Λάδι στη φωτιά στον «ψυχρό πόλεμο» που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, με αιχμή την Συμφωνία των Πρεσπών, έρχεται να ρίξει για μια ακόμα φορά η Μόσχα, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν να υποστηρίζει πως η συμφωνία επιβάλλεται από εξωτερικές πιέσεις με απώτερο στόχο την επίσπευση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Με επικριτικά λόγια αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στη σερβική εφημερίδα Vecernje Novosti, πριν από την προγραμματισμένη του επίσκεψη στην βαλκανική χώρα.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Ρωσίας, η Συμφωνία των Πρεσπών επιβάλλεται από εξωτερικές πιέσεις, παρά το γεγονός ότι αντιτίθεται στη βούληση των πολιτών των Σκοπίων, με απώτερο στόχο την επίσπευση της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.
«Για να εξασφαλιστεί η επίσπευση της προσχώρησης της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” στο NATO, εκκινήθηκε ακόμα και η διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης και της μετονομασίας του κράτους την περασμένη χρονιά, μαζί με την αναθεώρηση των θεμελίων της “μακεδονικής” εθνικής ταυτότητας. Ωστόσο, η βούληση των “Μακεδόνων” ψηφοφόρων αγνοήθηκε – το δημοψήφισμα για την αλλαγή της ονομασίας του κράτους απέτυχε αλλά η πίεση από το εξωτερικό παραμένει».
Στην ίδια συνέντευξη, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την άποψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες αποσταθεροποιούν τα Βαλκάνια με πολιτικές που αποσκοπούν στο να «εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους» στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
Αμφισβήτηση της νομιμότητας αλλαγής ονόματος της ΠΓΔΜ
Μετά τον διπλωματικό «πόλεμο» των προηγούμενων ημερών με αφορμή την εκτίμηση του ρωσικού ΥΠΕΞ ότι το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο του ΟΗΕ, αλλά και τις σκληρές απαντήσεις από πλευράς Αθήνας και Σκοπίων, ο ρώσος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών.
«Υποστηρίζαμε πάντα ενεργά αυτόν τον διάλογο (μεταξύ των δύο χωρών). Μιλούσαμε πάντα για μια λύση που θα βρεθεί με τρόπο που θα ήταν αποδεκτός για τον λαό, τα έθνη και φυσικά της κυβερνήσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Μακεδονίας», δήλωσε ο κ. Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα της ρωσικής διπλωματίας το 2018.
«Δεν αντιτιθέμεθα με το όνομα που τελικώς παρουσιάστηκε και ανακοινώθηκε. Θέτουμε ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο νόμιμη είναι αυτή η διαδικασία και κατά πόσο εξαρτάται από την επιθυμία να επιτευχθεί συναίνεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων ή εάν εξαρτάται από την αμερικανική επιθυμία να οδηγήσει όλες τις βαλκανικές χώρες στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν συντομότερα και να σταματήσει οποιαδήποτε ρωσική επιρροή στην περιοχή», πρόσθεσε με αιχμηρό τρόπο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται πως, προ ημερών, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «προωθείται, αγνοώντας την άποψη των Ελλήνων πολιτών, ενώ δεν τίθεται καν σε συζήτηση ένα δημοψήφισμα για ένα θέμα που αφορά θεμελιώδη εθνικά συμφέροντα».
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών τόνιζε ότι «πρέπει να βρεθεί μια βιώσιμη λύση, χωρίς εξωτερικές πιέσεις ή την επιβολή όρων και προϋποθέσεων από το εξωτερικό, η οποία θα βασίζεται στην ευρεία λαϊκή στήριξη — τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στην Ελλάδα — και η οποία θα είναι αποκλειστικά εντός του νομικού πλαισίου», ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Με άμεση απάντησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλούσε τη Ρωσία να σεβαστεί «τις ευαισθησίες του ελληνικού λαού στη χρήση του ονόματος Μακεδονία», κάνοντας λόγο για «ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο επίλυσης διαφορών μεταξύ δυο ανεξάρτητων κυρίαρχων κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ χωρίς παρεμβάσεις τρίτων».
Συνέχεια στην κόντρα έδωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο, ο οποίος επεσήμανε πως η Μόσχα δεν παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, ωστόσο θα συνεχίσει να εκφράζει τη θέση της σε ζητήματα που εμπίπτουν στο πεδίο αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αργά το βράδυ ημέρα, για το θέμα τοποθετήθηκε και η ΠΓΔΜ με το ΥΠΕΞ της γείτονος να εκδίδει ανακοίνωση τονίζοντας πως «παρά τα φλέγοντα προβλήματα που υπάρχουν στον σημερινό κόσμο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εκθέτει, και πάλι, σε αρνητικό πλαίσιο, τις αυθεντικές πολιτικές διαδικασίες σε δύο γειτονικές χώρες που οδηγούν στην επίλυση προβλημάτων, στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης και στην οικοδόμηση φιλίας».