμήμα της χώρας, διευκρινίζει η UNICEF σε ανακοίνωσή της.
“Τα 13 από αυτά ήταν κάτω του ενός έτους”, επισημαίνει το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία.
“Ζωές βρεφών εξακολουθούν να χάνονται σαφώς εξαιτίας προβλημάτων υγείας που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί ή αντιμετωπιστεί. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτό στον 21ο αιώνα”, δήλωσε ο Γκέερτ Καπελέρε, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Ο πόλεμος που μαίνεται στη Συρία από το 2011 έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 360.000 ανθρώπων και μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να πάνε σε άλλες πιο ασφαλείς περιοχές εντός της χώρας ή για να φύγουν ως πρόσφυγες στο εξωτερικό.
Στον καταυλισμό εκτοπισμένων του Ροκμπάνι, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που λαμβάνουν με το σταγονόμετρο ανθρωπιστική βοήθεια, από τα τουλάχιστον 8 παιδιά που πέθαναν, τα περισσότερα ήταν ηλικίας κάτω των 4 μηνών. Αυτά πέθαναν σε διάστημα μόνον ενός μήνα, σημείωσε η UNICEF.
Στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, χιλιάδες άμαχοι εγκατέλειψαν ένα τελευταίο προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκεται στο στόχαστρο επίθεσης του στρατού στην επαρχία Ντέιρ Εζόρ.
“Οικογένειες που αναζητούν ασφάλεια (…) περιμένουν για μέρες μέσα στο κρύο, χωρίς στέγη ή είδη πρώτης ανάγκης”, υπογραμμίζει η UNICEF.
“Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε επαρκή ιατρική φροντίδα, προστασία και καταλύματα, κι άλλα παιδιά θα πεθαίνουν μέρα τη ημέρα στο Ροκμπάνι, στην Ντέιρ Εζόρ και αλλού στη Συρία. Η Ιστορία θα μας κρίνει γι’ αυτούς τους θανάτους που θα μπορούσαν ασφαλώς να έχουν αποφευχθεί”, κατέληξε ο Καπελέρε.