Ισως ποτέ άλλοτε στα μεταπολιτευτικά χρόνια δεν υπήρξαν τόσες μετακινήσεις βουλευτών από ένα κόμμα στο άλλο όσο στα μνημονιακά χρόνια. Ειδικά μετά το 2015 ήρθαν τα πάνω – κάτω αποδεικνύοντας ότι τελικά το «κομματικό μαντρί» δεν σημαίνει και πολλά και οι βουλευτές βρίσκουν εύκολα αλλού στέγη.
Ακόμη κι αν αυτοί που έλεγαν άλλα αναγκάζονται να πουν διαφορετικά, να κάνουν κωλοτούμπες, να πατήσουν κόκκινες γραμμές.
Ας δούμε τον χάρτη της Βουλής και πώς έχει διαμορφωθεί με τις ανακατατάξεις.
Η δύναμη των κομμάτων μετά τις εκλογές του 2015
ΣΥΡΙΖΑ 145 βουλευτές
ΝΔ 75 βουλευτές
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 18 βουλευτές
ΔΗΣΥ 17 βουλευτές
ΚΚΕ 15 βουλευτές
ΠΟΤΑΜΙ 11 βουλευτές
ΑΝΕΛ 10 βουλευτές
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 9 βουλευτές
Οι Κ.Ο. των κομμάτων σήμερα
ΣΥΡΙΖΑ 145 βουλευτές (έφυγε ο Στάθης Παναγούλης ενώ πήγε η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ)
ΝΔ 78 βουλευτές (έφυγε η Κατερίνα Παπακώστα ενώ πήγαν οι Στάθης Θεοχάρης, Ιάσων Φωτήλας και Κατερίνα Μάρκου από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ αλλά και ο Γιώργος Κατσιαντώνης από την ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ)
ΔΗΣΥ 20 βουλευτές (στο ΔΗΣΥ πήγαν οι Γιώργος Καρράς, Αχμέτ Ιλχάν και ο Κώστας Μπαργιώτας)
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 16 βουλευτές (έφυγαν οι Νίκος Μίχος και Δημήτρης Κουκούτσης ενώ ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης που είχε διαγραφεί επέστρεψε χθες)
ΚΚΕ 15 βουλευτές, η πιο «μπετόν» κοινοβουλευτική ομάδα.
ΑΝΕΛ 6 βουλευτές (έφυγαν οι Έλενα Κουντουρά, Νίκος Νικολόπουλος, ο Γιώργος Λαζαρίδης, ο Βασίλης Κόκκαλης και ο Δημήτρης Καμμένος ενώ πήγε ο Αριστείδης Φωκάς)
ΠΟΤΑΜΙ 5 βουλευτές από ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ έφυγαν ο Σπύρος Δανέλλης, ο Χάρης Θεοχάρης, ο Ιάσων Φωτήλας, η Κατερίνα Μάρκου, ο Αχμέτ Ιλχάν και ο Κώστας Μπαργιώτας)
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ 5 βουλευτές ( έφυγαν οι Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Καρράς και Γιώργος Κατσιαντώνης)
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ 10 βουλευτές